Yazın müjdecisi bahar mevsimi, çocuklar açısından ‘hastalık mevsimi’ olarak bilinir. Baharı yaşadığımız bugünlerde havaların ısınmasıyla birlikte çevre koşulları da değişiyor. Bu aylarda hava değişimlerine, virüslere ve polenlere bağlı olarak çocukları etkileyen alerjik ve viral hastalıklar daha çok görülüyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burçin Kısa Işık, çocukların mevsime uygun ve terletmeyen giysiler giymesi gerektiğini belirterek, "Çocuklar, bağışıklık sistemini güçlendiren taze sebze ve meyveleri, C vitaminini sık tüketmeli, sıvı tüketimlerini arttırmalı ve enfeksiyonlara karşı sık sık ellerini yıkamalı, ayrıca bağışıklık sistemini destekleyen egzersizlere –bisiklete binme, koşu, yürüyüş vb.- yönelmelidir" dedi. Bahar aylarının gelmesiyle polenlerin ortamda çoğalmasına dikkat çeken Işık, "Sabah saatleri polenlerin sayısı havada en fazladır. Bu saatlerde kapı ve pencereleri kapalı tutmak gerekir. Çocuklar okuldan eve gelindiğinde el, yüz yıkanmalı, kıyafetler değiştirilmelidir. Peluş tarzı giysi ve oyuncaklardan kaçınılmalı" şeklinde konuştu.

UYGUN TEDAVİ ÖNEMLİ

Çocuklarda artan üst solunum yolu hastalıkları ve alerjik rahatsızlıklar konusunda dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Işık, “Isı ve nem değişiklikleri, üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerjik hastalıklara neden olur. Uygun tedavisi yapılmazsa çocuğun gece uyku kalitesi bozulur, yeterince dinlenemez, okul başarısı düşer, huysuz bir çocuk olur" diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Burçin Kısa Işık, genelde bahar aylarının gelmesiyle yetişkinlerin en çok şikayet ettiği konulardan birisinin bahar yorgunluğu olduğunu hatırlatarak, "Aynı sorun çocuklarda da olabilir. Bu da bize isteksizlik, iştahsızlık, okul başarısında düşme, uyku miktarında artma olarak döner. Çocukların beslenmesine dikkat edilmeli. Çalışma ortamları iyice havalandırılmalı" tavsiyelerinde bulundu. HABER MERKEZİ