Kesilen elektrikler yüzünden bir çok elektrikli cihazların kullanılmaz hale geldiğini anlatan vatandaşlar, "Bu duruma bir çözüm bulunsun" diyerek tepkilerini dile getirirken, Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan ise elektrik kesintilerine kalıcı çözümün şehrin ana merkezini kapsayacak sıcak yedek trafoların (GIS) devreye girmesi olduğunu söyledi. Trafolardan biri arızalandığında diğerinin devreye girmesi gerektiğini belirten Arıkan, "Teiaş'ın girişimleri olmuştur. Zor bir süreçtir. Ancak artık bahaneler dinlemek istemiyoruz. Gerekli altyapı çalısmaları hızlandırılmalıdır" dedi.

VATANDAŞ DA ÖFKELİ

Elektrik kesintileri vatandaşları canından bezdiriyor. Saatler süren kesintilerle ilgili net bilgi alamayan vatandaşlar, ilgilere durumu bildirmelerine rağmen net cevap alamamaktan yakındı.

TORUN:CİHAZLAR KULLANILMAZ HALE GELDİ

Düztepe'de oturduğunu söyleyen Leyla Torun, neredeyse her gün elektrik kesintisi yaşandığını ve sıkıntının had safhaya ulaştığını söyledi. Elektronik eşyaların kullanılmaz hale geldiğini anlatan Torun, "Buzdolabımız, çamaşır makinamız, televizyonumuz bozulduğu zaman kimse bilmeyecek, duymayacak. Bir ton masraf çıkacak. Kaç kere elektrik arızayı aradık. Yetkililerden bir an önce bu duruma çözüm bulmasını istiyoruz” dedi.

ÇELİK:KARATAŞ'TA CİDDİ SORUN

Erdem Koleji civarında yaşadığını belirten Abdullah Çelik, elektrik kesintilerinin daha çok Karataş’ta yaşandığını iddia etti. Çelik, “Daha çok Karataş civarında oluyor. Biz elektrik kesintisinin nedenini öğrenmek için arıyoruz ama bizimle muhatap olan yok. Kesintinin sebebinin, trafo değişikliğinden kaynaklı olduğunu düşünüyorum. Yeni binalar yapılıyor, trafoya yüklenildiğinden kaldırmıyor.”

ŞAHBUDAK:KENAR SEMTLERDE DAHA SIKINTI

Bahaddin Saftürk ise, “Kenar semtlerin hepsinde elektrik kesintisinden kaynaklı sıkıntı oluyor. Hemen hemen haftada bir gün elektrik gidiyor, bir iki saat gelmiyor" dedi. Vatan Mahallesinde oturan Ali Şahbudak ise, “Vatan Mahallesi’nde oturuyorum. Sürekli elektirik kesintisi oluyor. Bu durumdan rahatsızız. Gündüz saatlerinde gidiyor iki saat falan gelmiyor” şeklinde belirtti. Hacıbaba Mahallesi sakinlerinden Nejla Ulu, “Hacıbaba Mahallesi’nde oturuyorum. Neredeyse her pazar günü elektrikler kesiliyor. Ve sularda gidiyor. Yani elektirik yok, suda yok. Misal bu pazar sabah gitti. Akşam üzeri 4’te geldi” ifadesini kullandı.

ARIKAN:BAHANE DİNLEMEK İSTEMİYORUZ

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, elektrik kesintilerinin önüne geçilmesi için şehrin ana merkezini kapsayacak sıcak yedek trafoların (GIS) devreye girmesi gerektiğini söyledi. Trafolardan biri arızalandığında diğerinin devreye girmesi gerektiğini belirten Arıkan, "Eski TEDAŞ'ın olduğu binaya bütün şehri besleyen trafoların yedeğinin konulması gerekiyor. Yani şehir merkezinin tamamını besleyen trafoların sıcak yedeklerinin olduğu bir sisteme ihtiyaç vardır. Teiaş'ın girişimleri olmuştur. Zor bir süreçtir. Ancak artık bahaneler dinlemek istemiyoruz. Gerekli altyapı çalısmaları hızlandırılmalıdır" dedi.

İKİ TRAFO MERKEZİ PAZAR GÜNÜ BAKIMA ALINDI

Gaziantep'i Organize sanayi bölgesi dışında 5 tane ana trafomuz olduğunu söyleyen İslim Arıkan, "Bunlardan iki tanesi eski Mezarlığın karşısındaki trafo pazar günü bakıma alınıyor. Bakımını yaparkende birbirine geçişini sağlayan ekipmanlar yerleştiriliyor. Bu iki trafo şehrin merkezini besliyor. Gazikent, Karşıyaka, Valilik civarı, çarşı ve Güvenevler mahallesi gibi şehrin ana merkezini besleyen trafo merkezi. Bundan sonra trafonun biri bakıma alındığında diğeri devreye girecek. Ancak ikisinde de problem olursa kesinti yine yaşanacak" dedi.

TEK ÇÖZÜM

'Aslolan eski TEDAŞ'ın olduğu binaya bütün şehri besleyen trafoların yedeği konulmalı' diyen Arıkan şunları söyledi:"Dolayısla arıza olduğunda buradan direk besleyecek düzenek olacak. Her trafodan yük aktarımlarının olması gerekiyor. Buda bir yatırım gerektirir. GIS sistemi gerekli bunun içinde Şehrin ana merkezini kapsayacak sıcak yedek trafoların devreye girmesi gerekiyor. Biri arızalandığı zaman diğeri devreye girmeli. Birbirini yedekler olmalı ve birbiri arasında geçişler olmalı. Şehir merkezinin tamamını besleyen trafoların sıcak yedeklerinin olduğu bir sisteme ihtiyaç vardır. Teiaş'ın girişimleri olmuştur. Hızlandırılmalıdır. Zor bir süreçtir. Ancak artık bahaneler dinlemek istemiyoruz. Gerekli altyapı çalısmaları hızlandırılmalıdır" dedi. Meral KINACILAR * AYŞEGÜL BAĞCI