Gaziantep Üniversitesi Organ Nakli Topluluğu tarafından ‘Organ naklinin önemi ve organ nakli hakkında bilgilendirme’ amaçlı etkinlik düzenlendi. Organ bağışı sayesinde insanların hayatlarının kurtulduğuna işaret eden doktorlar, "bağış yapın, hayat kurtarın" dedi.

GÜR: HASTA SAYISI ÇOK

GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gür, Organ nakli konusunda toplumda çok ciddi sıkıntı yaşayan, organa ihtiyacı olan ve küratif tedavisi olmayan birçok hastanın olduğunu ifade ederek, “Avrupa ve Amerika’ya göre kıyasladığımızda çok daha gerilerdeyiz. Gerek geçmişten gelen bazı tedirginliklerimiz, kafamızdaki soruların yıkılması adına öncelikli olarak farkındalık oluşturulmalı” şeklinde konuştu.

ÇOBAN: ÖNEMLİ BİR YERDEYİZ

GAÜN Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Organ Nakil Sorumlusu Doç. Dr. Sacid Çoban, merkezde yapılan organ nakil sayısına göre devlet üniversiteleri arasında üçüncü sırada, bütün üniversiteler ve merkezler arasında da sekizinci sırada yer alan bir merkez olduğunu söyledi. Doç. Dr. Çoban, Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Organ Nakil Merkezinde 2010 yılından bu yana devamlılığı olan, hem karaciğer hem de böbrek naklinin yapıldığı bir merkez olduğunu belirterek, “Karaciğer konusunda Türkiye’de şu an 2 bin civarında organ nakli bekleyen hasta var. Bizde 200’e yakın karaciğer nakli endikasyonu konuşmuş bekleyen hasta ve bunun dışında çok sayıda siroz nedeniyle takip edilen hasta var” şeklinde konuştu.

USALAN: 7 MİLYON HASTA VAR

Türkiye’de kronik böbrek hastalığı sıklığı yüzde 15.7 olduğunu belirten Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Celalettin Usalan, “Kişi olarak şu anda yedi milyon kronik böbrek hastası var. 70 bin kişi şu an diyaliz tedavisinde, son dönem böbrek yetmezliğinde olan hastalar. Bunun önemi şu; sıklıkta gittikçe artıyor. Küretif bir tedavi yaklaşımımız yok. Her yıl 6 bin kişi diyalize ekstra bir yük olarak kaşımıza geliyor” Diyalize giren bir hastanın beş yıl içinde, her on hastadan dördünün kaybedileceğini söyledi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT