Sıkılma dönemi (3-6 ay): 3 ayın sonlarına doğru kişide sıkılma, yorgunluk, halsizlik, depresyon gözlenebilir. Kişi var olan değişim coşkusunu kaybedebilir. Düzenli hayat kişiyi sıkmış, eskiye özlem başlamış olabilir. Bu sebeple özellikle bu dönemde kişinin yaşadığı zorluğu anlamak ve destek olmak önemlidir.

Yeni hayat dönemi (6 ay ve sonrası): İlk 6 ay duygusal iniş çıkışların olması daha sık gözlense de 6 aydan sonrası yeni bir yaşam tarzı oluşturma, yeni arkadaşlar edinme, yeni keyif arayışlarının olması açısından görece daha rahat geçmektedir.

NPAMATEM olarak kliniğinde hastaların tedavisinde kullanılan birçok yöntem bulunmaktadır. Bunlar: Bireysel Psikoterapi. Bağımlılıkla ilgili Grup Terapileri. Etkileşim Grup Terapileri. İlaç Tedavisi. Nöromodülasyon yöntemler (Derin Beyin Uyarım (Deep TMS) tedavisi. Aile eğitimleri

Günümüzde kronik bir hastalık olarak kabul edilen alkol ve madde bağımlılığında deri altına yerleştirilen implant (çip) etkili oluyor. Tedavinin amacı, hastanın yaşam boyu maddeden ya da alkolden uzak ve temiz kalması.

Bir bağımlı tedaviye alındığında, ilk bir haftası arındırma tedavisi olarak belirleniyor. Yani maddeyi vücuttan uzaklaştırırken, yoksunluk belirtilerini en aza indirgeyip, hastanın çok fazla sıkıntı çekmeden, vücudunun maddeden arınması daha sonra da ek bir başka psikiyatrik hastalığı varsa, onun tedavisi sağlanıyor.

Bir sonraki adımda da; biyolojik olarak reseptörlerde etkili olan maddenin yerine maddeden kişiyi uzak tutabilecek, isteği ve aşermeyi azaltabilecek ilaçların kullanım aşamasına geçiliyor.

Şimdiye kadar ilaçlar; hep tablet, draje, kapsül formunda yani günlük tek doz, ağızdan alım biçiminde kullanılmaktaydı. Fakat yapılan çalışmalar şunu gösteriyor ki; kronik hastalıklarda olduğu gibi özellikle bağımlılık hastalarında, tedavi ve ilaç uyumları son derece düşük. Bu nedenden dolayı da bütün hastalıklar için uzun etkili ilaçlar geliştirilmeye başlandı.