İl Sağlık Müdürlüğü ve Gaziantep Kent Konseyi iş birliğinde tedavi gören madde bağımlıları için 'sanattan hayata' projesi hayata geçirildi. Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, dünyada ve Türkiye'de tütün, alkol ve uyuşturucu madde kullanımının giderek arttığını ve madde bağımlılığının önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu kaydetti. Yazı, "Bağımlılık sigara gerekse madde bağımlılığı özellikle madde bağımlılığı çok küçük yaşlara inmiştir. Çok içler acısı bir durumdayız" dedi.

315 HASTAYA DESTEK VERİLECEK

Projeyi, İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı ve Gaziantep Kent Konseyi Madde Bağımlılığını Önleme ve Mücadele Başkanı Balia Baykal düzenlenen toplantıyla basına tanıttı. Hayata geçilecek projeyle, AMATEM bünyesinde tedavi gören 315 hastaya, var olan faaliyetlerin yanı sıra mozaik, resim, müzik takı tasarım gibi sanatsal faaliyetlerle destek verilecek.

SONUNA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ

Madde bağımlılığını küçük yaşlara indiğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, “Bildiğiniz gibi madde bağımlılığı alkol bağımlılığı özellikle sigara bağımlılığı gerek ülkemizde, gerek dünyada çok ciddi sorunlara neden olmakta ve bu gittikçe artmaktadır. Sessiz insanların sesi olmak durumunda olan kamu kuruluşları ve sivil toplum örgütleri bu anlamda mücadeleyi sonuna kadar yürüteceğiz. Bağımlılık sigara gerekse madde bağımlılığı özellikle madde bağımlılığı çok küçük yaşlara inmiştir. Çok içler acısı bir durumdayız. Bunu önlemenin her türlü yoluna başvurmak zorundayız. Bu anlamda da AMATEM çocuğun madde bağımlılığı ile mücadele, şehir merkezlerimiz AMATEM hizmet vermektedir” şeklinde konuştu.

BAYKAL: ÖZGÜVEN KAZANACAK

Özgüven ve girişimsel yönlerini tekrar kazandırmak amaçlanacak proje ile ilgili bilgi veren Gaziantep Kent Konseyi Madde Bağımlılığını Önleme ve Mücadele Başkanı Balia Baykal, bir rehabilitasyon merkezi oluşturmak üzere yola çıktıklarını belirtti.

PROJE TUTARI 107 BİN TL

Baykal, “Projemiz AMATEM de yatan hastalarımızın rehabilite edilmesiyle ilişkilidir. Madde bağımlılığı gençler arasında çok hızla yayılırken her geçen yılda yaşı düşmektedir. Bize sunulan raporlarda bu yaş 10 olarak ifade ediliyor. Milletlerin kabusu haline gelen madde bağımlılığı konusunda, kent konseyi çalışma grubu olarak, konseyin diğer çalışma grupları gibi, günlük esasına göre çalışıyoruz ve gönüllü olmak sorumluluktur diyoruz. Gönüllü olmak almadan vermektir. İnsana hatası ile sahip çıkabilmektir. Proje bütçesi 107 bin Türk lirasıdır. Projede bizler AMATEM içerisinde yatan hastaları sanatla rehabilite edeceğiz. 6 aylık süre bir proje devam edecek. Fakat bitiminde tekrar AMATEM içerisinde projemiz sürdürülebilir kılınacaktır. Projenin bize hayırlı olmasını diliyorum. Aynı zamanda bu projenin bizim bundan sonra ki madde bağımlıların istihdamı ile alt yapıyı hazırlıyor. Çünkü kurumlarımızla olan işbirliği güç birliğimiz, bizim içinde kapasitelerimizin geliştirilmesi içinde bir vesiledir” dedi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT