Serinletici özelliğiyle bilinen meyan şerbeti, son yıllarda yaz aylarına denk gelen ramazanda vatandaşların vazgeçilmezi arasında yer alıyorBirçok hastalığa iyi geldiği belirtilen şerbet, yaz aylarında sıcaklıların 38-40 derecenin üzerine çıktığı bölgede vatandaşların tercih ettiği en önemli içecekler arasında yerini alıyor. Geleneksel kıyafetler giyen şerbetçiler tarafından cadde ve sokaklarda bardakla satılan meyan şerbetinin tüketimi, ramazanın son yıllarda yaza denk gelmesiyle daha da arttı.

EKSİK OLMUYOR

Oruç tutan ve sıcak nedeniyle tüm gün bunalan vatandaşlar ırmak kenarlarında, sulak ve nemli yerlerde yetişen meyan kökünün bazı işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen şerbeti, iftar sofralarından eksik etmiyor.Gaziantep'te 40 yıldır meyan şerbeti satan Halil Gezer (54), mesleği dedesinden devraldığını belirterek, yaz aylarında bölgenin milli içeceği haline gelen meyan şerbetinin doğal ve faydalı bir içecek olduğunu söyledi.

İLGİ BÜYÜK

Meyan şerbetine ilginin özellikle ramazanda arttığını belirten Gezer, "Ramazan öncesi 1,5 litrelik poşetlerde günlük 100-150 meyan şerbeti satarken, bu rakam ramazanda ortalama 5-6 bin poşete çıkıyor" dedi Meyan bitkisinin ırmak kenarlarında ve nemli yerlerde kendiliğinden yetiştiğini ifade eden Gezer, "Toplanan meyan bitkisinin kökleri yıkandıktan sonra çay demler gibi kazanlarda 2 saat bekletiliyor. Daha sonra iyice süzülen meyan suyuna buz atıp içmeye hazır hale getiriliyor. Vatandaşlar saatlerce aç kalmanın ardından yediklerinden rahatsız olmamak için orucunu önce meyan şerbetiyle açıyor. Şerbet hem serinletiyor hem de sağlıklı tutuyor." AA