Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, bir kentin güvenli ve işlevsel olmasının aydınlatması ile doğru orantılı olduğunu belirterek, şehrin aydınlatmasına dikkat çekti.

ENERJİ RAPORU

İslim Arıkan, Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, EMO Komisyon Başkanları, Gaziantep Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri, Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri Teknik Personellerinden oluşan heyetin şehrimizde yaptığı inceleme sonucunda, Gaziantep'in Enerji Sorunları, Enerji Güvenliği, Emniyet İhlalleri hususlarında bir rapor oluşturulduğunu ve ilgili kuruluşlara sunulduğunu belirtti.

TARİHİ MEKANLARDA DEKORATİF AYDINLATMA YAPILMALI

Raporu konu konu gündeme getireceklerini belirten Arıkan, "Modern ve güvenilir şehirlerde; kent alanlarının geceleri ișlevsel ve güvenilir kullanılması kent planlamasının amaçlarındandır. Şehrimizin Acilen Aydınlatma Master Planına ihtiyacı vardır. Şehrimizde aydınlatma için; tip projeler ve örnek uygulamalar olmalıdır. Her bölgenin karakteristik niteliği ortaya konulmalıdır. Tarihi bölgeler, eğitim bölgeleri, sanayi bölgeleri, alışveriş bölgeleri, konut bölgeleri, park ve bahçeler, yeşil alanlar gibi. Bu bölgelerin aydınlatmaları ayrı ayrı analiz yapılmalı, bölgelere göre aydınlatma tip projeleri ve uygulamaları geliştirilmelidir. Örneğin, Meydan, okul, ibadethane, hastane v.b. yerler için güvenliğe yönelik aydınlatmalar yapılmalıdır. Tarihi mekanlarda dekoratif aydınlatma yapılmalıdır. Kentin çağdaş yanları canlandırılmalıdır" dedi.

TASARRUFLU AYDINLATMALAR KULLANILMALI

Mevcut durumun irdelenmesi, kullanılacak armatürlerin enerji tüketimi, ömürlerinin belirlenmesi gibi teknik incelemeler yapılması gerektiğini söyleyen Arıkan şunları söyledi:"Enerji yoksunu bir ülke olarak enerji tasarrufunu, enerjiyi verimli kullanmayı düşünmek zorundayız. Plan ve tasarım yoluyla optimum çözümü (en az masrafla en fazla kazanımı) elde etmeye çalışmalıyız. Gaziantep İlimizde şehir merkezinde 65.000 adet, mahallelerde (köylerde) ise 45.000 adet olmak üzere yaklaşık 110. 000 adet armatür bulunmaktadır. Gaziantep ilimizin elektrik tüketimi Organize Sanayi Bölgesi hariç, yıllık 5 milyar kWh, sokak aydınlatması tüketimi yaklaşık olarak yıllık 60 milyon kWh’tır. Yani sokak aydınlatması tüketimi, genel tüketimde % 1,6 lık payı ile yaklaşık olarak 20.000.000 TL’ye denk gelmektedir. Aydınlatmalarda yapılan %10’luk tasarruf yaklaşık 2.000.000 TL’ye denk gelmektedir. Bundan dolayı; mevcut sistemlerin islahı ve yeni yerleşim bölgelerinde de daha tasarruflu aydınlatma sistemlerinin kullanılması son derece önem taşımaktadır. "

BELEDİYELER ÖNCÜLÜK YAPMALI

İlimizin aydınlatmasına artık el atılması gerektiğini, özellikle Belediyelerin bütün bu hususların öncülüğünü yapması gerektiğini dile getiren Arıkan, "Kentimizin geceleri işlevsel ve güvenilir kullanılması için Valilik ve Belediyelere çağrıda bulunuyoruz. “İlimizin Gece Tasarımı Oluşturulmalıdır. Tabii bütün bunların gerçekleşmesi için Şehrimiz enerjisinin kalite ve sürdürülebilirliğinin de geliştirilmesi gerekmektedir. Bunun için esas görev EnerjiSA’ ya düşse de Yerel İdareler, başta Şubemiz olmak üzere sivil toplum kuruluşları da konuya her zaman destek olmalıdır. EnerjiSA’nın yapılanma içinde olduğunu ve dile getirdiğimiz sorunlara hassasiyetle yaklaştıklarını görerek şehrimiz adına memnun ve mutlu oluyor, bundan cesaret alarak daha kapsamlı çalışmalara başlayabilmek için gerekli sinerjinin oluştuğunu görüyoruz" şeklinde konuştu. Haber Merkezi