Ayakkabıcılar Odası Başkanı İbrahim Buğur, işyeri açmak için ustalık belgesinin yanında yeterlilik belgesi diye bir şey çıkarıldığını, bunun için ustaların yeniden sınava gireceğini belirterek, "Adam 60-70 yaşına gelmiş, mesleki yeterlilik belgesi için tekrar sınava girer mi? Gelin dükkanımı kapatın der yine gitmez" dedi.

ESNAF İÇİN SORUN

Bu konunun esnaf için önemli bir sorun teşkil ettiğini, çıraklık, kalfalık, ustalık belgesi olanların dışarıda tutulması gerektiğini belirten Buğur, "Adam, 3 sene çıraklık, 3 sene kalfalık, 3 sene ustalık için kursa gidip belge almış. Ustalık belgesi olmayan zaten dükkan açamıyor. Bunun üzerine yeterlilik belgesi çıkardılar. Bu işi de bir firmaya verdiler. 1000-1500 lira ücret alınıyor" diye konuştu.

GÜNDEME GELDİ

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, belediye başkanları ve Milletvekili adaylarının ziyareti sırasında konuyu gündeme getirdiğini belirten Şimşek, "Geçen gün toplantıda bunu gündeme getirdim. Şu ana kadar ustalık belgesi çıraklık kalfalık belgeleri alan kişiler bu belge için herhangi bir sınava tabi tutulmaksınız, ücret ödemeksizin bu belgeyi alsınlar dedim. Çünkü bu insanların elinde belgeleri var. Hem de milli eğitim bakanlığı tarafınan okullara verilen belgeler. Daha önce ustalık belgesine tai olanlar bunlardan muaf tutulsun dedim. Bakan Şimşek, branşım olmamasına rağmen bakanla görüşeyim dedi" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR