Baro Başkanı Av. Bektaş Şarklı, Gaziantep'te vatandaşlar avukatla çalışma kültürlerinin olmadığını ve bunun da sıkıntı yaşattığını söyledi. Dikkat çeken rakamlar veren Şarklı, nüfusa göre kentte bin 703 kişiye 1 avukat düştüğünü vurguladı.

Vatandaşların yanı sıra arzuhalcilerin de işleri zorlaştırdığına dikkat çeken Şarklı, "Bir çok davada vatandaş ya kendi kendine dilekçe yazıyor, ya da arzuhalci ile işini hallediyor. Bu da faal bin 150 olan avukatlarımızı sıkıntıya sokuyor. Takip edilemeyen dosya sayısı fazla oluyor" dedi.

140 STAJYER VAR

Şarklı, Gaziantep'te şu anda bin 150 faal avukatın, 140 ise stajyer avukatın yer aldığını söyledi. İlimizde bulunan 3 hukuk fakültesinin bu yıl vereceği mezunlarla birlikte sayının yıl sonuna kadar 250 - 300 civarında artacağına dikkat çeken Şarklı, "Bu da gelecek yıl içerisinde bir anda % 30 civarında büyüme kaydedecektir. Bu rakamlar ve oranları Dünyanın hiçbir yerinde göremezsiniz" diye konuştu.

ERKEK AVUKAT FAZLA

Av. Bektaş Şarklı şunları söyledi: "Gaziantep Barosu 286 Kadın, 823 Erkek olmak üzere fiilen avukatlık yapan bin 109 avukat, Kadın-Erkek avukat oranı yüzde 28 oranında. 2014 TÜİK verilerine göre nüfusumuz 1.889.466 kişi, Nüfusa oranlandığında 1703 kişiye 1 avukat düşüyor. Avukat sayısına göre ise Gaziantep Barosu 10.sırada yer almaktadır"

ELEMAN YETİŞTİRMEK ÖNEMLİ

Üniversitelere de seslenen Şarklı, "Bunun yanında bugün artık hukuk fakültelerinde önceliğin öğretim üyesi yetiştirmeye verilmesi, Lisans eğitiminin nispeten arka planda kalması ve kontenjanların mümkün olduğunca azaltılması, buna karşılık yüksek lisans ve doktora eğitimine ağırlık verilerek öğretim elemanı yetiştirmeye öncelik verilmesi gerekiyor. Hukuk fakültesi mezunlarının büyük bir kısmının şu veya bu saikle avukatlık mesleğini tercih etmesi nedeniyle, yukarıdaki sisteme geçilmemesi halinde ise eğitime “Avukatlık Hukuku” dersi konulmasını ve İldeki Barolarla birlikte uygulamaya yönelik bir eğitim müfredatı uygulanmasını öneriyorum. Avukat adayları özellikle Batı’da çok zorlu sınavlardan ve iddialı fakülte sonrası eğitimlerden geçerken, Türkiye’de hiçbir sınavdan geçmeden, yalnızca süre doldurmaktan ibaret stajlarla avukatlığa hak kazanabiliyor. Avukat olabilmek için merkezi, objektif ve ciddi bir sınavdan geçilmesi, 4 yıl olan hukuk eğitiminin 1 veya 2 yıl uzatılması ve staj sisteminin daha verimli hale getirilmesi çözüm önerilerimiz arasındadır"

AVUKATLIK YAPMAK ZOR

"Türkiye’de avukatlık yapmak hakikaten çok zor" diyen Şarklı, "Savunmanız duvara çarpar gibi size dönüyorsa, delil toplama yetkisinde yaşanan sıkıntılar, ekonomik sıkıntılar içerisinde bu sorgulamaya gidilmesi son derece doğaldır. Genç avukatlara ve stajyer arkadaşlara önerim ise mümkün mertebe bir kol seçmeleri ve bu alanda yoğunlaşmaları olacaktır"

ADALETE DUYULAN GÜVEN AZALDI

Şarklı, "Ülkemizde Adalete duyulan güven, son araştırmalara göre %20 oranlarına kadar düşmüştür. Hukuk ve Adalet Türkiye'nin hiçbir döneminde olmadığı kadar toplumun tüm kesimlerince konuşulmakta ve tartışılmaktadır. Maalesef ki, hukuk ve adalet kavramlarının pratikteki aksayan yönleri konuşma ve tartışma konusu olmaktadır. Çevrenizde yolu bir şekilde Adliyeye düşmüş herhangi birine, Yargı hizmetlerinden memnun olup-olmadığını sorduğunuzda; vereceği yanıtta maalesef olumsuzdur. Kimisi adil yargılanmadığından, kimisi yeterince dinlenmediğinden, kimisi yargılamanın yıllarca sürdüğünden, kimisi alacağını bir türlü tahsil edemediğinden şikâyetçidir" LEYLA ÖZEKŞİ POLAT