Av. Metin Kınacılar, kadına şiddetten dolayı Gaziantep Adliyesine 1 Yılda 3 bin müracaat olduğunu, açılan boşanma davası sayısının 7 binlere ulaştığını belirterek, "Boşanmalarda eskiye göre yüzde 200 artışlar var" dedi.

AYRI BİRİM KURULDU

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle bir açıklama yapın Kınacılar, Türkiye genelinde son 5 yılda 802 kadının öldürüldüğünü belirten Av. Metin Kınacılar, "2014 yılında ise 255 tane öldürüldü. Gaziantep Adliyesi'nde sırf kadına şiddet davaları için Cumhuriyet Savcılığı'nda ayrı bir birim kuruldu. Bunun başında cumhuriyet savcısı var, bu savcı sadece kadına şiddet işlerine bakıyor" dedi.

CUMHURBAŞKANI KEŞKE

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, kadın ve erkeğin eşit olmasının 'fıtrata aykırı' olduğu yönündeki sözlerini değerlendiren Kınacılar, özellikle kırsal kesimlerde şiddeti daha da artırabileceğini belirterek, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözleri özellikle kırsal kesimde şiddeti artıracak sonuçlar doğuracaktır. İnsanların kafasında, 'Erdoğan eşitlik yok diyor, bu erkek üstün' algısı oluşturacaktır ve bundan dolayı kadına şiddet artacaktır. Yöneticiler böylesine önemli konularda açıklamalar yaparken daha dikkatli konuşmak zorundadır. Yöneticilerin kadın erkek arasındaki ilişkiyi ateşleyecek söylemlerde bulunmamaları lazım. Çünkü onların ağzından çıkacak sözler örnek teşkil etmektedir" dedi.

BAYAN BELEDİYE BAŞKANI OLMAZ DEDİLER

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in adaylık sürecinde kadından yönetici olmaz, günah diye bir çok tarikat ve dini örgütlerin karşı durduğunu belirten Kınacılar, "Toplumda bazı kesimlerin kadına bakış açısı farklı. Kadın erkek eşitliğine katiyen inanmıyorlar. Bunu bu devirde hem de kısa bir süre önce yapılan mahalli seçimlerde gördük. Bayandan belediye başkanı olmaz diye anti propaganda yaparak kadın-erkeğin eşit olmadığını beyinlere yerleştirmeye çalıştılar. Ancak topluma inandıramadılar" diye konuştu.

BOŞANMALARDA REKOR ARTIŞ

Son yıllarda boşanmalarda rekor artışlar yaşandığını, bunda eğitimin yanısıra, ekonomik gelişmişliğin getirdiği sosyo-kültürel değişimlerin de etkili olduğunu belirten Kınacılar, "Eskiden büyükler, beyaz gelinlikle çıktığın eve beyaz kefenle girersin derken, şimdi bu durum tamamen değişti. Özellikle ekonomik gelişmişliğini kazanan kadının kocasına karşı sebatı ortadan kalktı. Kadın erkeğin en ufak hareketine tepki veriyor, sabır göstermiyor, tartışma ortamına giriyor, kendini haklı çıkarmaya çalışıyor. Gaziantep'te boşanma davaları uçtu. Bir yılda açılan boşanma davası sayısı 7 binlere ulaştı. Eskiye göre yüzde 200 artışlar var" dedi.

EĞİTİMLİLER DAHA ÇOK BOŞANIYOR

Türkiye genelinde en fazla boşanmaların Ege'de olduğunu, bunun da eğitim seviyesi arttıkça boşanmaların da arttığını göstermesi açısından önemli olduğunu dile getiren Kınacılar, "Boşanma davalarına göz attığımızda genelde nişanlı kalmış, okumuş insanlarda daha çok olduğuna rastlıyoruz. Eğitimli kadın idare edeyim anlayışında olmuyor. Kadın çalışmaya başladığı andan ve geliriyle kendi ayakları üzerinde durmaya başladığı andan itibaren erkeğin yapacağı en ufak bir baskı, yuvaları dağıtıyor. Kadın ekonomik özgürlüğünü kazandığı sürece biat tutumu değişiyor" dedi.

BOŞANMALARIN ÇOĞU İLK 5 YILDA OLUYOR

'Kadınlar köle olsun demiyorum ama bazı şeyleri de uzlaşı ile çözebilmeleri lazım' diyen Kınacılar, "Eskiden yorgan, yastık aşkımız bize yeter anlayışı vardı. Artık aşk yetmiyor, evlilik aşkı öldürüyor. Ben sen değil, kadın erkek birlikte kararlar alıp, özgürlük alanlarını iyi ayarlayabilir ve ayaklarını da yorganına göre uzatırlarsa mutlu evliliklerin sırrını da bulmuş olurlar. Boşanmaların çoğunluğu ilk 5 yılda oluyor. Özellikle ilk 5 yılda eşlerin biraz daha hoşgörülü, sabırlı ve empati yaparak kendini karşıdakinin yerine koyması gerekiyor" şeklinde konuştu. Haber Merkezi