Suriyeli sığınmacıların kaldığı Avrupa’daki bazı kamplarda ‘et yiyen virüs, bakteri’ olarak bilinen bir salgının başladığı haberleri üzerine gözlerin çevrildiği Gaziantep'teki kamplarda korkulan olmadı. Avrupa’daki bazı kaynaklar virüsün Gaziantep’teki Nizip sığınmacı kampında da görüldüğünü öne sürdü ancak, bu iddialar asılsız çıktı. Gaziantep Kilis Tabipler Odası Başkanı Hamza Ağca, "Araştırdık, incelettik, Gaziantep'teki kamplarda böyle bir salgın yok, Korkulan olmadı" dedi.

Ağca, bu salgının deri döküntüsü yaptığını ve tedavisinin olmadığını belirtirken, "Bulaşıcı bir hastalık başkasına geçiyor. Bu hastalık vucüt direncinin düştüğü, hijnenin olmadığı, temizliğe uyulmadığı zamanda ortaya çıkıyor. Hastanelerde vücut direnci çok düşük durumda olan, toplu organ hastalığı olanlarda görülebiliyor. Avrupa'daki kamplarda nereden nasıl bulaşmış bilemem. Avrupa'da görülünce Türkiye'de de olabilir diye tahmin ettiler. Ancak bizde olmadı" diye konuştu.

AVRUPA'NIN EBOLASI OLABİLİR

Giderek ciddi bir tehlike haline gelen hastalığın, Avrupa’nın ‘Ebolası’olmasından ve önlenemez bir salgına dönüşmesinden korkulduğu belirtiliyor. Uzmanlar virüsün, insan eti yemeğe başladığı ana dek fark edilmediğini, ‘şu an için bir tedavi yönteminin de bulunmadığını’ aktardı. Virüsün, sivrisinekten daha küçük bir tür olan kum sineği tarafından insana bulaştırılmasının artından hastalığın iki ila altı ay arasında baş göstermeye başladığı kaydedildi. Avrupalı uzmanlara göre hastalığın önüne geçilebilmesi için erken teşhis çok önemli. Bunun için de doktorları virüsle ilgili eğitmek ve sığınmacı kamplarından koşulların geliştirilmesi gerekiyor. Meral KINACILAR