ÖZDAĞ: Kilis'te afet durumu ilan edilsin

DÜLGER: Ateş yanarsa herkes yanar

ÖNDEŞ: Angajman kelimesinden tiksindik

ERTEM: Her an, her yere roket düşebilir

Milletvekilleri Kilis'i diken üzerinde bırakan son gelişmeleri değerlendirdi. MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Kilis'te bir an önce afet durumunun ilan edilmesi gerektiğini söylerken, Ak Parti Kilis Milletvekili Hilmi Dülger, "Vatandaşımız sabırlı olduğu takdirde herşey çözülecek. Bölgede bir vesayet savaşı yapılıyor. Bu savaşta silah baronlarına yeni müşteriler lazım. Bizde böyle bir savaşa ülkemizi sokmadan, çevremizdeki ateşin sönmesini istiyoruz. Ateş yanarsa herkes yanar" dedi. Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, "Kilis diken üstünde. Angajman kuralları diyorlar, Kilis tabirliyle bu sözden tiksindik. İnşallah daha fazla can kaybı olmadan tedbir alırlar" derken, CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem, her an her yere roket düşebileceğini belirterek, "Yıllardır roketlerin geldiği bu yeri kim büyüttü, besledi?" diye sordu.

KTSO BAŞKANI ÖNDEŞ: KİLİS DİKEN ÜSTÜNDE

Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erdal Öndeş, Kilis'te insanların tedirgin olduğunu, herkesin bir çare aradığını belirterek, "Kilis diken üstünde. Angajman kuralları diyorlar, Kilis tabirliyle bu sözden tiksindik. İnşallah daha fazla can kaybı olmadan tedbir alırlar, Türkiye büyük bir ülke" dedi.

ÇOCUKLARIN PSİKOLOJİSİ BOZULDU

'Şu anda önceliğimiz can güvenliği, ekonomik yön ikinci planda' diyen Öndeş, "Ekonominin canlanması ikinci önceliğimiz. Sıkıntı büyük, insanlar tedirgin. Can güvenliği olmadığı için Kilis'i terketmeyi planlayan çok kişi var. Kimisi evden çıkamıyor, durumu iyi olan yazlık evine, kimisi bir akrabasının yanına gidiyor. Sınavı bitmiş öğrencilerin tekrar Kilis'e gelmek istemediklerini duyuyoruz. Öncelikle devletin güvenliği sağlaması lazım. Küçük çocuklar evlerde huzursuz, bir kapı çalsa bomba mı düştü diye ürperiyor. Çocukların psikolojisi bozuldu. Kilis diken üstünde. Angajman kuralları diyorlar, Kilis tabirliyle bu sözden tiksindik. İnşallah daha fazla can kaybı olmadan tedbir alırlar, Türkiye büyük bir ülke" diye konuştu.

TİCARET VE SANAYİ ÇÖKTÜ

Kilis'te ticaret ve sanayinin çökmüş bir durumda olduğunu dile getiren Öndeş, "Caddelerde insan yok, bomboş, esnaf perişan, kimse alışveriş etmiyor. Türkiye genelinde bir kriz var, ancak Kilis'i çok daha vurdu. Tapu dairesinde insan yok. Ticaret ve sanayi çökmüş durumda. 200 bin liralık ev 100 bin liraya düştü, kimse almıyor. Bütün inşaatlar durdu. İnsanlar dairelere yazılmışlar, yarısını ödemişler, gelip müteahhitlerden parasını istiyorlar. Burası doğduğumuz yer, terkedip gidecek değiliz. Ancak böyle devam ederse mecburen her türlü iflaslar olur. Firmalar bağlantılar yapmışlar, ödemeleri var, mal satamazsa nasıl ödeyecek. Bir iki ay 3 için cebinden karşılarya sonra. Kilis idare ediyor. Batan firmalarda olacak, kapanan işyerleri de olacak. Önce güvenliğimiz ardından ekonomik desteklerin gelmesi gerek. " diye konuştu.

ROKETLERİN SAATLERİ VAR!

Roketatarların ülkemize bilinçli olarak atıldığını söyleyen Öndeş, "15-20 km sapma olmaz. Kilis olarak bu oyunun içerisinde kaldık. Roketatarların saatleri olmaz, ama genelde 09-11.00 ile saat 16.00'dan sonra oluyor. Genelde o saatlerde atıldığı için insanlar bu saatler geçince rahatlıyor. Allah yardımcımız olsun. Ankara'da güvenlik zirvesi toplandı bir netice alırız diye umut ediyoruz. Gerekirse girilip güvenli bölgeyi Türkiye oluştursun. Bu tehlikeden sadece Kilis değil, Oğuzeli, Karkamış oralara da roketatar gelebilir, onlarda menzil içerisinde" dedi.

DÜLGER: SİLAH BARONLARINA YENİ MÜŞTERİLER LAZIM

Ak Parti Kilis Milletvekili Hilmi Dülger, yaşadığımız olayların, çevremizde yanan ateşin bize ışığının düşmesi olduğunu belirterek, "Bölge bu ateşin içine çekilmek istenmektedir. Bu ateşe elimiz ayağımızı sokmamız isteniyor. Hükümet, devletimiz bu ateşe girmeden vatandaşımızı, memleketimizi korumak için her türlü çabayı gösteriyor. Vatandaşımız sabırlı olduğu takdirde herşey çözülecek. Uluslararası bir terör örgütü var. Bölgede bir vesayet savaşı yapılıyor. Bu savaşta silah baronlarına yeni müşteriler lazım. Bizde böyle bir savaşa ülkemizi sokmadan, çevremizdeki ateşin sönmesini istiyoruz. Ateş yanarsa herkes yanar" dedi.

HALKIMIZ SAKİN OLSUN

Kilis'ten göçlerle ilgili sorumuzu da yanıtlayan Dülger, "Olgu ve algı farklılığı var. Bana 50 polis emekliliğini istemiş diye bildirildi. Oysa 3 kişi emekliliğini isteyen memur var. Normal toplam tayin isteyenlerin sayısı 50. Bunu dışarıya öyle yansıtıyorlar. Kilis halkı barışçı bir halktır. Parti içi alan kapma yarışlarını bu tarafa çevirip bu işten fayda sağlamaya çalışanlar var. Halkımız sakin olsun, devletimize güveninden zaafiyete düşmesin" diye konuştu.

ERTEM: YÜREKLERİMİZ SIZLIYOR

CHP Hatay Milletvekili Birol Ertem, partisinin Kilis il merkezinde düzenlediği basın toplantısında, bu kentin roketlerin hedefi olmasının yüreklerini sızlattığını söyledi. Her an her yere roket düşebileceğini belirten Ertem şöyle dedi: "Yıllardır roketlerin geldiği bu yeri kim büyüttü, besledi? Kim büyüttü besledi bu IŞİD'i? Bunlara her türlü destek verildi, askeri eğitim verildi, silah ve mühimmat yardım yapıldı. Reyhanlı'nın Bükülmez Köyü'nden yüzlerce TIR silah yardımı yaptılar IŞİD'e. Kendileri büyüttüler, kendileri beslediler, 'yaramaz çocuklarımız' dediler ondan sonra. Bir terör örgütüdür dahi diyemedi Cumhurbaşkanı. Ne oldu gönderdiğimiz silahlar şu anda bizlere döndü. Yazık yüreğimiz sızlıyor. Kilis'te vatandaşlarımızın bu duruma düşmesi yüreğimizi sızlatıyor."

ÖZDAĞ:ÖLÜM KOL GEZİYOR

MHP Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Kilis'te ölümün kol gezdiğini belirterek hükümet yetkililerinin nasıl bir önlem alabileceğini sorguladığını söyledi. Özdağ, "Bir an önce Kilis'te afet durumunun ilan edilmesi gerekiyor. Kilis'te patlayacak bomba inanılmaz sonuçlara yol açabilecek, her an kontrol dışı gelişmelerle karşı karşıya kalacağımızı gösteriyor" dedi.

İÇ GÖÇ BAŞLADI

Özdağ, Kilis'te ölümün kol gezdiğini belirterek hükümet yetkililerinin nasıl bir önlem alabileceğini sorguladığını bildirdi. MHP'li Özdağ, "Son dönemde gerçekleştirilen IŞİD saldırıları sistemli ve amaçlıdır. Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan kısa bir açıklama yaparak Kilis'i terk etmiştir. Hastanede yaralılar vardı onları ziyaret etmesi bekleniyordu. Peki Kilisliler ne yapacaklar? Kilis'i Adana civarına taşımak veya Kilislileri nakletmeyi mi düşünüyorlar. Kilislilerin psikolojik travma yaşadığını görüyoruz. Haklı bir paranoya yapıyor. Kilis halkı dün sokağa dökülüp protestolar gerçekleştirdi. Kilis esnafı iş yapamamaktadır. Kilis'e Suriye'den göç geldi, Kilis'ten Antep'e iç göç başladı. Suriyeli Arap nüfus oranı artıyor. Halk çaresizlik içinde. Kilis'teki anne ve babalar çocuklarını nasıl okula yollasınlar. Nasıl sınavlara hazırlansınlar. Orada gittiğim bir okulda müdür '10 dakika önce düşseydi bahçede 150 çocuk vardı teneffüste' dedi. Sonra çocuklar içeri girmişler. Ana sınıfında çocuklar masada yemek yerken patlayan bomba geçmiş ve duvara saplanmış. Ayakta olsalar hepsinin kafası kopacak maazallah. Bir an önce Kilis'te afet durumunun ilan edilmesi gerekiyor. Kilis'te patlayacak bomba inanılmaz sonuçlara yol açabilecek. Her an kontrol dışı gelişmelerle arşı karşıya kalacağımızı gösteriyor" diye konuştu.

KİLİS MERKEZ HEDEF ALINARAK ATILIYOR

Ümit Özdağ, IŞİD'in yeni bir strateji benimsediğini bunu önümüzdeki günlerde açıklayacağını belirterek "Bu ana kadar Kilis'te büyük olayların olmaması Allah'ın yardımıdır. Ve Kilislilerin sağduyulu olmasıdır" dedi. Özdağ, Kilis'ten gelen yerel gazetecileri kürsüye çıkararak bölgedeki durumu anlatmalarını istedi. Gazeteci Ahmet Nalçacıoğlu halkın tedirgin olduğunu, esnafın iş yapamadığını bu nedenle bölgede yaşayan azınlığın Suriyelilere karşı tepkili olduğunu kaydederek şöyle konuştu: "Kilis asla düşmeyecek ve asla teslim olmayacaktır. Kilis sınırdır, namustur biz terk etmeyeceğiz. Beklentimiz medyanın yeteri kadar ilgi göstermesi. Füzeler iki grup savaşırken bize düşüyor gibi değil bizi hedef alınarak Kilis merkez hedef alınarak atılıyor. En son atılan bombada valilik hedef alınmış. Tesadüfen düşüyor gibi değil. Suriye tarafından Kilis'e saldırı var. Hedefleri halkı kışkırtmak ve orada ayaklanma. İki toplumu birbirine düşürmek. Nüfusundan fazla Suriyeli var. Soykırım olmasını istiyorlar. Etnik grupların birbirine girmesini istiyorlar. Ekonomi çöktü. Mağduriyetten dolayı kızgınlıkları sanki onlar sebep olmuş gibi. Tedbir alınmazsa önlem alınmazsa kötü olur. Atılanlar Rus ve Mısır yapımı füzeler" HABER MERKEZİ