Emniyet verilerine göre 2016 yılında ülkemiz genelinde yakalanan metamfetaminin (ateş-buz) yüzde 30’unun Van ve Gaziantep ili sınırları içerisinde ele geçirildiği, şehrimizde ise tedavi merkezi AMATEM’de başvuran hastalarda Ateş Buz kullanımında artış olduğu açıklandı.Metamfetamin, kullanıcı ve satıcıları arasında "ateş-buz" olarak isimlendirilen uyuşturucunun ham maddesi olduğunu belirten Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ecz. Mehmet İrfan Demirci, "Madde bağımlılığı çok yönlü bir sorun. Toplumsal, sosyal, psikolojik, ekonomik, sağlık ve güvenlik ve adli olmak gibi çok yönü var. Bu nedenle tek bir bakış açısı sorun çözülemez. İlgili devlet kurumlarının birbirine destek olarak uyum içinde çalışmaları, sorunun çözümünde önemli bir noktadır. Çocuklarımız ,gençlerimizi , korumalıyız , uzak tutmalıyız , tedavi ve rehabilite etmeliyiz" diye konuştu.

EĞİTİMLER ÖNEMLİ8. Bölge Gaziantep Eczacı Odası ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) işbirliğinde “Farmakovijilans Farkındalığını Artırmada Ve İlaç Suistimalini Önlemede Eczacıların Rolü” konulu toplantı yapıldı. Toplantının açılışında konuşan Mehmet İrfan Demirci, ülkemizde madde bağımlılığının toplumu tehdit eden sorunların başında geldiğini söyledi. Sorunun çözümünde eczacılara güncel bilgiler verecek eğitimlerin büyük ölçüde çözüm olduğunu söyleyen Demirci, "İlimizde böyle bir toplantı yapılmasının gerekçelerinin başında, AMATEM'e başvuran hastalarda "metamfetamin" isimli madde kullanıcılarının artışı geliyor" dedi.DEMİRCİ: KURUMLAR ENTEGRE ÇALIŞMALI Metamfetamin, kullanıcı ve satıcıları arasında "ateş-buz" olarak isimlendirilen uyuşturucunun ham maddesi olduğunu belirten Demirci, "Madde bağımlılığı çok yönlü bir sorun. Toplumsal, sosyal, psikolojik, ekonomik, sağlık ve güvenlik ve adli olmak gibi çok yönü var. Bu nedenle tek bir bakış açısı sorun çözülemez. İlgili devlet kurumlarının birbirine destek olarak uyum içinde çalışmaları, sorunun çözümünde önemli bir noktadır. Çocuklarımız ,gençlerimizi , korumalıyız , uzak tutmalıyız , tedavi ve rehabilite etmeliyiz" diye konuştu.

İLAÇLARIN YAN ETKİLERİNİ BİZE BİLDİRİN Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Farmakovijilans Ve Kontrole Tabi Maddeler Dairesi Başkanı Dr. Ecz. Demet Aydınkarahaliloğlu, ilaçların beklenmedik biçimde ortaya çıkan istenmeyen etkilerinin bildiriminin Türkiye’de çok düşük olduğunu söyledi. Aydınkarahaliloğlu, "Gelişmiş ülkelerde bir milyon kişi başına yılda en az 250 bildirim olduğunu görmekteyiz. Dünya sağlık örgütüne gönderilen verilere baktığımızda Amerika, Singapur, Hollanda, İngiltere gibi pek çok ülkede rakamlar bu ortalamanın çok daha üstündedir. Ülkemizde farmakovijilans ile ilgili ilk yönetmeliğin çıktığı 2005 yılından bu yana anlamlı bir artış elde edilmekle birlikte nüfüsumuza göre bildirim sayılarımız halen çok düşüktür. 2006 yılında yılda üç yüz civarı bildirim alırken geçtiğimiz yıl beş bini aşkın bildirim olmuştur" dedi.EMNİYET VERİLERİEmniyet verilerine göre 2016 yılında ülkemiz genelinde yakalanan metamfetaminin %30’unun Van ve Gaziantep ili sınırları içerisinde ele geçirildiğini belirten Aydınkarahaliloğlu, "AMATEM’de tedavi için başvuran hastalarda metamfetamin kullanımında artış olduğu bildirilmiştir" dedi.

ŞAHİNER:BAĞIMLILIK BİR BEYİN HASTALIĞIAnkara Numune hastanesi Amatem Başhekimi Psikiyatri Uzm.Doç . Dr. Volkan Şahiner, bağımlılığı “kişinin ruhsal, bedensel ve sosyal yaşamında olumsuz etkilerine rağmen belirli davranışları ısrarla sürdürmesi” olarak tanımladı. Bağımlılığın iyileşme ve hastalık dönemlerinden oluşan kronik bir beyin hastalığı olduğunu söyleyen Şahiner, ilacın ya da maddenin önerilenden farklı kullanılması olarak tanımladığı suiistimalin bağımlılığa giden bir basamak olduğunu ifade etti.

ATEŞ- BUZ KULLANIMI ARTIYOR Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Prekürsör Kontrol Birimi Sorumlusu Ecz. Serpil Namal, bazı ilaçların suistimale en açık ilaçlardan olduğunu, amfetaminin çoğunlukla psödoeefedrinden sentezlendiğini belirterek, bu ilaçların geri bildirimlerle kontrollü satılmasının sağlandığını ve kötüye kullanımlarının önemli ölçüde azaldığını belirtti. Meral KINACILAR