Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün nüfusuna kayıtlı olduğu Gaziantep'in Bey Mahallesi'nde yaptırılan Atatürk Anı Evi ve Atatürk Müzesi'nin bu ay hizmete girmesi planlanıyor.

Başta Zeugma Mozaik Müzesi olmak üzere, kurulan çeşitli müzelerle ''Müzeler şehri'' olarak adlandırılan Gaziantep, Bey Mahallesi'ndeki çalışmalarla 2 müzeye daha kavuşacak.

Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı Atatürk Anı Evi'nin bu ay içinde açılması planlanıyor. Atatürk'ün nüfusa kayıtlı olduğu mahallede, anı evinin yanı sıra bir de Atatürk Müzesi kuruluyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Atatürk Müzesi'nin, basit bir müzeden ibaret olmayacağını, müzede Antep Savunması'nda mücadele edenlerin de anlatıldığı 3D gösterisi sunulacağını belirtti.

''Şu anda her şey hazır, sadece küçük rötuşlar kaldı'' diyen Güzelbey, Atatürk Anı Evi'nin de aynı mahallede yapıldığını, 2 müzenin de çalışmaların tamamlanmasının ardından bu ay hizmete açılacağını kaydetti.

-Nüfusa kayıtlı olduğu ev bulunamadı-

Güzelbey, Atatürk'ün nüfusa kayıtlı olduğu evi aradıklarını ancak bulamadıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

''Büyük bir ihtimalle ev yıkılmış ya da numarası değişmiş. Evi bulamayınca Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu, aynı mahallede bulunan evini, Atatürk Anı Evi yapılmak üzere bağışladı. Biz de Mustafa Kemal Atatürk'e olan vefa borcumuzu ve bağlılığımızı göstermek amacıyla Atatürk Anı Evi ve Müzesi yapmayı kararlaştırdık. Çalışmalar devam ediyor.''

Güzelbey, Atatürk Müzesi olarak teşhir edilecek geleneksel evin, iki binadan oluştuğunu, ortak bir avluya bakan binanın birinin 2 katlı diğerinse 3 katlı olduğunu aktardı.

Müzenin 220 metrekare açık, 400 metrekare kapalı alana sahip olduğunu olduğunu dile getiren Güzelbey, şunları kaydetti:

''Antep evinin Atatürk Müzesi'ne dönüştürülmesi aşamasında öncelikle geleneksel yapıların mimari potansiyelleri gözönüne alındı ve verilen yeni işlevin, yapının fiziksel taşıma kapasitesini aşmamasına özen gösterildi. Müze içerisinde Atatürk araştırma kitaplığı, çalışma odası, çok amaçlı sergi salonları, Atatürk'ün hayatının anlatıldığı sinevizyon odası, Atatürk'le ilgili sergi alanları ve hediyelik eşya satış ünitesi planlandı. Teşhir ve tanzime yönelik çalışmalarımız tüm hızıyla sürüyor.''