Öğrenim sürecinde olan birey yetiştirmek şüphesiz çok emek isteyen bir iştir. Özellikle sınav döneminde mahrum kaldığınız birçok şey olabilir. Öğrencinin eğitim hayatı için hayatınızdan çıkardıklarınız , sağlam temeli olsun diye onun hayatını kolaylaştırmak adına aldığınız kararlar zaman zaman sizi zora sokacaktır. Aşırı koruyucu abartılı sevgi toplumumuzda iyi çocuk , başarılı birey yetiştirme olarak algılansada öğrenciler üzerinde özellikle eğitim hayatında ciddi kaygılar gibi kalıcı olumsuz etkileri oluyor. Nefes aldırmayan kontrol ve denetleyiciliğin aşırı koruma ile kolaycılığın yada boğucu ilgi ve şefkatin eğitim sahasına çıktığı anda kalıcı etkilerini gözlemleyebiliyoruz.

Öğrencilerin eğitim hayatına yansıyan etkileri neler?

- Sınıf ortamında sürekli birinin varlığına ihtiyaç duyan (kişi bağımlısı)

- Branş öğretmeninin yönelttiği sorulara karşı hata yapmaktan korkan kişisel fikrini beyan etmekten çekinen (hareketsiz, tepkisiz)

- Anlamadığı ya da zorlandığı branş derslerinde mücadele yerine pes edip isyan eden (isyankar-mutsuz)

- Reddedilme korkusuyla kendini ifade etmeyen (içine kapanık) gibi olumsuz etkilerini görmek mümkündür. Eğitim hayatıyla baş göstermeye başlayan bu sorunlar zamanla sosyal ,iş ve aile yaşantısında tekrarlanan baş edememe öyküsüne dönüşür.

Peki nasıl davranmalıyız?

-Öğrencilere rahatça hareket edebilecekleri ama bunun yanında sınırları belli olan bir yaşama alanı sunun. Çünkü kendilerini keşfetmeleri için hem bu alana hem de sınırlara ihtiyaçları vardır.

-Yaşlarına ve gelişme düzeylerine göre sorumluluklar verin. Branş dersinde başarısızlıkla sonuçlanan dersin telafisi için danışmanıyla dialoğa girmeyi kabul etmeyin . Eğitim hayatının kendine ait bir sorumluluğu olduğunu iyi ya da kötü sonuçların kendisini etkileyeceğini ve kendisinin başa çıkması gerektiğini anlatın.

-Ona güvendiğinizi kalkıştığı her işin olumlu sonuçlanacağını düşündüğünüzü hissettirin. Bu zamanla kendisini keşfetmeye açık , hata yapmaktan korkmayan küçük yanlışlarla büyük dersler çıkaran kendine güvenen birey olması yönünde olumlu etkileyecektir.

ÖZETLE; kendi korku ve kaygılarınızı çocuklara yüklemeyin korku ve kaygı bulaşıcıdır. Korku ektiğiniz çocuklar , zamanla kayıtsız mutsuz bireylere dönüşecektir. “ korku içinde yaşayan , asla hür değildir” beynen hür olamayan çocuklardan kendini keşfetmesini ve ciddi başarılar elde etmesini beklemek anlamsızdır.