Gaziantep- Kilis Tabip Odası sekreteri Mehmet Çetin, Sağlık Bakanlığı'nın, aşılar ile ilgili toplumu bilgilendirmesi, insanların kuşkularını gideren doyurucu açıklamalar yapması gerektiğini belirterek, "Sağlık Bakanlığı, aşı ile ilgili hukuksal süreçlerin çözümü için toplum (kamu) adına taraf olmalı, sorumluluk almalıdır" dedi.

AŞININ YAN ETKİLERİ ÇOK AZDIR

Aşı ile ilgili basın açıklaması yapan Mehmet Çetin, "Aşının etkinliği ya da koruyuculuğu, aşının uygulanmasıyla söz konusu hastalığın toplumda ortaya çıkma sıklığındaki en az yüzde 90 azalma olması demektir. Aşılarda, uygulama sonrası bazı rahatsızlıklar ortaya çıkabilir. Bunların bir kısmı, ateş, halsizlik, iştahsızlık gibi hafif belirtilerdir, bir kısmı ise çok seyrek görülen ciddi istenmeyen etkilerdir. Aşıların yan etkileri, aşılar yapılmadığı zaman ortaya çıkacak sağlık sorunlarıyla karşılaştırılamayacak kadar azdır. Kamuoyunda, aşı uygulamalarının yaygınlaşmasıyla çocuklarda alerjilerin arttığına dair iddialar vardır. Alerji gibi çok etkenli ve özgül olmayan bir sağlık sorununu, çevresel kirliliğin arttığı, sanayiden kaynaklanan kirleticilerin solunum ve besin yoluyla insan vücuduna girdiği çağımızda, tek başına aşılara bağlamak bilim dışı bir yaklaşımdır" diye konuştu.

BİREYLERE YÜKLEMEK DOĞRU DEĞİL

Aşılama konusunda sorumluluğun bireylere yüklenmesinin haksızlık olduğunu belirten Toğrul, "Ayrıca, halkın sağlığını koruyucu aşı politikaları geliştirmek Sağlık Bakanlığının görevidir! Beklenen, Sağlık Bakanlığı’nın aşı konusundaki politik kararlılığıdır" dedi. Basın açıklamasına, Gaziantep-Kilis Tabip Odası Başkanı Hamza Ağca, Doç. Dr. Ercan Küçükosmanoğlu,

Dr. Saffet Akınal ve Dr. Ramazan Çeldir'de katıldı. Haber Merkezi