Serindağ “Olası depremde Gaziantep’i düşünmek bile istemiyorum”dedi

Jeoloji Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Ali Serindağ, Ege Denizi'nde meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremin denizde olduğunu, oysa 500 yılı aşkın süredir uyuyan ve büyük bir enerji potansiyeli bulunan Doğu Anadolu Fay hakkında meydana gelebilecek bir depremde Gaziantep'i düşünmek bile istemediğini söyledi. Serindağ, "Asıl tehlike Doğu Anadolu fay hattında meydana gelebilecek bir deprem. Gölbaşı-Türkoğlu kesiminde bir facia olur. Gaziantep'i büyük oranda etkileyecektir. En başta da organize sanayi bölgesini" dedi.

DEPREM BÖLGELERİ HARİTASI HALA GÜNCELLENMEDİ

Marmara depreminin üzerinden 15 yıl geçtiğini, hala depreme hazırız diyemediğimizi belirten Ali Serindağ, "AFAD başkanlığınca Türkiye'nin diri fay haritası ilk olarak 1992 yılında yapıldı, iki yıl önce güncellendi. Ama bir türlü deprem bölgeleri haritamız diri fay haritasına göre güncelenmedi. 3 yıldır devam ediyor, 1 yıl içinde tamamlanacağı ile ilgili bir bilgi aldık. Bilindiği üzere Gaziantep 4.ncü derece deprem bölgesindeydi. 1996 yılında yapılan deprem bölgeleri haritasıyla 3 ncü dereceye yükseltildi. Yeni yapılacak olan deprem bölgeleri haritasına göre ise 3 olan bazı kısımlar 2, 2 olan bazı kısımlar 1 olma ihtimali var. Daha doğru ve daha iyi deprem analizleri yapılması için bu deprem bölgeleri haritasının güncellenmesi gerekiyor" dedi.

YAPI STOK DURUMUMUZ ORTAYA ÇIKARILMALI

Türkiye'nin yüzde 96'sının deprem riski altında olduğunu, yapılarımızın ne kadar güvende olup olmadığının denetiminin iyi yapılması gerektiğini söyleyen Serindağ, "Van depreminde yeni yönetmeliğe göre yapılan binalar bile yıkıldı. Bu da denetim ve malzeme ile ilgili konularda birtakım eksiklikler yaşadığımızı gösteriyor. Yani yapılan kentsel dönüşüm çalışmaları sağlıklı şekilde yapılırsa bazı yerlerin riskli alan dışına çıkarılmasına vesile olacaktır. Mutlaka yapı envanterimizin, yapı stok durumumuzun ortaya çıkarılması lazım. Nerelere öncelikle kentsel dönüşüm yapılması ile ilgili bir bulgunun elimizde olması lazım, bu da kamu eliyle yapılabilir. Bunu da Valilik ve belediyeler yapmalı" dedi.

DENETİM KONUSUNDA EKSİKLİKLERİMİZ VAR

Odaların devre dışı bırakılması nedeniyle şu anda özel yapıların denetimden yoksun olduğunu ve bunun yarın meydana gelebilecek bir depremde geri dönüşü olmayacak yıkımlara neden olacağını ifade eden Serindağ şunları söyledi:"Şu anda Gaziantep'te son 1 yılda odamıza denetim amaçlı rapor gelmiyor. Belediyelerin bu konuda insiyatif alması gerekli. Ancak ne belediyelerde ne de yapı denetimlerde jeoloji mühendisi yok. Daha önce oda eliyyle bu işleri yerine getiriyorduk. Ancak 1 yıldır odaların denetim dışında tutulması nedeniyle hazırlanan projeler ve etüdlerin güvenilirliliği konusunda, bilim ve mühendislik normlarında yapılıp yapılmadığıyla ilgili denetim boşluğu var. Milyon TL'lik binalar yapılıyor, ancak denetim yok. Denetim konusunda yapı denetim konusunda eksikliklerimiz var" diye konuştu.

ASIL TEHLİKE BU HAT

'Kamuoyunda yine İstanbul üzerine yoğunlaşılmış durumda, ancak doğu anadolu fay hattı 500 yıla yakındır, hatta 500 yılı aşkın süredir susuyor' diyen Serindağ, "Asıl tehlike Doğu Anadolu hattında meydana gelmesi beklenen deprem. Karada ve daha sığ bir ortamda olacaktır. Son deprem denizin açığında 6.5 büyüklüğünde olduğu halde büyük bir panik meydana geldi. Bu hat Gaziantep'e kuş uçuşu 35 km. Bu fay hattı 500 yıldır büyük bir deprem üretmiyor. 500 yıldır büyük bir enerji potansiyeli var. Burada bir deprem olması halinde Gaziantep'i düşünemiyoruz. Gölbaşı-Türkoğlu kesiminde bir facia olur. Buraya en yakın Organize sanayi bölgesi. Büyük oranda etkileyecektir. Büyük bir yansıması olacaktır. Maalesef biz depremi günübirlik düşünüyoruz. Uzun vadeli deprem politikamız yok" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR