Vali Ali Yerlikaya'nın kentimizde yapımı devam eden kamu inşaatlarının imalat kalitesinin yeterli düzeyde olmadığını söylemesiyle birlikte, inşaat sektörünün ileri gelenleri, Vali'nin doğru söylediğini ama asıl sorunun temelinde ihale yasasının yattığını ve bu sistemin kamu inşaatlarında kalitesizliği teşvik ettiğini söyledi.

Vali Ali Yerlikaya, geçtiğimiz günlerde, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığında görevli Yapı Kontrol uzmanlarına, özellikle okul inşaatlarının titizlikle incelenmesi gerektiğini söylemiş ve nizami olmayan hiçbir projeye inşaat fırsatı verilmemesini istemişti. Vali Yerlikaya'nın bu açıklamaları inşaat sektöründe farklı yorumları beraberinde getirdi.

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Melih Meriç, konuya farklı açıdan yaklaştı ve "10 liralık işi 8 liraya ihale ettim diyorsan, o müteahhit ya esnafın parasını yiyecek, ya da inşaattan çalacaktır" dedi. İnşaat Müteahhitleri Oda Başkanı İbrahim Apa ise, "Okul projelerinde yer seçiminde sıkıntı var. Belediyelerin okula ayırdıkları yerler hep maliyeti fazla olan yerler. Düz arsa değil" dedi. Ömer Nasuhi Güleç, kamu inşaatlarındaki eksikliğin sistemin iyi işlemediğini gösterdiğini söylerken, Hurşit Yıldırım ise, "Bir okul iyi yapılırsa 50 yıl ömrü vardır. Ancak Gaziantep'te 7-8 yıl önce yapılan okullar yıkılıp tekrar yapıldı. Örnek çok" diye konuştu. İnşaat Müteahhitleri eski oda başkanı Rıdvan Köksüzer de, kamu binalarını kamuda çalışan teknik elemanların denetlediğini belirterek, "Dolayısıyla bu işin kabulünü yapanlar teknik olarak denetleyenler bir şekilde sorumluluk altında. Devletin önce onlardan başlaması lazım"dedi.

MERİÇ:PARA KAZANMADAN TİCARET OLMAZ

İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç, kamu ihalelerinin sonucunda sorun olduğunun herkes tarafından bilindiğini belirtti. Meriç, "Odamız tarafından bu konuyu defalarca gündeme getirip, deklere ettik. Vali beyin anlattıkları doğrudur ama sebepleri vardır. Kamu ihalelerinde ihale şartnamelerinin doğru ve net bir şekilde hazırlanmaması, ihale fiyatlarının gerçek piyasa fiyatlarının çok altında olması, piyasa araştırması yapılmadan çok düşük fiyatlara ihale edilmektir. Eğer bu sorunu temelinden çözmek gerekiyorsa ihale sisteminin tamamen değiştirilmesi lazım. Yoksa sizin bir imalatı gerçek fiyatın altında alma şansınız yok. Kamuda her zaman kalitesiz inşaatlar ortaya çıkar, bu işten kamu her zaman zararlı çıkacaktır. Bir an önce bu ihale sisteminden vazgeçilmeli, en düşük fiyata iş verilmemeli. Bunun yapılabilmesi içinde devletin kendi kurumlarında çalışan teknik arkadaşlara güvenmesi lazım. Onların bilgisine, birikimine, müteahhitleri tanıma özelliğine güvenmesi lazım. 10 liralık işi 8 liraya ihale ettim diyorsan, o müteahhit ya esnafın parasını yiyecek ya inşaattan çalacaktır. Hiç kimse para kazanmadan iyi bir ürün ortaya çıkarmaz. Para kazanmadan ticaret olmaz. En düşük fiyatı kim verdiyse ona ihale verirseniz sonuç iyi olmaz. Bu adam bunu yapar mı diye envanter tutmadan ihale verirseniz, sonuçta bu olur. Düşük fiyatlı bir inşaatı ne kadar denetlerseniz denetleyin doğru ve kaliteli bir imalat çıkmaz" diye konuştu.

APA: BELEDİYELER OKUL YERLERİ DÜZ OLMALI

İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa, 'Vali Bey'e katılmamak mümkün değil. Biz bu konuda elimizden geleni yapmaya hazırız' diyerek şunları dile getirdi: "Yer seçiminden mimari projeye kadar her safha titizlikle incelenmeli. Okul projelerinde yer seçiminde sıkıntı var. Belediyelerin okula ayırdıkları yerler hep maliyeti fazla olan yerler. Düz arsa değil. Etrafına yüksek 7-8 metre istinat perdeleri yapmak gerekiyor. Özellikle kamu binalarına okul yerlerine ayrılan yerler genellikle hafriyatı fazla, inşaat yapmanın maliyetini artıran yerler oluyor. Topoğrafyası düzgün araziler seçilirse ihaleye çıkılan bedeller düşük olacak ve maliyet düşer, hem oradan elde edilecek tasarrufla daha fazla okul yapma imkanı doğar. Bütün kamu binalarında kalitenin olmasını istiyoruz. Harcanan para hepimizin parası. ihale yasasında son yıllarda çok ciddi değişiklikler yapıldı. Bu Türkiye'nin sorunu. Müteahhitlik kanununun çıkması hepimizin ortak isteği. Bu sayede kalitenin artacağına inanıyorum. Müteahhitliğin tanımı yoktur. Artık ruhsat almadan kesinlikle ihaleye çıkılmayacak. Vali beyin bu tespiti çok yerinde, ama önemli olan bunun gerçekleşmesi" dedi.

GÜLEÇ:SORUN İHALE YASASINDA

Gaziantep eski il Genel Meclisi Başkanı Ömer Nasuhi Güleç, her meslekte olduğu gibi, inşaat sektöründe de bir işi yapanda kötü yapanın da olduğunu belirtti. Güleç, "Ama esas sorun bu değil, bence sorun ihale yasasında. Şu şu şartları sağlayanlar ihaleye girebilir deniyor. Kendilerine göre bir keşif belirliyorlar. Onun altında fiyatı eliyorlar. İyi yapmayan firmalar düşük veriyor. İdare vermek zorunda kalıyor. Denetmenler zorlanıyor, müteahhite herşeyi yaptırmak kolay değil. Yani sıkıntının esas temelinde ihale yasası var" dedi.

KÖKSÜZER:OKUL BİNALARI SAĞLIKSIZ ÇIKTI

İnşaat Müteahhitleri eski Başkanı Rıdvan Köksüzer de, kamu binalarının yapı denetim şirketleriyle denetlenmesinin yasal olarak olmadığını belirtti. Köksüzer, kamu binalarını kamuda çalışan teknik elemanların denetlediğini belirterek, "Dolayısıyla bu işin kabulünü yapanlar teknik olarak denetleyenler bir şekilde sorumluluk altında. Devletin önce onlardan başlaması lazım. Kamu binalarının da özel binalarında sağlıklı bir şekilde denetlenmesi lazım. Deprem riskine karşı bir çok okul binası bundan önceki vali bey döneminde denetlendi, çok sağlıksız, kötü durumda çıktı. Demekki yeterince denetlenmiyormuş. Bir an önce bunun sisteminin oturtulması lazım. Yıkılıp yapılması veya güçlendirilmesi için karar alındı. Kamu binalarının tamanının sağlıklı bir şekilde denetlenmesi gerekir. Bugüne kadar bu yapılmadıysa sorumluluğu hangi kurumdaysa hangi devlet kurumundaysa bunun gereğinin yapılması lazım. Sistem işlememiş. Çürük çıkıyorsa demekki kontrol edilmemiş. Müteahhitler bitirdiğinde bunun kabulünü yapanlar, denetimini yapan kimlerse acziyeti ortada" diye konuştu.

YILDIRIM: 5 YILDA BİR OKUL YENİLENİR Mİ ?

CHP Şehitkamil Belediye Meclis üyesi Hurşit Yıldırım da konuyla ilgili görüşlerini söyleyerek "Vali Bey doğru söylüyor ama bu yetmiyor. Dikkat ederseniz Gaziantep'teki okullar 5 yılda bir yenileniyor. Yani bir inşaatın kaliteli aldığı işi doğru dürüst aldığı parayla hakettiği parayla yaparsa en az 50 yıl ömrü olur. Dikkat ederseniz son yıllarda Gaziantep'te daha önce yapılan özelliklede eğitim kurumları okullar 5 yılda bir yenileniyordu. İnşaat biriminin başındaki yetkili ve bayındırlık bu hakedişi öderken kontrol ediyorlar. Örneğin bir 8 Şubat ilköğretim okulu bundan 7-8 yıl önce yapıldı, sonra tekrar yıkıldı yapıldı. Demekki devletin parasını talan ediyorlar. Burada sayın Vali'ye bu konudaki duyarlılığından dolayı gerçekten teşekkür ederim. Doğru söylüyor. Bu örnekler çoktur. Okulların yapılışı, tadilat veya yeniden yapılışı valiliğin arşivlerinde vardır. Vali bunlarla ilgili araştırma yapıp hesabını da sormalı. Kırmasınlar, Vali neticede verecek. Kırıyorlarsada hesabını versinler. Vali Bey'i tebrik ediyorum" diye konuştu. Meral KINACILAR