DİSK Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, asgari ücreti değerlendirdi. Ali Güdücü, "İşçiye insanca yaşamasını sağlayacak bir para verilmeyeceğini biliyorduk. 949 TL ile ev kirası, beslenme, eğitim giderler nasıl karşılanır? Elektrik, su, doğalgaz ve ulaşıma gelen zamlar ortada. Acaba bu kararı veren siyasiler rahat uyuyorlar mı?" dedi.

KAYITDIŞILIK TETİKLENECEK

Asgari ücrete gelen zammın kayıt dışılığını artıracağını ileri süren Güdücü, "Milletvekilleri 15 Bin TL'den oluşan maaşlarından şikayetçi olurken, Başbakan Yardımcıı Bülent Arınç bu konuyu gündeme getirirken, bu kararı verenler hiç bunları düşünmüyorlar mı? Acaba asgari ücretin fiyatını bilmiyorlar mı? Yetersiz asgari ücret kayıt dışı çalışmaları tetikleyecektir, sigortasız çalışmaya razı edecektir, üç beş kuruş fazla verilecek maaşa içiler mahkum olacaktır" diye konuştu.

VATANDAŞLAR NE DEDİ?

Asgari ücrete Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan artırımlarla 6+6 zam yapılmasına işçiler ve vatandaşlar tepkili. Daha önceki yıllarda yapılan zamlarla göre daha fazla zam alan asgari ücretliler yine de duruma tepkili. İşçiler, "Asgari ücret ülkemizde çok düşük. Vatandaşlar normal şartlarda halihazda geçinemezken yüzde 6 gibi bir zam kime yeter. Asgari ücrete gelen zammı çok yetersiz buluyorum çalışan bir işçinin şuan en azından alacağı asgari ücret bin 250 TL ile bin 500 TL arasında olmalı bu da yetmez ama azami derecede onu geçindirir.Özellikle belediye otobüslerine emniyet personeli olsun, belediye personeli olsun bunlar beleş binerken sadece neden asgari ücretli çalışan vatandaştan tam para alınıyor onlar bu vatanın evladıda asgari ücretli başka yerden mi geldi? Asgari ücretin günümüzde bin 600 TL'nin altında olmaması lazım" dediler.

MEHMET CANALICI ( İŞÇİ)

"ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞANLAR KÖLE Mİ ? "

"Asgari ücret ülkemizde çok düşük. Vatandaşlar normal şartlarda halihazda geçinemezken yüzde 6 gibi bir zam kime yeter. Asgari ücretle çalışan bir vatandaş düşünün şehrimizde en düşük ev kiraları desen 400-500 TL bu adamların en kötü 400 TL mutfak masrafları var azami derecede 150 TL'de faturaları de, ne kaldı koca bir sıfır bu adam ne yapacak çocuğu, karısı para istediğinde veremeyecek kendi sosyal hayatı hiç olmayacak, çocuğu okumak istiyecek okutamayacak. Asgari ücretli çalışanların çoğu zaten bulabilirlerse ek iş yapmak zorunda bırakılıyor yoksa bu paralarla nasıl geçinecek. Zam yaptık diyorlar acaba bu yaptıkları zamlarla siyasiler işverenler geçinebilir mi? Şehrimizde ve ülkemizde hayat şartları gitgide kötüleşiyor şehrimizde bir dünya Suriyeli var patronlar zaten zaman kolluyor Türk işçiler ağzını açsada işten kovsak diye niye Suriyeli işçileri kayıtdışı şekilde çok ucuza çalıştırıyorlar. Bütün işçiler şuanda sindirilmiş durumda patronların her türlü dayatmasına karşı ses çıkaramıyorlar. Bu 49 TL'lik zammı bize reva görenler Allahlarından bulsunlar. Zenginler saraylarda zevk sefa içinde yaşarken asgari ücretle geçinen vatandaşlar ne yapsın. Asgari ücrete gelen 49 TL'lik bir zamla insanlar nasıl geçinecek bize bu durumu bilenler bir anlatsın. Fakirlik sınırı kendilerin açıkladığı rakama göre 2 bin TL yani bizler şuanda fakirin fakiri durumundayız. Asgari ücretle çalışan biri en iyi ihtimalle 12 saat çalışıyor bu adam evini geçindirmek için 6 saatde ek olarak başka bir işte çalışıyor bu adam evine gittiğinde, günden 6 saat kalıyor şimdi bu vatandaş yatsın mı, ailesiyle zaman mı geçirsin yoksa başka birşey mi yapsın. Asgari ücretle çalışanlar köle mi ?"

MEHMET AKİF KÜÇÜK (İŞÇİ)

" 49 TL İLE HERGÜN BİR SOMUN MU ALALIM ? "

"Asgari ücrete gelen zammı çok yetersiz buluyorum çalışan bir işçinin şuan en azından alacağı asgari ücret bin 250 TL ile bin 500 TL arasında olmalı bu da yetmez ama azami derecede onu geçindirir. Şuanda aldığımız para 900 TL ile nasıl geçinecez bir evin ayda en azından 300-400TL mutfak masrafı var faturasıdır cartı curtudur dediğimizde bu adamın elinde birşey kalmaz mecburen ev içinden başka birini çalıştırmak zorunda kalıyorlar yada ek iş yapıyorlar bu zamlar kesinlikle bizlere yetmez. 49 lirayla hergün bir somun mu alalım? "

ŞÜKRÜ ŞENTÜRK (ESNAF)

"ASGARİ ÜCRET BAŞLI BAŞINA BİR SORUN"

"Asgari ücret başlı başına bir sorun. Son yaptıkları zamla birlikte 949 TL olarak belirlediler heralde fiyatı önceki yıllara göre nispeten iyi olsada yinede yetersiz bu zamlar. Şehrimizi baz alıp düşündüğümüzde şehrimizde ev kiraları çok yüksek en düşük ev 500 TL'den aşağı değil asgari ücretli vatandaş bu parayla nasıl geçinecek. Tamam bu zammı işçilere reva gördülerse bari onlara özgü bir kaç ayrıcalık tanısınlar işyerlerine yakın ucuz konut imkanı, yarı fiyata toplu taşımayı kullanma, sosyal kartlarla yapacakları alışverişlerin 300 TL kadarı vergiden muaf olsun. Özellikle belediye otobüslerine emniyet personeli olsun, belediye personeli olsun bunlar beleş binerken sadece neden asgari ücretli çalışan vatandaştan tam para alınıyor onlar bu vatanın evladıda asgari ücretli başka yerden mi geldi? Birisi 3 bin TL para alırken beleş biniyor diğeri 891 TL ile geçinmek zorunda bırakılıyor ama parasını ödeyip araçlara biniyor. Hükümetimize asgari ücret konusunda hak veriyoruz ama bunlarıda yapmalı birden asgari ücret bin 500 TL olmaz olsada bizim vatandaşlarımız bu durumda işçiyi sömürür 16 saat deliksiz çalıştırır. "

SERKAN ÖZORMAN(DİŞ TEKNİSYENİ)

" VATANDAŞLARIMIZ AÇLIK SINIRINDA YAŞIYORLAR"

"Asgari ücretin günümüzde bin 600 TL'nin altında olmaması lazım bugün kaloriferli bir ev 700 TL ile bin TL arasındayken sobalı dairelerin en kötüsü bile 500 TL asgari ücretli bu vatandaşlar son gelen zamla birlikte 949 TL olan maaşla nasıl geçinsinler bu adam ev kirasını verecek, mutfağına bakacak, çocuklarına harcama yapacak daha varda var ama bunları neyle karşılayacak. Şuanda vatandaşlarımız zaten açlık sınırının altında yaşıyor. Vatandaşlar sürekli borcu borçla kapatıyor, sürekli borçlanarak hayatlarını geçiriyorlar. Ülkemizde asgari ücretle çalışan kaç ailenin yuvası dağıldı, kaç vatandaşın pskolojisi bozulup intihar etti. Eskisi gibi küçük esnaflarda kalmadı borçlanmıyan onlarıda bitirdiler." Haluk ŞAHİN