Yükselen binalarla birlikte kentsel dönüşümün asansörleri önemli bir ihtiyaç haline geldiği belirterek, "Asansör aksamlarında sertifikalı ürünler yanında yetkin bakım ve montaj ekibinin de önemi her geçen gün artmaktadır. Asansör aksam üretiminin, özellikle Marmara, Ege, İç Anadolu Bölgesinde yoğunlaştığı, ancak asansör elektronik aksam ithalatının uzak doğu kökenli ürünler üzerinde yoğunlaştığı gözlemlenmektedir. Sanayi Genel Müdürlüğü’nün sunduğu, Asansör Raporu 2017 verilerine göre; 2014 yılında, 167.325 asansörlerin yüzde 55’i, 2015 yılında, 203.231 asansörün yüzde 58’i, 2016 yılında ise, 301 bin 533 asansörün yüzde 63’ü kırmızı etiket almıştır" dedi.

KAZALAR ARTIYOR

Arıkan, "Periyodik olarak yılda bir defa muayenesi gerçekleştirilmesi zorunlu olan, buna rağmen son zamanlarda artan asansör kazaları, şehrimizde de yaşanan ölümlü kazalar konunun önemini bir kez daha gündeme getirmiştir. Bu yıl Ocak ayında, Gaziantep’te özel bir hastanenin asansöründe sıkışan bir görevlinin vefat etmesi, son olarak bir asansör şirketinde görevli genç bir vatandaşımızın, bir apartmanın asansör bakımını yapmak üzere iken, iş kazası sonucu vefat etmesi, basına yansımayan birçok yaralanma vakaları asansör sektörüne dikkat çekmiştir. Bilinmelidir ki bir binanın asansörü, statik yapısı, makinası, su ve elektrik tesisatı kadar önemli ve vazgeçilmezdir. Kendi asansörünüzün sağlam olması, riski ortadan kaldırmamaktadır" diye konuştu.

AKREDİTE YAPISI DEĞİŞMELİ

"Akredite edilmiş kuruluşların, bu mevzuat değişiklikleri ile, asansörleri iyileştirme konusunda çabalarının sonuç veremeyeceğinden kaygı duyuyoruz" diyen Arıkan, "Mevzuatlarla birlikte akredite yapısının da yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bununla birlikte, Akredite edilmiş kuruluşların her seviyedeki teknik personel kadrosu ve nitelikli eğitimi son derece önemlidir. Yapı denetimde görev yapan denetçi arkadaşlarımıza, önemli görevler düşmektedir. İyi bir asansörün Mimari, inşaat, elektrik ve makine disiplinlerinin birlikte vereceği nitelikli katkılar ile yapılacağı unutulmamalıdır"şeklinde konuştu. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT