Türk Standartları Enstitüsü Güneydoğu Anadolu Bölge Koordinatörü Mehmet Hakan Yıldırım, yaptıkları muayenelerde Gaziantep'teki asansörlerin yüzde 80'inin kırmızı alarm verdiğini söyledi. Yıldırım, "3800 civarında asansörde muayene yaptık, yüzde 80'i kırmızı noktalı. Bu tehlike" dedi.
ÖNCE YÜZDE 90'LARDAYDI
Gaziantep’teki asansörlerin kırmızı alarm vermesi nedeniyle harekete geçen Türk Standartları Enstitüsü Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürlüğü, belediyelerle işbirliği yaparak asansörlerin kırmızıdan yeşile dönmesi için çalışıyor. Gaziantep’teki asansörlerin çok tehlikeli boyutlarda olduğunu belirten Yıldırım, “Şu ana kadar 3 bin 800’ün üzerinde asansörün denetimini yaptık. Gaziantep’teki asansörlerin yüzde 80'ini kırmızı noktalı tehlike arz eden asansörler”dedi.
İSKAN İÇİN TSE ŞART

Yeni yapılan binaların iskan alması için asansörlerine TSE Belgesi alması gerektiğini belirten Yıldırım, "Şahinbey, Şehitkamil Belediyesi protokol yaptık. Nizip belediyesi ile anlaştık, muayeneye başladık, Kilis belediyesi ile protokolu yeniledik, Karkamış belediyesi ile protokol yapacağız. Organize sanayi bölgesi ile protokolümüz devam ediyor. Gaziantep’te asansörlerine TSE belgesi almayan yeni binaların iskan alması çok zor olacak” dedi.

YEŞİLE DÖNMEDE BAŞARI

Gaziantep'te asansörlerin kırmızılık oranının yüzde 80'lerde olduğunu, fakat kırmızı olan asansörlerin tekrar gerekli düzeltmeleri yaptıklarında yeşile dönme oranının epey yüksek olduğunu anlatan Yıldırım, "Yeşile dönme oranında yüzde 80'lerin üzerine çıktık" dedi.
EKİBİMİZ YETERLİ
Muayene ekibinin yeterli olduğunun altını çizen Yıldırım, "6 tane uzmanımız sahada, 8 uzmanın ataması yapıldı, 14 kişi bir fiil çalışacak. Daha önce atanmış olan uzmanları sisteme katıp, 15-20 civarında personelle bütün asansörlerin muayenesini yapacağız" dedi.

Vatandaşlardan asansör muayenelerini yaptırmalarını isteyen Yıldırım, "5 kata kadar 80 lira, 5 katın üstünde her kat için 10 lira alıyoruz.” dedi. Meral KINACILAR