Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Suriyelilerin hizmet sektörünü ele geçirdiğini söyleyerek, "Suriye’de savaş bitse bile Türkiye’ye gelenlerin sadece yüzde 25’i ülkelerine döner. Artık onlarla yaşamayı öğrenmeliyiz" dedi.

SURİYELİLER GERİ DÖNMEYECEKLER

Gaziantep’te öne çıkan Suriyeli nüfusu değerlendiren Konukoğlu, “Suriye’de savaş bitse bile sadece yüzde 25’i ülkelerine döner. Artık onlarla yaşamayı öğrenmeliyiz. Eskiden fabrikada çalıştıracak insan bulamazdık. Bu insanlar hizmet sektöründe çalışırdı. Ancak şimdi Suriyeliler hizmet sektörünü ele geçirdi. Buradaki çalışanlar da fabrikaların yolunu tutmak zorunda kaldı” dedi.

YENİ MEZUNLARA ELEŞTİRİ

Üniversite mezunlarının yetkinliği konusunda Socar CEO’su Kenan Yavuz’un yaptığı eleştirinin bir benzeri Sanko Holding Onursal Başkanı Abdülkadir Konukoğlu’ndan geldi. Mühendislerin fabrikalarda çalışmaya soğuk bakmasını eleştiren patronlar arasına katılan Konukoğlu, “Arkadaş, patron çocukları bile müdür olarak işe başlamıyor. İş başvurusuna gelenler kaç yılda müdür olacağını otomobil, oda, telefon verilip verilmeyeceğini soruyor" dedi.

USTANIN ALTINDA BAŞLANIRDI

Üniversiteden yeni mezun bir mühendisin işe en alt seviyesinden başlaması gerektiğini belirten Konukoğlu, şöyle konuştu: “Üniversiteyi yeni bitirmiş bir genci işe almak istiyoruz. Bir süre görüşmeler başlıyor. Ancak karşılaştığımız tablo iyi değil. Talepler bitmek bilmiyor. Fabrikada çalışacak bir mühendis önce ustanın altında çalışmalı. Bir parça üretecekse bile bunu ustayla yapmalı. Eskiden böyleydi. Ustanın altına mühendis verirdik. Mühendis işin ne olduğunu görür, öğrenirdi. İşi öğrendiğinde başka bir fabrikamıza yollardık ki oradaki ustalara emir verebilsin. Şimdi kimse ustanın altında çalışmak istemiyor.” Konukoğlu, “Ben işe yeni başlayacak mühendislerle sık sık konuşuyorum ve anlatıyorum. 4 yılda müdür olunmaz belki 10 yılda da” diye konuştu. HÜRRİYET