Gaziantep'e daha fazla üretim, yatırım yapılması gerekiyor. Enerji maliyeti, sigorta primlerinde destek olunmalı. Bu olaya afet gibi destek vermek gerek. Gaziantep bugüne kadar devletten bir şey istemedi. Üretimin önünü açın, altyapıyı yapın dedi. Biz devletten para istemiyoruz. Üretim maliyetine yönelik destek vermesi lazım. Üretime destek versin, enerji, sigorta primleri ve bankaların tutumlarıyla ilgili işletmelerin lehine çalışmalar yapsın. Bu illerin eğitim, sağlık, güvenlik bütçelerinin artırılması lazım. Nüfus başına düşen gelirler, Suriyeliler de hesaplanarak yapılmalı. Triko, plastik, ayakkabı sektörleri sıkıntı yaşamaya başladı. Suriye ve Rusya pazarları kapandı, önlem alınmadığı takdirde sorunlar dahada büyüyecek, ekonomik sıkıntı olursa güvenlikte de sıkıntı artar

Bu imajı haketmiyoruz

Gaziantep Kent Konseyi Mehmet Aslan başkanlığında 'Enerji, İş Sağlığı ve Güvenliği' konularını masaya yatırıldı. Yapılan toplantıda Gaziantep ve Kilis'teki son gelişmeler de konuşuldu. Kent Konseyi heyet oluşturarak Kilis'e gitme konusunda oy birliği ile karar alırken başkan Mehmet Aslan, bu konunun uluslararası platformda muhataplarıyla masaya yatırılarak, çözülmesi gerektiğini söyledi. Aslan, dışarıdan bakıldığında terörün merkezi haline gelen il imajının belli oranda olduğunu belirterek, "Gaziantep böyle bir imajı haketmiyor" dedi.

Gaziantep'te 400 bin Suriyeli bulunduğunu, yeni hükümetten ilk beklentilerinin bu konuda istihdam desteğini olduğunu da söyleyen Aslan, "Aksi halde burada asayiş, güvenlik gibi konularda çok daha fazla sıkıntı yaşarız" uyarısında bulundu. Toplantıda sık sık kesilen elektrikler ve şehrin aydınlatmasının yetersizliği de gündeme geldi. Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, "Gaziantep karanlık bir şehir" açıklamasında bulundu.

ASLAN: CAN KAYBINI ÖNLEDİLER

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada önce terörü kınayarak, "Şehitlerimize Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum"dedi. Aslan sözlerine devamla, "Esnafın, mağduriyetine karşı siyasilerin, Vali, belediye başkanı, milletvekillerinin gösterdiği ilgi ve alakadan dolayı, duyarlılıktan dolayı teşekkür ediyorum. Pazar sabahı yaşanan bombalı olayda, Vali, emniyet müdürü ve istihbaratımızın basiretli tutumu, gayretli çalışmaları ile can kaybımızın fazla olması önlendi. Bu konjektür çok zorlu uğraş içinde Allah yardımcıları olsun. Bütün emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

GAZİANTEP BU İMAJI HAKETMİYOR

Gaziantep'e dışarıdan bakıldığında, terörün merkezi haline gelen il imajının belli oranda olduğunu belirten Mehmet Aslan, "Sanki terör olaylarının merkezi gibi gösterilmek istenen bir il imajı, Gaziantep'in geleceği açısından son derece sıkıntılı bir sürece girmeyi ifade eder. Gaziantep binlerce yıldır farklı inançların, kültürlerin, etnik grupların birlikte huzur içinde yaşadığı bir şehir. Gaziantep terörün merkez hedefi haline getirilmek isteniyor. Dışarıda bakıldığında terörün merkezi haline gelen il imajı belli oranda var. Bu imajın önüne gemek için el birliği ile gayret sarfetmeliyiz. Bu imajın önüne geçmek için hepimize çok iş düşüyor. Uluslararası programları, kongreleri Gaziantp'e yoğunlaştırmamız gerekiyor, bunun için çaba göstermeliyiz. Gaziantep böyle bir imajı haketmiyor" diye konuştu.

KİLİS'TE İNSANLAR CAN DERDİNDE

Kilis'te yaşanan sıkıntılara da değinen Aslan, "Devletimiz elinden geldiği kadar uğraş içerisinde ama umuyoruzki, uluslararası platformda muhataplarıyla bu konu masaya yatırılarak, çözülür. Kilis'te insanlar can derdinde, bizim insanlarımız bunlar. Devlet elinden geleni yapıyor, uğraş içerisinde ancak uluslararası platformda saldırıların önüne geçilmesi ile ilgili daha fazla gayret sarfetmeliyiz" dedi.

SURİYELİLER İÇİN DESTEK VERİN

Gaziantep'te 400 bin Suriyeli bulunduğunu, yeni hükümetten ilk beklentilerinin bu konuda olduğunu dile getiren Aslan şunları söyledi:"Sadece Gaziantep'te değil, Suriyelilerin yoğun olduğu, Şanlıurfa, Mardin, Hatay gibi illerde istihdamla ilgili yeni yaklaşımlara ihtiyacımız var. Bu illerin ekonomik, altyapı, eğitim, sağlık, daha fazla takviye edilmesi gerekiyor. Dünyanın en kalabalık şehirlerinden Londra, New York, Tokyo'ya siz gidin 500 bin insan koyun, hayat felç olur. Bu insanlar, altyapı, eğitim, sağlık, asayiş, güvenlik gibi bir çok sorunu beraberinde getirdi. Bunlar bizim misafirlerimiz, elimizden geldiği kadar sahip çıktık. Ancak devletin bu insanların istihdamıyla ilgili destek vermesi gerekiyor. Aksi halde burada asayiş, güvenlik gibi konularda çok daha fazla sıkıntı yaşarız."

ALLAH UMUDUNA GİDİYORUZ

Enerji konusuyla ilgili kısa bir konuşma yapan Aslan, enerji dağıtımının özelleştirildiğini hatırlatırken, elektrik kesintileriyle ilgili sıkıntılara değindi. Aslan, "Küsget, Havaalanı belli bölgelerde ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu konuda koordinasyon kurulu kurulmalı, hesap sorulmalı. Elektrik gidiyor, ne zaman gelecek öğrenemiyorsunuz. 5 dakika mı, 5 saat sonra mı bilemiyorsunuz. Bu konuda ciddi sıkıntı yaşanıyor. Faturalarda dengesizlik var. Tüketici sıkıntılı. Dağıtım payı ikiye katladığı oluyor. Sebebini kimseden öğrenemiyorsuuz. Bu konu çok önemli. Koordiasyon kurulu kurularak eksikliklerin denetlenmesi gerekiyor. Allah umuduna gidiyoruz" dedi. Aslan. aydınlatma konusuna da değinerek, "Uçaktan bakıldığında bakıldığında aydınlık bir şehir değiliz. Yoğunluğa göre, insan sayısına, araç sayısına göre aydınlatma planlanmalı. Daha aydınlık bir Gaziantep için bu yapılmalı " dedi.

ÇELİK:GAZİANTEP'TE AYDINLIK VE KARANLIK BÖLGELERİ AÇIKLADI

Aslan'ın ardından Gaziantep Üniversitesi Öğretim üyesi, Enerji Çalışma Grubu üyesi Serap Çelik, enerji çalışma grubunun raporunu okudu.

Aydınlatmada yetersiz olan bölgelerin Emniyet Müdürlüğü-Tramvay Arası, Emniyet Müdürlüğü Tramvay Durağı, Valilik/Park arası, Demokrasi Meydanı, Devlet Hastanesi, Mezarlık E-5 alt geçit olduğunu belirten Çelik, Kent Konseyi önü, Rüştü Uzel Meslek Lisesi, Özdemir Bey Caddesi, Yeşil Vadi parkı için, Yeşil Vadi Parkı yolu, Empati İlkokulu, Koçak Baklava önü, Gazi Muhtar Paşa'nın ise aydınlatmasının uygun olduğunu söyledi.

TEKEREKOĞLU:BÜYÜKŞEHİRDEN BİR İLK

Büyükşehir Belediyesi Enerji Üretim Şube Müdürü Ayşegül Tekerekoğlu büyükşehirin enerji projeleriyle ilgili bilgi verdi. Tekerekoğlu, enerji master planının yapılacağını da belirterek bunun Türkiye'de bir ilk olacağını söyledi.

ALAV: YEŞİLVADİ YOLU ÖLÜM YOLU OLDU

Dumlupınar Mahalle Muhtarı Osman Alav, Yeşilvadi yolunun karanlık olduğunu söyledi ve "Parkın içi aydınlık ancak yol karanlık. Burası ölü bir yol oldu. 3 gün önce de kaza oldu 1 kişi öldü" dedi.

ARIKAN:GAZİANTEP KARANLIK BİR ŞEHİR

Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı İslim Arıkan, "Türkiye'nin sorunu, çözüm Gaziantep'ten çıkacak. EPDK denetimi artırmalı. denetimde eksiklik var. Kayıp kaçak diğer kalemlere yansıtılmamalı. Kayıp kaçak oranının düşürülmesi lazım. Bu konuda akademik bir çalaşmayı önerdik. Gaziantep karanlık bir şehir" diye konuştu.

TİTİZ:ENERJİ KANAYAN BİR YARA

Muhtarlar Federasyonu Başkan Vekili Ökkeş Titiz ise söz alarak, Gaziantep'te enerji konusunun kanayan bir yara olduğunu, özelleştirmeden sonra muhatap bulamadıklarından yakındı. Titiz, "Bu konularla ilgili bir komisyon kurulmalı. Muhatapları olacak. 186'yı arayın bakalım, haftalarca uğraşıyorsunuz. Bir köy muhtarı bir ampül için 1 hafta bekliyor. Cenazesi olmuş löküste oturuyor. Valimizin dikkatini çekiyorum, bu konuda çalışılması lazım. Özelleştirmeden önce TEDAŞ'ta personel sayısı kaçtı, özelleştirmeden sonra kaç oldu?Araba sayısı kaçtı şimdi kaç oldu? 9 ilçe merkezde şu anda arıza ve aydınlatmada çalışan işçi sayısı kaç?" dedi.

YILDIZ:YUKARIBAYIR KARANLIKTA

Yukarıbayır Mahalle Muhtarı Hacı Yıldız ise, Yukarıbayır'da hazırki sokak lambalarının söküldüğünü, aydınlatmanın yeterli olmadığını savundu. Yıldız, "Sokaklarımız karanlıkta, dogalgaz da yok" dedi.

YALÇIN:YUKARIBAYIR'DA İMAR SORUNU VAR

Gazdaş Bölge Müdürü Muzaffer Yalçın ise, "Gaziantep'te bazı cadde ve sokaklarda imar sorunları olduğu için doğal gaz yapılamadı. Yoksa yüzde 99 tamamlandı. Yukarıbayır'da uygulama sorunları nedeniyle sorunları nedeniyle yapılmamıştır. İmar planları yok, mevcut imar planları uygulanmıyor" dedi.

Toplantıda, iş Sağlığı ve Güvenliği de konuşuldu. Aslan Türkiye iş kazalarında rakamlar içaçıcı değil" dedi.

İş Sağlığı Çalışma Grubu başkanı Cafer Sanağa sunum yaptı.

AĞCA:İŞ KAZALARINDA DÜNYADA BİRİNCİYİZ

Tabipler Odası Başkanı Hamza Ağca, iş sağlığında başarılı olmadığımızı belirterek, "Avrupada üçüncüydük, Soma'dan sonra birinci sıraya yükseldik Dündayada birinciyiz. Ya maliyet, ya hayat" dedi.

VEKİLLER KONUŞTU

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici, kiralık işçi konusunun TBMM gündeminde olduğunu belirterek, "İnsan namusu, şerefini satmaz. Ayrıca üreterek, tüketerek bir Türkiye diyoruz. Adaletli paylaşım diyoruz. İşçinin can güvenliği önemli. Günde 3-5 işçi ölüyor, kaza değil işçi cinayetleri işleniyor" dedi.

Enerjide sıkıntı yaşadığımızı belirten Ekici, "Eskiden TEDAŞ vardı. İnsanlardan çok şikayet alıyoruz. Personel yok, bakım yok, hiç biri yapılmıyor. Bu konuda mecliste 1 hafta tartıştık, Devlet bir başkasından tahsil edemiyor, bunu diğer insanlara yüklüyor. 2006-2014 arasında kayıp kaçak bedeli 33 milyar dolar, bizim ne günahımız var? Ege'de Gaziantep'te oturanın ne günahı var? 52 lira gelirken 105 lira geliyor. Enerji fonu, TRT payı, kayıp kaçak bedeli. Devlet bunu kontrol eder, kontrol edilmiyor. Güneş enerjisi duruyor nükleer enerji diye bastırıyorlar. Kayıp kaçak yasalaştırılıyor. Dava hakkı insanların ellerinden alınıyor" diye konuştu.

KİLİS'TE HÜKÜMET YOK

Kilis'te yaşanan gelişmelere de değinen Ekici, "Kilis'te vali abdestsiz gezmeyin diyor öyle bir idare olmaz, yönetim olmaz. Siyaset yapmak istemiyoruz ama Kilis'te hükümet yok. Hükümet başkan seçmeyle uğraşıyor. Kilis'te hükümet görmek istiydruz"dedi.

KOÇER:AKİF BEY MECLİSTE YOKTU

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer ise, özel istihda büroları konusunun kanunlaştığını belirterek, "Bu konuya namus şeref kavramını sokmasını ben yadırgadım. Keşke Akif Bey mecliste olsaydı ancak gün boyunca mecliste yoktu" dedi.

KİLİS'İN YANINDAYIZ

Kilis'e selam olsun diyen Koçer şunları söyledi:"Kilis için çok güçlü bir ses çıkarmamız gerekiyor. Tedbir alınıyor daha da fazlası alınacaktır. Gaziantep olarak, Kilis'in yanındayız. Yeni hükümet sınır illerine yeni bir yaklaşımı olması isteğine yüzde yüz katılıyorum. Üretimin devamına yönelik çalışmaları yakından takip ediyorum. Bankalarla ilişkiler dahil Irak, Rusya azarların korunması konusunda yapılacak tüm çalışmaların içerisindeyiz. Seçimlerde vaad edttiğimiz projeleri takip etme görevim var. Gaziantep'te sağlık, havaalanı, Hassa tüneli, yeni hastaneler, gibi birçok konuda çalışmalarımız var. İş güvenliği çok önemli. Kanunda eksiklik yok uygulamada eksiklik var. Eğitim anlayışı, bilinç eksikliği var. Bunlar seferberlik içinde ele alınmalı. Enerji konusunda seçimler sırasındada sıkıntılar geliyordu. Bu konuda EPDK'ya başvrumuzu yaptık. Gaziantep'e 5 yılda 280 Milyon TL yeni kaynak aktarıldı. 186 ve ekiple ilgili yeniden düzenleme yapılabilir." Meral KINACILAR