Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, ekonomide, sanatta, bilimde her alanda gümbür gümbür gelişen, üreten, dünyaya yön veren, dünya halklarına umut olan bir Türkiye haline geldiğimizi belirterek, "Artık Türk pasaportu daha itibarlı, Türk lirası daha değerli, TÜRK MARKALARI DAHA KIYMETLİ. Artık kederli, mahzun, zayıf bir ülkeniz yok" dedi.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Gaziantep’e gelen Başbakan Yardımcısı Doç. Dr. Yalçın Akdoğan, Emek Anaokulu ve 2. Uluslararası Şirehan Yiyecek ve İçecek Festivali'nin açılışına katıldı. Vali Erdal Ata'yı makamında ziyaret eden Akdoğan, Hasan Kalyoncu Üniversitesi'nin Akademik Yıl Açılış Töreni’ne katıldı.

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİ ISKALAYAMAYIZ

BAŞBAKAN Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Gaziantep ziyaretinde ilk olarak Büyükşehir Belediyesi tarafında yapımı tamamlanan Emek Anaokulu'nun açılışına katıldı. Emek Mahallesi'nde yaptırılan 500 çocuğun okul öncesi eğitim aldığı Emek Anaokulu'nun açılışında konuşan Yalçın Akdoğan, okul öncesi eğitimin insanların kişiliklerinin oluşumunda büyük bir rol oynadığını, okul öncesi eğitim bölümünü ıskalamak gibi bir şansımız olmadığını söyledi.
ŞAHİN'İ TEBRİK ETTİ

Sözlerine Fatma Şahin’i tebrik ederek başlayan Akdoğan, "Bu açılış töreninden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin Hanıma çok teşekkür ediyorum. 4 anaokulunu birden açıyor. Tabi kendisi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı da yaptığı için bu işin önemini belki de herkesten daha fazla biliyor. Orada edindiği perspektif ve vizyonla belediyeciliğe de bunu katarak bugün gerçekten güzel bir program hayata geçirilmiş oluyor" dedi.

1 MİLYON BİLGİSAYAR DAĞITILDI

Anaokulu düzeyinde okullaşmanın önemine değinen Akdoğan, "Sayın Cumhurbaşkanımız, 12 yıl önce bu süreci başlattığında bütün AK Parti seçim beyannamelerinde, hükümet programlarında, acil eylem planlarında 4 ana başlık vardır. Bunların birincisi eğitimdir. Eğitim, sağlık, adalet ve emniyet. 12 yıl boyunca yaptığı bütün konuşmalarda da bu 4 ana başlığa vurgu yapmıştır ve bu çerçevede çok büyük adımlar attık. 205 bin derslik yaptık. 450 bin yeni öğretmen ataması yapıldı. Okullarda 1 milyon bilgisayar dağıtıldı. Sadece son dönemlerde 850 bin tablet bilgisayar dağıtıldı. Bunlar tabi eğitimin fiziki imkanlarını geliştirmek. Bunla birlikte muhtevayı geliştirmek de önem taşıyor" diye konuştu.

MAĞDURİYET ORTADAN KALKTI

Hükümet politikalarında ve acil eylem planlarında, eğitimin ilk sırada yer aldığını belirten Akdoğan, "4+4+4 sistemiyle 28 Şubat sürecinde yaşanan büyük mağduriyetlerin bir şekilde ortadan kaldırıldığını görüyoruz. Bizim eğitim kurumlarımız büyük bir medeniyetten bu günlere gelirken bilgi ve hikmeti özümsemiştir. Türkiye'nin dev projeleri yeni nesillerin eserleri olacaktır" diye konuştu.

DEVLET BÜTÜN İMKANLARINI SEFERBER ETTİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin ise, “Devletimiz bütün imkanlarını çocuklarımız için seferber etti. O yüzden politikamızda önce çocuk dedik. Eğitimde önce çocuk, sağlıkta önce çocuk dedik. Şimdi geldiğimiz noktada da Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak kalkınma yerelde başlar, demokrasi yerelde başlar, eğitim de sağlık da çocuklarımızın vizyonu da doğuştan başlar diyoruz. Biz, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak bütün çocuklarımızın eğitim hakkında özellikle 3-6 yaş gurubunda şehrimizin ihtiyacı olan kreş desteğini ve okul öncesi eğitimde yoğun bir şekilde alanda olalım, çocuklarımızı temelden düzgün bir şekilde, iyi bir şekilde, faydalı bir şekilde yetiştirelim istiyoruz. Çünkü bilim dünyasının söylediği çok önemli bir şey var. Atalarımız da bunu çok güzel ifade etmişler. Ağaç yaş iken eğilir. Bilim dünyası 3-6 yaşı çok önemsiyor. Kişiliğin, karakterin oluştuğu bir yaş gurubu. İşte tam o zaman yanlarında olalım. Ailelerimizle çocuklarımızın yaşamına dokunalım. Onların gelecek hayatlarının daha faydalı insan olmalarına, devlete, millete, ülkeye iyi insan yetiştirmek noktasında yanlarında olalım istiyoruz.”

OKUL ÖNCESİ EĞİTİMDE ARTIŞ

Törende konuşan ve Gaziantep’in eğitim sorununa vurgu yapan Vali Erdal Ata ise, “İlimizin en önemli sorununun eğitim olduğunu daima her ortamda gündeme getiriyoruz. Şu anda 500 bin civarında öğrencimiz okullarımızda eğitim görüyor. İlköğretimde okullaşma oranı bakımından Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Ortaöğretimde Türkiye ortalamasına yakınız ama okul öncesinde maalesef Türkiye ortalamasının gerisindeyiz. Geçen yıl yüzde 9 olan okul öncesindeki eğitim oranımız bu sene 34-35’lere çıktı. Yüzde 5 buçuk 6 oranında arttırdık. Ama hedefimiz bu oranı yüzde 100’e çıkarmak.”

"1.5 MİLYON GÖÇMENE EV SAHİPLİĞİ YAPIYORUZ"

Türkiye'ye gelen Suriyeli sığınmacılar konusuna da değinen Başbakan Yardımcısı Akdoğan, sığınmacıların gelmesiyle birlikte yaşanan sorunların farkında olduklarını belirterek, "Büyük millet, büyük devlet olmak böyle bir şey. Birisi darda kaldığında, sıkıştığında, can havliyle çoluk çocuk, yaşlı genç ortalığa atıldığında biz onların önüne duvar öremeyiz, reddedemeyiz. Bu bir insanlık vazifesi, bu ahlaki bir duruştur. Bu duruşu ancak büyük milletler sergileyebilir. İşte biz 1,5 milyon göçmene ev sahipliği yapıyoruz. O çok konuşan bir takım ülkeler var. Bunlar kaç kişiyi ağırlıyor acaba? İnsani yardım konusunda taşın altına ellerini ne kadar koyabildiler. Türkiye hiç gocunmadan, gücenmeden, hiç para hesabı yapmadan bu kadar insana sahip çıkarken, onlar ne kadar bu külfetin altına girdiler? Biz mazluma kimliğini sormuyoruz. Her kim olursa olsun etnik kökenine, dinine, mezhebine bakmadan, ona sahip çıkmaya çalışıyoruz. Bu noktada Gaziantep'in ve saygıdeğer güzel insanlarının büyük bir fedakarlık gösterdiğini, son derece alicenap bir şekilde gönlünü açtığını biliyorum. Burada bir takım insani, sosyal sorunlar olabilir. Bunların da inşallah devletimizin imkanları ve sivil toplum kuruluşlarının dayanışmasıyla aşılacağına inanıyorum" diye konuştu.

“ARTIK KEDERLİ, MAHZUN, ZAYIF BİR ÜLKENİZ YOK”

Akdoğan, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Töreni’ne katıldı. Akademik Yıl Açılış töreninde Hasan Kalyoncu Üniversitesi öğrencilerine seslenen Akdoğan, “Artık kederli, mahzun, zayıf bir ülkeniz yok” dedi. Türkiye’nin hemen hemen her alanda kendisini geliştirdiğini ve artık dünya halklarına örnek olabilecek bir düzeye geldiğini kaydeden Akdoğan, şu şekilde konuştu: “Ekonomide, sanatta, bilimde her alanda gümbür gümbür gelişen, üreten, dünyaya yön veren, dünya halklarına umut olan bir Türkiye var artık. Artık Türk pasaportu daha itibarlı, Türk lirası daha değerli, Türk markaları daha kıymetli. Bundan dolayı sizler de daha umutlu olmalısınız ve Büyük Türkiye yolculuğuna 'ben nasıl katkıda bulunabilirim' demelisiniz”

DÜNYADA ARTIK ŞEHİRLER YARIŞIYOR

Hasan Kalyoncu Üniversitesinin kurulduğu günden bu yana adından söz ettirmeye başlayan nitelikli bir üniversite olduğuna işaret eden Akdoğan, “Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nin kısa sürede kat ettiği mesafe gerçekten takdirle yad edilmek durumunda Gerek fiziki yapısı gerek eğitim kalitesiyle her yıl biraz daha öne çıkan üniversitemizin yeni Türkiye’nin inşasında önemli bir rol oynayacağına inanıyorum. Gaziantep pek çok alanda sadece kendi sınırlarını değil Türkiye’nin sınırlarını da aşan markalar üretiyor. Hasan Kalyoncu üniversitemiz aynı şekilde dünya çapında kendisinden söz ettiren bir üniversite haline dönüşüyor. Dünyada artık sadece ülkeler yarışmıyor şehirler de yarışıyor. Bu yüzden hükümetimizin temel perspektifi de marka şehirler üretmektir” ifadelerini kullandı.

ÜLKEYE HİZMET

2014-2015 Akademik Yılı Açılış Töreni’nin açılış konuşmasını gerçekleştiren Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, çağdaş bir dünya üniversitesi olmayı amaçladıklarını aktardı. Yılmaz, “Üniversiteye hizmetin ülkeye hizmet olduğunun bilinci içerisinde tüm iç ve dış paydaşlarımızla beraber bilimsel bir yaklaşımla katma değer sağlayan proje üretmeyi ve uluslararası üniversitelerle rekabet edebilecek çağdaş bir dünya üniversitesi oluşturmayı amaçlamaktayız. Böyle bir eğitim kurumunda çağdaş, demokratik ve katılımcı yönetim geleneğinin oluşturulması ve sorunsuz olarak yürütülmesi için kurumsal bir yönetim sistemine ihtiyaç var” dedi.

İLK MEZUNLARIMIZI VERDİK

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Cemal Kalyoncu ise 2014-2015 eğitim öğretim döneminin kendileri için ayrı bir önem taşıdığına dikkat çekti. Bu dönem içerisinde ilk mezunlarını vereceklerini belirten Kalyoncu, “Üniversiteler aynı zamanda toplumun problemlerine çözüm üreterek refahın artmasına ve kalkınmaya yardımcı olurlar. 2014-2015 eğitim öğretim yılı bizim için ayrı bir önem taşımaktadır. Hasan Kalyoncu Üniversitesi olarak bu yıl bir ilki yaşıyoruz ve ilk mezunlarımızı veriyoruz. Bu üniversitemiz için gurur ve övünç kaynağıdır” dedi.

ÜNİVERSİTELER ŞEHRİ OLDUK

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de bilimi ve aklı yol haritası aldıklarını belirterek, "Bugün Gazi şehrimiz nasıl bir sanayi şehri ise nasıl bir ticaret şehri ise nasıl bir kültür şehri ise artık üniversiteler şehri olmasının büyük bir onurunu ve şerefini yaşıyoruz. Kalkınma yerelde başlar anlayışıyla bilimi ve aklı kendimize yol haritası olarak alıyoruz. Şehrimizin bütün sorunlarında üniversitelerimizin barışını hocalarımızın burada bize gösterdiği ışığı ve öğrencilerimizin heyecanını çok önemsiyoruz” dedi. Haluk ŞAHİN/İHA