Gaziantep'te faaliyet gösteren Trikotajcılar maziyi arıyor. Esnafın büyük bölümünün işleri durma noktasında. Gazetemize konuşan çok sayıda esnaf,

"Geçen senelerde triko piyasasında çok büyük işler yaptık, çok büyük karlar yakaladık ama bu sene, triko piyasasında beklediğimiz ilgiyi göremedik. Dış pazarlardaki savaşlardan dolayı üretimimizi yüzde 30'a yakın düşürdük"diye konuştular.

Triko sektörünün kalbi niteliğindeki Karatarla mahallesinde iş yeri bulunan trikotajcılar, Suriye, Irak ve Ukrayna'da yaşanan gelişmelerle birlikte sıkıntı yaşamaya başladı. Dış pazarları olan ülkelerde yaşanan savaşlardan dolayı büyük ölçüde işleri azalan esnaf, "Bu ülkelerdeki savaşlardan dolayı üretimimizi yüzde 30'a yakın düşürdük. Ekim-Kasım aylarında elimizde mal kalmazdı şimdi mal satamıyoruz. Yurt dışında daha önce 10 müşterimiz varsa şimdi bu durum 3' e düştü, çünkü her tarafta savaş var, savaş varken adam nasıl gelsin?" dediler.

Trikotojcılarında tam anlamıyla denetlenmediğini belirten esnaflar yasal işçi çalıştıranların sayısının çok az olduğunu belirtti.

İŞTE ESNAFIN YORUMLARI

AHMET KALEM (KARLİNO TRİKO)

"TRİKO FİRMALARI NAKİT AKIŞINDA ZORLANIYOR "

"Geçen senelerde triko piyasasında çok büyük işler yaptık, çok büyük karlar yakaladık ama bu sene, triko piyasasında beklediğimiz ilgiyi göremedik. Dış pazarlardaki savaşlardan dolayı üretimimizi yüzde 30'a yakın düşürdük, iç piyasaya satışlarımız vadeli olarak devam ettiği için o bu durumdan ektilenmedi. Burada bulunan çoğu triko firması şuanda nakit akışında zorlanıyor nedeni de yurt dışına sattığı malların çoğunun nakit parayla veriyordu şimdi o satışları yapamadığı için nakit akışında sıkıntı oluyor. Eski işlerimizi arıyoruz."

KEMAL DELİOĞLU (TRİKOCU)

"ÜLKE DIŞINA SATIŞLARIMIZ YARI YARIYA DÜŞTÜ"

"İslam Coğrafyası, Rusya ve Ukrayna'da yaşanan savaşlar Gaziantep'teki triko sektörünü olumsuz etkiledi. Daha önceleri Ekim-Kasım aylarında elimizde mal kalmazdı şimdi mal satamıyoruz, beklediğimiz satışları yapamadık. Şu anda imalatlarımız da durmak üzere. Ülke dışına satışlarımız yarı yarıya düştü. Devletimiz en ufak borcumuzda bizim bankadaki paramıza ipotek koyabiliyor bu duruma biran önce bir yol bulmasını istiyoruz."

YUNUS UÇAR (TEMPO TRİKO)

"KOMŞU ÜLKELERDEKİ SAVAŞ SEKTÖRÜMÜZÜ ETKİLEDİ"

" Komşu ülkelerde savaş olması sektör olarak biz trikocuları etkiledi. Dış pazar bizim işlerimiz açısından çok önemli. Önceden Ekim ayı geldi mi Suriyeli ve Iraklı müşteriler akın akın buraya gelirdi şimdi onların hepsinin burdan ayağı kesildi. Yurtdışında daha önce 10 müşterimiz varsa şimdi bu durum 3' e düştü çünkü her tarafta savaş var savaş varken adam nasıl gelsin. Geçen sene az da olsa yurdışı satışlarımız vardı bu sene bu satışlarımız tamamen bitti. İki senedir Gaziantep'te düzenlenen Trıkonfex fuarı yapılmıyor buda dış pazarımızı bitiren etkenlerden. Gaziantep'te triko sektörünü etkileyen en önemli sorun Gaziantep'in tam anlamıyla markalaşamaması ve Gaziantep'in İstanbul pazarına çalışması bunları yenersek sorunlarımız biter inşallah. Satışlarımız iç pazarda iyi ama dış pazarda baya kötü."

TUNCER TOZCUOĞLU (ÇAĞSAN TRİKO)

"TRİKOTAJCILARIN ÇOĞU BORÇLA DÜKKANINI DÖNDERİYOR"

"İşlerimiz bu sene çok durgun artık trikoda eskisi gibi bir sezon anlayışı da kalmadı. Suriyelilerin bize faydası olduğu kadar zararı da oldu. Atölyelerin şuanda yüzde 90'ı Suriyeli işçi çalıştırıyor bu durumu maliyede denetlemiyor, sigortada takip etmiyor. Triko sektörü çok kısaldı zaten 2 ay gibi bir sürede ürettiğimiz bütün ürünleri satmamızı istiyorlar bu zor bir durum. Gaziantep'te çok fazla trikotajcı var mal çok üretiliyor bu durum sektörün ölmesine neden oluyor. Burada 500 esnaf varsa bu süreçte bunların 5'i rahat diğer kalan 495'i sıkıntılı. Eskiden mallarımızın yarısını yurt dışına satardık şuanda eski durumumuz kalmadı. Dolar çok yükseldi, iplikçilerin hepsi dolarla satış yapıyor bu durum esnafı bitirmeye getirdi. Bu zamanda trikotajcıların çoğu borçla dükkanını dönderiyor."

MEHMET TÖRER (TRİKOCU)

"ÜRETİM YOĞUNLUĞU YAŞANIYOR"

"Sektörde şuanda üretim yoğunluğu yaşanıyor buradaki çoğu esnaf talebin üzerinde mal üretiyor mesleğin hakkını veren firmalar bu durumdan çok rahatsız. Sektörel bazda baktığınızda bizde bir denetim yok. Yurt dışına satış yapamıyoruz diyorlar modayı takip eden firma sayısı Gaziantep'te bir elin parmaklarını geçmez, sağlam üretim yapan firmalar her zaman satışlarını yapıyorlar. Bazı üreticiler sırf işi bilmedikleri için 10 TL'ye ürettiği malı elimde kalmasın diye 7 TL'ye satıyor işi bilmedikleri için bu durum bize de sıkıntı oluyor. Denetim olsa bu durum böyle olmaz. Ben triko sektöründe üretim yapıyorum ürettiğimin çoğunu dış piyasaya satıyorum. Karatarla ve Arvat Pazar'ında toplasan 3500 esnaf vardır. İplikçiler vadeli satışları kessin, bu mağazaların 3. 400'ü batar. Biz trikotojcılar olarak 2 sene önceye kadar fuar yapıyorduk, fuarı düzenleyen dernek yönetimi Mayısın 20'sinde trikotajcılar fuarını yaptı. Mayısın 20'sinde millet yazlık telaşına düşer, sezon başında bu fuar düzenlenmeli, bu da bizim sektörü olumsuz etkileyen durumlardan biri." Haluk ŞAHİN