Edacan Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Selim Ener, ilimizdeki arsa ve daire fiyatlarının çevre illere göre çok yüksek olduğunu belirtti. Ener, "Karataş'ta 3+1 daire 200-250, İbrahimli'de 500-600 civarında. Karataş'ta en ucuz arsanın 1 dönümü 1 Trilyon, ticari olursa 2 Trilyon. Bu fiyatlar az değil. Ben de şikayetçiyim. Arsa maliyetleri düşse daire fiyatları da düşer. İnşaat firmaları değil, arsa sahipleri para kazanıyor" dedi.

NİSAN'DAN SONRA AÇILIR

İnşaat sektöründe son aylarda yaşanan durgunlukla ilgili görüşlerini sorduğumuz Ahmet Selim Ener, bu durgunluğu mevsimsel şartlara bağladı. Ener, "Doğru, sektörde ciddi olarak durgunluk var. Ancak bunda mevsimin de etkisi var. Kışın bu durgunluk normaldir. Tabi ihtiyaçlar bitmez, kentimizde yılda 10 bin nikah kıyılıyor, piyasa Nisandan sonra açılır" dedi.

ARSA FİYATLARI YÜKSEK

Gaziantep'te daire fiyatlarının yüksek olduğunu, bundan kendisinin de şikayetçi olduğunu dile getiren Ener, "Gaziantep'te arsa fiyatları çevre illere göre yüksek. Arsa fiyatlarının yüksekliği daire fiyatlarına da yansıyor. İnsanların alım gücü kalmadı. İnsanların alım gücü artık ev almaya yetmiyor. Arsa fiyatlarının, daire fiyatlarının düşmesi gerek. Belediyeler yeni yerleri imara açmalı" dedi.

PARAYI ARSA SAHİPLERİ KAZANIYOR

'Yamaçtepe, İbrahimli 2, Geneyik, Beylerbeyi'nin açılması biraz rahatlama sağlar, yükselişin en azından hızını keser' diyen Ener şunları söyledi:"Karataş'ta 3+1 daire 200-250, İbrahimli'de 500-600 civarında. Karataş'ta en ucuz arsanın 1 dönümü 1 Trilyon, ticari olursa 2 Trilyon. Bu fiyatlar az değil. Ben de şikayetçiyim. Arsa maliyetleri düşse daire fiyatları da düşer. Yüzde 50-60 arası kat karşılığı veriliyor. Parayı kazanan arsa sahipleri. İnşaat firmaları değil, arsa sahipleri para kazanıyor."

SURİYELİ İŞÇİLERİN FAYDASI OLDU

Ener, sektörde arsa fiyatlarının yüksekliğinin yanısıra kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığını da söyledi.

Ener, Suriyelilerin sektöre etkilerine de değinerek, "Suriyelilerin hem kira, hem daire fiyatlarının yükselmesinde etkileri var. Bu oran bana göre yüzde 20-25. Fakat Suriyeli işçilerin bütün sektörlere faydası oldu. İnşaat değil, diğer birçok sektörde işçi bulunmuyordu" dedi.

YURT TEKLİFİNİ KABUL ETTİK

432 daireyi Kredi Yurtlar Genel Müdürlüğü'ne 15 yıllığına kiraya verdiklerini de anlatan Ener, "Sayın Valimiz Erdal Ata, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin,

Gaziantep Üniversitesi'nin girişimleri oldu. Bizden daire istediler. Bizde teklifi uygun bulduk" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR