Aile büyüklerinin içme alışkanlıkları kişilerin içme davranışlarını etkiliyor


12-17 yaş grubunun en sık alkole başlama yaşı olduğunu hatırlatan Psikiyatrist Dr. Ali Gök ise, erken yaşlarda başlayan alkol alışkanlığının bu bağımlılığın ağır düzeyde olmasına neden olduğunu bildirdi. Aile büyüklerinin ve akrabaların içme alışkanlıklarının kişilerin içme davranışlarını da etkilediğini söyleyen Dr. Ali Gök, "Alkol, madde ve sigaranın sağlıksız olduğunu, insanın sağlığını olumsuz etkilediğini, uzun vadede istenmeyen birçok hastalığa neden olacağı anlatılmalı" dedi. Gelenek ve töreleri alkolü onaylamayan toplumlarda alkol bağımlılığı oranının düşük olduğunu ifade eden Dr. Ali Gök, "Çocuğun yaşamında, bedensel ve ruhsal gelişiminde aile tartışılmayacak derecede önemlidir. Çocukların alkol kullanımından uzak tutulmasında aile belirleyicidir. Çocuğun aile ortamı, sosyal ve ruhsal gelişimi bağımlılık oluşumunda başat roldedir. Dolayısıyla çocuğun aile ile alkol kullanması, sonrasında kullanıma devam etmesini etkileyeceğinden dolayı yanlıştır" dedi. Özel günleri kutlamak ya da işyerinde zor bir günün ardından “bir dinlenme yolu” olarak kabul edilen sosyal içicilik, birçok kişiyi düzenli olarak içtiği alkol miktarı nedeniyle, sağlığını kaybetme riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Uzmanlar sosyal içicilerin bağımlılık yolunda hızla ilerledikleri vurguluyor.

Birkaç kadeh, bir süre sonra alışkanlık ve bağımlılığa dönüşüyor

Sosyal içicilik, ilk fermente içkinin icat edildiği binlerce yıl öncesinden bu yana hayatımızda ve dünyadaki birçok kültürde tolere edilmiş bir kavram. Uzmanlara göre; sorumluluklarından birkaç saat uzaklaşmak isteyenlerin akşamları arkadaşları ile birlikte aldıkları birkaç kadeh, bir süre sonra vazgeçilmesi güç bir alışkanlıkla birlikte bağımlılığa davetiye çıkarıyor. Günümüzde oldukça yaygın olan alkol tüketimi üzerine kurulu birçok sosyal etkinlik alkolün hayatımıza, sosyal ilişkilerimize ve düşünce yapımıza yerleşmesine neden oluyor.

Tehlikenin farkında değiller

İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, alkol kullananların yüzde 83’ü güvenli sınırların üstünde içmesine rağmen kendisini sosyal içici olarak görüyor. Uzmanlar sosyal içicilerin bağımlılığa doğru ilerlediğini çoğu zaman fark etmediğini belirtirken, sosyal içicinin sınırı aşıp aşmadığını anlamasına yardımcı olmak için “Daha önce alkol aldığınız bir yerde alkol almayın. Bir ay boyunca bunu yapın. Bunun sizin için zor olup olmadığına ve bunu yapmamak için bahane bulup bulmadığınıza bakın. İnsanların benzer içki alışkanlıkları olan diğer insanlarla sosyalleşmeye meyilli olduğunu unutmayın. İçki içmeden başkalarıyla eğlenemiyorsanız bu bir sorundur” diyor.