Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Karayılan, başta emlakçılar olmak üzere pek çok vatandaşı rahatlatacak bir rapor hazırlayarak bakanlığa iletti. Karayılan raporunda, bakanlığa tarım arazilerinin satışında sıkıntı yaratan 5 km şartı ve ekonomik bütünlük arzeden birden fazla parselin satışıyla ilgili teklifte bulundu.

10 MADDELİK RAPOR

Tarım arazilerinin tek tapu dışında satışının önüne geçen kanunun ardından şimdi de yönetmelik hazırlanıyor. Gaziantep İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Karayılan, çıkacak yönetmelikte 5 km şartı ve ekonomik bütünlük arzeden birden fazla tapunun satışında yaşanan sıkıntıların çözümü için 10 maddelik rapor hazırlayarak Bakanlığa ilettiğini söyledi.

BAKANLIĞA TEKLİF

Mehmet Karayılan, Gaziantep'teki çalışmaların diğer illere örnek teşkil ettiğini, bu nedenle kanun ile birlikte yaşanan sıkıntıların önüne geçmek için yönetmelik çıkmadan birtakım girişimlerde bulunma gereği duyduğunu belirtti.

Sıkıntılardan birinin ekonomik bütünlük arz eden birden fazla yan yana parsellerin satışıyla ilgili olduğunu söyleyen Karayılan, "Mevcut haliyle kanunda birden fazla parsel yan yana ve ekonomik bütünlük arzediyorsa, ya aynı şahısa ya da aynı anda satabiliyor şartı var. Biz şöyle bir teklifte bulunduk. Vatandaş arazilerinin tamamını satmak isterse bize taahhütname versin. Peyder pey farklı kişilere satabilsin dedik" diye konuştu.

5 KM ŞARTI SIKINTI YARATIYOR

5 km şartının sıkıntı yarattığını da raporda belirttiklerini söyleyen Karayılan, "Ölçüm sıkıntı yaratıyor. Vatandaşlar arazilerini 50-70TL vererek özel harita mühendislerine ölçtürüyor. 5 km şartı ortadan kaldırılmalı dedik" dedi. Kanunla ilgili çok sıkıntı yaşanmadığını, 100 alım-satımdan 90'ına satış izni çıktığını belirten Karayılan, "Biz bu yüzde 90, yüzde 95-96 olsun istiyoruz. Bu nedenle rapor hazırladık ve bakanlığa ilettik" dedi. Meral KINACILAR