Gaziantep Emlakçılar Derneği Başkanı Mehmet Aytaç, Türkiye'deki tarım arazilerinin tek tapu dışında satışını engelleyen kanundan geri dönülmesi için federasyon olarak bakanlığa giderek sıkıntıları anlattıklarını söyledi. Aytaç, yetkililere 5 km şartının yanısıra, miras ve araziyi öncelikle komşuna satma şartının ileride önemli sorunlara neden olacağı yönünde uyarılarda bulunduklarını belirtirken, umutlarının çıkacak yönetmelikte olduğunu belirtti.

BAKANLIĞA ÇIKARMA

Gaziantep Emlakçılar Derneği Başkanı Mehmet Aytaç, tarım arazilerinin tek tapu dışında satışını engelleyen kanundan geri dönülmesi için Federasyon başkanı Hacı Ali Taylan ve Türkiye'de bütün oda ve dernek başkanlarının katılımıyla bakanlığa giderek, Tarım Reformu Genel müdürü Gürsel Küsek, Tarım bakanı yardımcısı Kutbettin Arzu ile görüştüklerini anlattı.

HANGİ DURUMLARDA SATIŞ YAPABİLİYORSUNUZ

Kanunun ilk çıktığı gibi olmadığını, biraz iyileştirmeler yapıldığını söyleyen Aytaç, "En azından insanlar boş dönmüyor. Senin bir tane arazin varsa bunu tarım müdürlüğüne gitmeden tapuda satabiliyorsun. Birden fazla tapun varsa sen bunların hepsini satmak istiyorsan tarım müdürlüğüne bir dilekçe veriyorsun ve istediğin zamanda tapuda satabiliyorsunuz. Öte yandan tarımla uğraşıyorsan, kuru tarım arazin varsa Şehitkamil'de 175, Şahinbey'de 190 bin dönümün üzerindeki arazileri alıp satabiliyorsun. Ayrıca ağaçlı yerlerde 10 dönüm arazi üzerine kalmak kaydıyla diğerlerini satabilirsiniz. Örneğin sizin 10 dönümden aşağı 500, 200, 300'şer metrekarelik arazilerinizin toplamı 10 dönüm etmiyor. 10 dönümden aşağı olduğu zaman tarım müdürlüğüne gitmeden tapuda bunları satabiliyorsunuz" diye konuştu.

5 KM'NİN YANLIŞ OLDUĞUNU ANLATTIK

5 km şartının yanlış olduğunu anlattıklarını belirten Aytaç, "5 km mesafe şartının yanlış olduğunu söyledik. Köylerin aralarındaki mesafa 5 km yok dedik" dedi.

MİRASTA TEK KİŞİYE DEVİR

Miras davalarında sıkıntı olacağını dile getirdiklerini söyleyen Aytaç, "Daha önce herkes üzerindeki gayrimenkulü satabiliyordu. Şu anda kendi aralarında bir kişiye devredecekler. Örneğin bir tanlanın 40 mirascı var. Kendi aralarında bir kişi seçecekler. Hepsi o kişiye satacak. Bunun nedeni tarlanın bölünmemesi. Tek kişinin parası yoksa devlet kredi verecek ve paralar satan kişilerin hesabına yatırılacak" diye konuştu.

KOMŞUNUN ŞİFA AÇMA HAKKI VAR

'Bir de komşuluk hakkı çıktı' diyen Aytaç, "Bu ileride insanları birbirine düşürecek. Örneğin senin tarlan var satmak istiyorsun, öncelik komşun. Komşunun tarlanda gözü varsa önce ona satacaksın. Diyelimki arazilerinin dört tarafında komşuların var. Sen bu tarlanı birine satacaksın. Komşularının tarlana şifa açma hakları var. Önce komşuna satacaksın. Önce komşularının gönlünü alacaksın. Bu çok kötü. Komşun senin malını öldürmeye çalışacak. Bunları dile getirdik, not aldılar, şimdi yönetmelikte iyileştirmeler bekliyoruz" şeklinde konuştu.

GAYRİMENKULDA DURGUNLUK YAŞANACAK

Aytaç, Ramazan ayında gayrimenkul alışverişinin durgun geçeceğini ifade etti. Aytaç yaptığı açıklamada, “Bu sene hem yaz aylarının gelmesi hem de 5304 sayılı kanunun çıkmasıyla bu sene Ramazan’da durgun geçeceğini tahmin ediyoruz. Ramazan’dan sonra bu kanunun gerçekleşmesiyle ve yönetmeliğin çıkmasıyla gayrimenkul ve emlakta hareketlilik bekliyoruz” dedi.

Son dönemde çıkarılan Toprak Koruma Kanunu ile ilgili açıklamalarda bulunan Aytaç, “Gaziantep’te emlak piyasası 2 aydan bu yana durgun. İnsanlar şu anda önünü görmüyor. Gaziantep’te arazi alışverişi asla durmaz. Neden derseniz, Tarım Koruma Kanunu ile ilgili bir çok sıkıntı yaşadık. Bakanlıkla da görüştük. Kanundaki eksik yönlerin ve ilerde bize ne getireceği, ne götüreceği konusunda tartışmalar yaptık. Bakan yardımcımızla bizzat görüştük. Kendileri de isteklerimizi değerlendireceklerini söylediler. Kanun ilk çıkarıldığı gibi değil, biraz daha esnedi tabi. Şu anda kanun eskisi gibi ticaretini herkesin yapmasını sağlayacak hale gelecek diye düşünüyoruz” ifadelerinde bulundu. Meral KINACILAR