GAZİANTEP’te, sabah saatlerinde başlayan ve gün boyunca etkili olan kar yağışı günlük yaşamı olumsuz etkiledi. THY ve Atlas Jet'in Ankara-İstanbul arasındaki tüm seferleri iptal olurken, trafikte aksamalar yaşandı. Aslanlıbey, Havaalanı yolu ve Güneş mahallesinde yolda kalan araçları itfaiye araçları kurtardı. Kar nedeniyle şehirde akşam saatlerinde internet kesintisi de yaşandı. Araban ilçesi dışında okullarda eğitim-öğretime devam edildi.

İSLAHİYE, NURDAĞI VE NİZİP'E KAR YAĞMADI

Kar yağışı daha çok şehir merkezinde etkili oldu. İslahiye, Nurdağı ve Nizip'e kar yağmadı. İlçelerde kar yağmaması nedeniyle kapanan köy yolunun da olmadığı öğrenildi. İtfaiye Daire Başkanı Cafer Yılmaz, 110 hattına ihbar gelmediğini belirten Cafer Yılmaz, vatandaşları kar lastiği ve zincir takmaları konusunda uyardı.

ESNAF DÜKKANININ ÖNÜNÜ TEMİZLEDİ

Gaziantep sabah saatlerinden itibaren etkili olan kar yağışının esiri oldu. Esnaf gün boyunca dükkanının önüne yağan karı temizledi.

ARAÇLAR YOLDA MAHSUR KALDI

Kar yağışı Mardin Yokuşunda birçok aracın yolda mahsur kalmasına sebep olurken yolda kalan birçok aracın imdadına ise çevrede bulunan vatandaşlar yetişti.

SURİYELİ ÇOCUKLAR YÜREK BURKTU

Çöp toplayan bir çok Suriyeli ise havanın soğuğuna aldırmadan çöpleri karıştırmaya devam etti. Bazı Suriyelilerse bu soğuk havada evlerini ısıtmak için buldukları küçük poşetlere odun koyup evlerinin yolunu tuttu.

TRAFİK AKSADI

Trafikte aksamaların olduğu kar yağışı sonrası hasarlı kazalar meydana gelirken, polisler sürücüleri dikkatli olmaları ve hız yapmamaları konusunda uyardı.

UÇAK SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

Kar yağışı kara ve hava ulaşımında aksamalara neden oldu. THY ve Atlas Jet'in dün akşam Ankara-İstanbul seferlerinin tamamı görüş mesafesinin düşmesi nedeniyle iptal edildi. Dün öğle saatlerinde Gaziantep havaalanına inmesi beklenen Sun ekspres uçağı ise olumsuz hava koşulları nedeniyle Adana'ya inmek zorunda kaldı. Pegasus ise seferlerine devam etti.

ASLANLIBEL'DE ARAÇLARIN İMDİDANI İTFAİYE YETİŞTİ

Gaziantep'te sabah saatlerinde başlayan kar yağışı nedeniyle, kar lastiği ve zinciri olmayan araçlar özellikle rampalarda zor anlar yaşadı.

Aslanlıbel'den Karataş'a çıkmakta zorlanan araçların imdadına itfaiye ekipleri yetişirken, Gaziantep İtfaiye Dairesi Başkanı Cafer Yılmaz, vatandaşları kar lastiği ve zincir takmaları konusunda uyardı.

ARABAN’DA TAŞIMALI EĞİTİM YARIM GÜN TATİL EDİLDİ

Araban ilçesinde taşımalı öğrencilere eğitim veren 5 lise ile 7 ilkokul ve ortaokul, yoğun kar yağışı nedeniyle yarım gün tatil edildi.

Araban'da sabah saatlerinde başlayan ve öğle saatine kadar süren yoğun kar yağışı nedeniyle, ilçeye bağlı kırsal kesimlerde yollar kapanma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Bunun üzerine taşımalı eğitim veren okulların yarım gün tatil edildiği bildirildi. Araban İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ilçe merkezinde taşımalı öğrencilerin eğitim gördüğü 5 lise ile 7 ilkokul ve ortaokulun öğleden sonra tatil edildiği bildirildi. Araban Kaymakamlığı’nın aldığı kararla, taşımalı eğitim gören 774 lise, 733 ilkokul ve ortaokul öğrencisi, servisle evlerine gönderildi.

BÜYÜKŞEHİR 175 KİŞİLİK EKİPLE MÜDAHALE ETTİ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, kentte aniden başlayan kar yağışına anında tedbirler ile olası olumsuzlukları asgariye indirdi. Daha önce kurduğu ‘Karla Mücadele Ekibi’ ile ana arterlerde ve köy yollarında kar yağışına karşı tedbirlerini arttıran Büyükşehir, karın yağışıyla birlikte cadde ve köy yollarında tuzlama ve temizleme çalışmalarına başladı. Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı, Şehitkamil ve Şahinbey ilçeleriyle birlikte bin 175 kişilik ekiple kara müdahale ettiler. Fen İşleri Daire Başkanlığı yetkilileri, sürücülerin dikkatli olmaları ve mecbur kalmadıkları sürece araçları kullanmamaları yönünde uyarıda bulundular. Yetkililer, ayrıca karla mücadele ekibinin, 24 greyder, 19 holder, 19 noder, 22 ekomoder ve 25 kamyonla sürekli görev yapacağını açıkladılar. Öte yandan şehir merkezinde buzlanmaya karşı kullanılmak üzere 3 bin 500 ton ve 24 tuz robotunun stokta bekletildiğini belirttiler.

GASKİ SU SAATLERİ İÇİN UYARDI

Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi (GASKİ) Genel Müdürlüğü, su saatlerinin donmaması için vatandaşları önlem alması yönünde uyardı.

GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, Ocak ayında havaların aniden soğumasıyla birlikte su sayaçlarının donma ve patlama risklerine karşı, abonelerin önlem almalarının şart olduğunu söyledi. Bunun için öncelikle açık alanlarda bulunan sayaçların kalın yün kumaş, kauçuk, sünger ya da telis çuval parçaları ile sıkıca sarılarak muhafaza altına alınması gerektiğini belirten Sönmezler, "Su sayacının bulunduğu yerde muhafaza sandığı var ise muhafaza sandığı içerisine, tesisatın ömrünü kısaltacağından dolayı gübre gibi oksit yapıcı nemli malzemelerin konulmaması, oksitlenmenin önüne geçebilmek için muhafaza sandıklarının talaş ile doldurulması gerekiyor" dedi.

ABONE NUMARALARIYLA MÜRACAAT EDİN

Sönmezler, “Soğukların şiddetli olduğu zamanlarda vatandaşlarımıza musluklarını kısık şekilde açık bırakmamalarını tavsiye ediyoruz. Donan sayaca ve tesisata hiçbir şekilde ateş tutulmamalı ve sıcak su dökülmemelidir. Sayaç bağlantıları ile vanalardan su sızıyor veya damlıyor ise vatandaşlarımız abone numaralarını bildirmek suretiyle, GASKİ Genel Müdürlüğü’ne müracaat edebilirler” diye konuştu.

24 SAAT HİZMET

Gerekli tedbirlerin alınmaması halinde soğuğa karşı hassas olan su sayaçlarının kolayca patlayacağını, gövdesi patlayan su sayacının tamir imkanının olmayıp hurdaya çıkacağını, bunun da hem vatandaşlar hem de ülke ekonomisi için büyük maddi kayıplara neden olacağını belirten GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, “Vatandaşlardan bu gibi istenmeyen durumların yaşanmaması için gerekli hassasiyeti göstermelerini rica ediyoruz. GASKİ Genel Müdürlüğü olarak yardım için 24 saat hizmet sunduğumuzu vatandaşlarımızın bilgilerini sunuyoruz” şeklinde konuştu.

ŞAHİNBEY'DE SABAHA KADAR TUZLAMA YAPILDI

Gaziantep’i etkisi altına alan kar yağışına Şahinbey Belediyesi karla mücadele ekipleri seferber olarak anında müdahale etti.

Sabah saatlerinde başlayan ve kenti etkisi altına alan kar yağışına Şahinbey Belediyesi, 21 araç ve 57 personelden oluşan karla mücadele ekibiyle anında müdahale etti. Yollarda tuzlama ve kar küreme çalışmaları yapan Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, öğle saatinde okuldan çıkan öğrencilerin de kar nedeniyle mağdur olmaması için özellikle okul önlerinde kar küreme çalışması yaptı. Vatandaşların yoğun olarak kullandığı kaldırım ve meydanlarda da temizleme çalışması yapan Şahinbey Belediyesi’ne bağlı ekipler yollarda da solüsyon ve tuzlama yaparak vatandaşların mağdur olmaması için seferber oldu. Ekipler gece yaşanabilecek buzlanma olayına karşı sabah saatlerine kadar tuzlama çalışması yaptı.

ŞEHİTKAMİL 29 İŞ MAKİNESİYLE ÇALIŞMA YAPTI

Şehitkamil Belediyesi, yaşamı olumsuz etkileyen kar yağışı sonrasında kar temizleme çalışmalarına başladı. Cadde ve sokaklarda geniş araç filosu ve donanımlı ekipleriyle kar temizleme çalışmalarını sürdüren Şehitkamil Belediyesi, kapanan yolları açtı. Şehitkamil Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, 120 personel, 6 adet özel kar küreme ve tuzlama robotu, greyder sıyırıcı araç, büyük kepçe yükleyici ve kepçe olmak üzere 29 iş makinesi ile hizmet verdi. Ayrıca, ekipler, olası don ve buzlanmalara karşı tüm tedbirlerini alarak, gece yapılacak kar temizleme ve yol açma çalışmaları için ise gece mesaisine de hazır bir şekilde bekliyor. Öte yandan, Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin yanı sıra Park Bahçeler Müdürlüğü ve Temizlik İşleri Müdürlüğü’nde bulunan 500 kişilik ekip ise, ilçe merkezinde kaldırım ve yol kenarlarını temizleyerek, yaya vatandaşların rahat ortamda ulaşımlarını sağladı.

FADILOĞLU, 5 MAHALLEDE İNCELEME YAPTI

Batıkent, Güvenevler, Seyrantepe, Gazikent, Beykent ve kırsal bölgelerindeki kar temizle çalışmalarını inceleyen Başkan Rıdvan Fadıloğlu, kar yağışıyla birlikte ekiplerin hemen sahaya inerek, çalışmalara başladığını belirterek, “Meteorolojiden daha önceden aldığımız hava tahminleriyle birlikte ekiplerimiz önceden tedbirlerini alıyorlar. Sabah saatlerinde yağan kar yağışıyla birlikte ekiplerimiz, greyder ile kar küreme çalışması yaparken, diğer taraftan damperli kamyonlarımıza yaptırdığımız aparatlarla, ön taraftan kar küremesini, arka taraftan ise otomatik yüklemeli tuzlama çalışması yapıyoruz. Amacımız burada vatandaşlarımızın kazasız bir şekilde ulaşımlarını sağlamak. İnşallah bu rahmetten hep birlikte faydalanırız. Tüm ekip arkadaşlarıma duyarlı çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Her gece ekiplerimiz nöbetçi olarak kalıyor zaten. Şuanda ilçe genelinde yapılan kar küreme ve tuzlama çalışmalarıyla birlikte herhangi bir kapalı yolumuz yok. İnşallah kapalı yol bırakmadan vatandaşlarımızın ulaşımını rahat bir şekilde sağlarız" diye konuştu. Meral KINACILAR, Haluk ŞAHİN

***