Gaziantep Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Ömer İrfan Çetiner, et fiyatlarının artışında aracıların büyük etkisinin olduğunu belirterek, "Karkas etin fiyatı 23.50 lira. Bizde sıkıntı üretici ile tüketici arasında aracı kurumun çok olmasında. Et, üç-dört kez el değiştiriyor, herkes yüzde 10 komisyon alıyor. Biz besici olarak senede yüzde 10 kar payına razıyız, kasap bir gövde etten yüzde 10 para kazanıyor. Onunda tüketimi az olduğu için bu defa kar marjını artırmaya çalışıyor. Kıymayı farklı, kuşbaşını farklı satmaya çalışıyor. Bundan dolayı da sıkıntımız var" dedi.

BAKANLIĞA FİYATI YÜKSEK GÖSTERDİLER

Et Balık Kurumu'nun yurtdışından 32 bin ton hayvan ithalatı kararı almasını değerlendiren Ömer İrfan Çetiner, "Et fiyatları bakanlığa yüksek gösterildi. Ondan dolayı ithalat kararı alındı. Türkiye'de bu sektörden ithalata bağımlı olmamızı isteyen insanlar var. Bunlarda fiyatı daha da yüksek gösterdiler bakanlığa. Ondan dolayı ithalat kararı alındı. İthalat kararıyla fiyat minumum 22, maksimum 24 TL aralığında tutulmaya çalışılıyor. Bakanlık 22'ye düşerse de fiyata müdahale edecek, 24'ün üzerinde de müdahale edecek" dedi" dedi.

SPEKÜLASYON YAPTILAR

Gaziantep'te canlı hayvanın en fazla 23.50 TL'ye kesildiğini söyleyen Çetiner, "Etle ilgili spekülasyon vardı. Hükümetle ilgili sıkıntısı olanlar ona sıkıntı yapanlar için en güzel iş, millet et yiyemiyor, etin kilosu 60 lira dediler. Oysa kıymanın fiyatı en fazla 30 lira oldu kuşbaşının fiyatı en fazla 40 oldu. Ama İstanbul Bağdat caddesinde bir kasapta en kıymetli etin fiyatını gösterip o fiyat üzerinden spekülasyon yaptılar. Bu da sıkıntı oldu bize" diye konuştu.

BİR GÜNLÜK ET İHTİYACI

İthal edilecek et mikktarının çok olmadığını, Avrupa Birliği müktesebatı gereği söz verdiğimiz et miktarı olduğunu dile getiren Çetiner, "İthal et Bosna Hersek, Polanya, Hırvatistan'dan alınacak. Miktar Türkiye'de bir günlük et ihtiyacı. Ama psikolojik olarak ithal et geliyor diye insanları etkiledi. Herkes hayvanını kestirmeye başladı, şu anda fiyatlar 23 bin, 23 bin 500 bandında kesiliyor" dedi.

3-4 KEZ EL DEĞİŞTİRİYOR

Karkas etin fiyatı bizde 23.500 lira olduğunu, ancak bu fiyatların artarak devam ettiğini belirten Çetiner, "Sıkıntı bizde üretici ile tüketici arasında aracı kurumun çok olmasında. Aradaki aracılık olayı azaltılmadığı müddetçe sıkıntı devam eder. Et, üç-dört kez el değiştiriyor, herkes yüzde 10 komisyon alıyor. Biz besici olarak senede yüzde 10 kar payına razıyız, kasap bir gövde etten yüzde 10 para kazanıyor. Onunda tüketimi az olduğu için bu defa kar marjını artırmaya çalışıyor. Kıymayı farklı, kuşbaşını farklı satmaya çalışıyor. Bundan dolayı da sıkıntımız var" diye konuştu.

FİRE KALKTI

Hayvan alım-satımında fireyi kaldırdıklarını da müjdeleyen Çetiner, "Küçükbaş büyükbaşa göre daha ucuz. Büyükbaşta sığır erkek dana 14-15, düve de 13.5-14 aralığında gider. Gaziantep genelinde hayvan satışında yüzde 8 fire vardı, o yüzde 8 fireyi bütün üreticiler karar aldık, kaldırdık. Hayvanı tartıyoruz tartıdan yüzde 8 düşüyoruz. Biz bu yüzde 8 fireyi kaldırdık fiyata yansıtacağız, fiyatı, sahadaki satış fiyatımızı düşüreceğiz" dedi.

ET TÜKETİMİ ARTTI

Türkiye'de et tüketiminin arttığını, bunda gelen turist ve Suriyelilerin de etkili olduğunu söyleyen Çetiner, "70 milyon nüfusumuz var. Yaklaşık 5-10 milyon Suriyeli var, 15-20 milyon civarında da turist geliyor, nüfusumuz 100 milyon oluyor. Nüfus artışı nedeniyle her geçen gün kırmızı et tüketimi artıyor, ihtiyacımız da artıyor. Her sene elimizdeki hayvan varlığını yüzde 15 artırmalıyız" dedi.

ET BALIK KURUMLARINA YETKİ VERİLMELİ

Devletİn ithalat yerine et balık kurumlarına özel yetki vermesinin daha doğru olacağını ifade eden Çetiner, "Fiyatlar yükseldiği zaman müdahale et, alım yapıp piyasaları rahatlat diyebilirdi. Böylece bu paralar yurtdışına gitmezdi" dedi. Çetiner, Suriye'den hayvan gelmediğini belirterek, "Neredeyse buradan gidecek durumda. Kurban bayramı öncesi belli olmaz gelebilir de" dedi.

RUHSAT ZORLAŞTIRILIYOR

Çetiner, Gaziantep'in hayvan kesiminde büyük bir pazar olduğunu, burada kesilen hayvanların bir çok ile gönderildiğini belirterek şunları söyledi:"Haftada 3 kez kesim yapılır. 300-500 arası büyükbaş, 500-1000 arası küçükbaş kesim yapılıyor. Kesimhane şartları zorlaştı. Ruhsatla ilgili şartlar zorlaştırılıyor" dedi.

ET PAHALI DEĞİL

Etin pahalı olmadığını, 2010'da karkas etin 18 lira olduğunu hatırlatan Çetiner, "6 sene geçmiş yüzde 10 enflasyonu koysanız daha fazla olacak" dedi.

KDV DÜŞÜRÜLMELİTürkiye'nin et üretiminde yüzde 17 büyüdüğünü, 900 bin ton olan et üretimimizin 1 milyonu aştığını da dile getiren Çetiner, GAP eylem planı dahilinde Gaziantep'te de hayvancılığın büyüdüğünü, küçülme olmadığını söyledi. Çetiner, ette yüzde 8 olan KDV miktarının düşürülmesini talep ettiklerini sözlerine ekledi. Meral KINACILAR