En fazla Ar-Ge harcaması mali ve mali olmayan şirketler tarafından yapıldı. Ar-Ge harcamalarında mali ve mali olmayan şirketler yüzde 54,2 ile en büyük paya sahipken, bunu yüzde 36,3 ile yükseköğretim takip etti. Bu araştırma ile ilk defa kapsama alınan kar amacı olmayan kuruluşlar tarafından yapılan Ar-Ge harcamaları da genel devlet Ar-Ge harcamalarına dahil edilmiş olup, toplamda söz konusu iki sektörün Ar-Ge harcamaları içindeki payı yüzde 9,5 oldu.

Ar-Ge personeli de arttı

Tam zaman eşdeğeri (TZE) cinsinden 2016 yılında toplam 136 bin 953 kişi Ar-Ge personeli olarak çalıştı. Bir önceki yıla göre TZE cinsinden Ar-Ge personeli sayısındaki artış yüzde 12 oldu. Ar-Ge personelinin sektörler itibarı ile dağılımına bakıldığında ise, TZE cinsinden toplam Ar-Ge personelinin 2016 yılında yüzde 53’ü mali ve mali olmayan şirketlerde, yüzde 38,4’ü yükseköğretimde ve yüzde 8,6’sı ise kar amacı olmayan kuruluşların da dahil edildiği genel devlet sektöründe yer aldı.

Gaziantep ilk sırada

TÜİK Gaziantep Bölge Müdürlüğünün yaptığı açıklamada Gaziantep, Adıyaman, Kilis, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt illerinin yer aldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi sonuçları da değerlendirildi. İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması 1. Düzeye göre Gaziantep, Adıyaman ve Kilis illerinin de olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 2016 yılında Ar-Ge harcaması 426 milyon TL oldu. Bu tutar ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi, 12 bölge içinde Ar-Ge’ye en çok harcama yapan 9. bölge oldu. 1. sırada ise 7 milyar 653 milyon TL harcama ile Ankara, Konya, Karaman illerinin olduğu Batı Anadolu Bölgesi (TR5) yer aldı. HABER MERKEZİ