Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Gaziantep Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Konferans Salonu’nda AR-GE Merkezi kurabilecek firmalar ile bir toplantı düzenlendi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, "Sanayicilerden temin etmeleri gereken 1200 evrak listesini iptal edip, siz sadece projenizle gelin evraklarınızı biz tamamlayacağız" vaadinde BULUNDU.

Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Şimşek ise, bölgenin ve şehrin hedeflerine ulaşabilmesi için sanayicilerin, kamu kurumlarının ve üniversitelerin hep birlikte bir koordinasyon içerisinde hareket etmesi gerektiğini söyledi.

BİLGİ ÜRETECEĞİZ

Rekabetçiliğin çok fazla üretmek ya da çok fazla satmakla ilgili bir durum olmadığını belirten Cengiz Şimşek, "Yükte hafif pahada ağır olan ürünler üretmek zorundayız. Hem bilgiyi üreteceğiz, hem teknolojiyi geliştireceğiz ve katma değeri yüksek ürünlerle rekabetçi yapımızı üst noktalara çıkarmış olacağız. Yeni ekonomik kavram, bilgiyi ne kadar çok ürünlerin içine gömüyorsanız, ihracata yönelik yapılan çalışmalarda kilogram başına fiyatlarınızı o kadar artıyorsunuz demektir. "

GEREKEN ÖNEM VERİLMELİ

Şimşek, “Biz sanayiciler olarak yerel ve küresel rekabet ortamında devamlılığımızı sağlayabilmek ve ekonomik krizlerle mücadele edebilmek adına, ürün hizmet ve üretim yöntemlerini sürekli olarak değiştirmek ve geliştirmek durumundayız. Bu nedenle AR-GE sanayiciler için çok önemli. AR-GE merkezlerinin kurulması için gereken 30 kişilik istihdamın sektörel bazda düşürülmesi, AR-GE merkezi çalışmalarının desteklenmesi adına gerekli olan ve maliyeti yükselten makine, teçhizat, laboratuvar ekipmanlarının teşvik kapsamına alınması Gaziantepli Sanayicilerimizin önünü açacak, mevcut yatırımlarının geliştirilmesi ve ileriye yönelik yatırımlarını daha doğru bir şekilde yapabilmeleri için büyük fayda sağlayacaktır" dedi.

ÖNEMLİ BİR DEVRİM

Toplantıda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan “Ar-Ge faaliyetlerinde doğrudan görevli araştırmacı ve teknisyenleri ifade eder. Ar-Ge, yenilik yoluyla ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması için çok önemli bir unsur haline gelmiştir. Teknolojik bilgi üretilmesini, üründe ve üretim süreçlerinde yenilik yapılmasını, ürün kalitesi ve standardının yükseltilmesini, verimliliğin artırılmasını, üretim maliyetlerinin düşürülmesini, teknolojik bilginin ticarileştirilmesini, rekabet öncesi işbirliklerinin geliştirilmesini, Ar-Ge’ye ve yeniliğe yönelik doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının ülkeye girişinin hızlandırılmasını, Ar-Ge personeli ve nitelikli işgücü istihdamının artırılmasını desteklemek ve teşvik etmek adına birçok hizmeti ve yeniliği beraberinde getiren, kısacası sanayileşmemizde devrim niteliği taşıyan çalışmalar bütünüdür.” Dedi.

ORTAKLAŞA YAPALIM

Sanayicilerden temin etmeleri gereken 1200 evrak listesini iptal edip, siz sadece projenizle gelin evraklarınızı biz tamamlayacağız vaadinde bulunan Aslan , AR-GE Merkezlerinin kurulmasında üniversite, kamu ve özel sektörün ortaklaşa çalışma yapması gerektiğini vurguladı. Türkiye genelinde AR-GE Merkezlerinin sayısının artırılması gerektiğini belirten Aslan, kendilerinin de mevzuatı düzenleyeceklerini, ardından illere gelerek sanayicileri bilgilendireceklerini kaydetti.

KİMLER KATILDI ?

GAOSB’ de düzenlenen “Neden AR-GE Merkezi” konulu toplantıya, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Ersan Aslan, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Genel Müdürü Yaşar Öztürk, Bilim ve Teknoloji Genel Müdürü Doç. Dr. İlker Murat Ar, KÜSİ Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Abdulkadir Çevik, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, Zirve Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Kısa, SANKO Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Sınav, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Şimşek katıldılar. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT