Büyükşehir Belediyesi, kentin “Yeşil altın” olarak adlandırdığı ürünü Antep fıstığının üretimini artırıp, fiyat noktasında uluslararası piyasada rekabet etmesi için harekete geçti.

Bu kapsamda çalışmalara başlayan Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı, kent genelinde fıstık bahçelerinde araştırma yaptı. Araştırma sonunda tespit edilen sorunların giderilmesi için fıstık bahçelerinde “erkek ağaç aşılama” projesi hayata geçirildi. Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Yavuzeli ilçesi Bedir köyünde fıstık bahçesinde yapılan aşılama çalışmasını yerinde inceledi.

16 MİLYON VERİMLİ AĞAÇ

Fıstık ağaçlarının tek tek kontrol eden Yılmaz, burada yaptığı açıklamada, belediye olarak 7 ilçede 28 köyde 112 çiftçiyle projenin başlatıldığını bildirdi. Yılmaz, Gaziantep’te 1 milyon 300 bin dekar alanda Antep fıstığı üretildiğini, ancak 16 milyon adet verim veren ağacın tespit edildiğini söyledi.

GELİR ARTACAK FİYAT DÜŞECEK

Kentte 50 bin ağaç üzerinde yapılan araştırmada, en az 5 bin erkek ağaç olması gerekirken, 300 tane erkek ağaç olduğunun tespit edildiğini ifade eden Yılmaz, bu şekilde döllenmenin mümkün olmadığını dile getirdi.

Çiftçinin istenilen mahsulü alması için mutlak surette döllenme probleminin giderilmesi gerektiğine vurgu yapan Yılmaz, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu yıl içerisinde en az bin ağacı aşılayacağız. Tabi hemen verim beklemeyeceğiz. Birkaç yıl bekleyeceğiz. Ama ondan sonra bu bahçelerde artık döllenme problemi çözüldüğü için çiftçinin geliri artmaya başlayacak. Çiftçinin geliri artıkça fiyatın çok yükselmesini istemeyecektir. Çünkü çok yükseldiği zaman bu defa alıcı almıyor. Büyük üreticiler piyasadan çekiliyorlar. İşte biz bu nedenden dolayı fıstık fiyatının rekabet edebilir bir fiyatta olmasını istiyoruz.”