Pamuk Elektronik sahibi ve fıstık üreticisi Mehmet Pamuk, bin bir zahmet ve emekle ürettikleri fıstığı bol olduğu zaman ucuza satmak zorunda kaldıklarını, yok yılında ise stokçuların para kazandığını söyledi. Geçmişteki Güneydoğubirlik gibi bir kurumun kurularak fıstık üreticilerinin korunması gerektiğini belirten Mehmet Pamuk, fıstık hırsızlarına karşıda gereken önlemin alınmasını istedi. Pamuk, fıstık hırsızlığına karşı belge dönemine geçilmesi gerektiğini savunarak, "Domatesi belgeye dayadılar. Fıstığı niye yapmıyorlar fıstık domatesten değersiz mi? Kayıt altına alınmalı. Ben vergi vermeye razıyım, en azından önüne gelen araziye girip çarpma derdine düşmez" dedi.

FISTIK KOLAY YETİŞMİYOR

Antepfıstığının kolay yetişmediğini, maliyetinin yanırısa çok fazla bakım istediğini anlatan Mehmet Pamuk, "Fıstık rantabıl duruma 15 yıldan önce gelmiyor. İyi bir fıstık 20-25 yılda oluyor.Bir fıstığa yılda 6 demir sürümü lazım. Bu yağmurlara göre değişir sürümü 10 demire kadar çıkabilir. Yılda bir budamı lazım. Yılda iki defa ilaçlaması var. Sinek zamanı var. 3-5 çeşit ilaç kullanılıyor. Hava şartlarına göre bazen iki defada, bazen üç defada kullanıyoruz. Yılda bir bunların çapalanması lazım. Budamcısı özel, her adama budattıramazsınız. Mazot parası, gübre parası var. Şeker gübresi vermelisin. Fıstığın toplama dönemi var. Toplamada da ameleyle işi bilenlerle topluyorsunuz. Yani üretim yaparken çok meşşagatli yollardan geçiyorsunuz" dedi.

HER TARAFTA HIRSIZ DOLANIYOR

En zor kısmında toplama dönemi olduğunu, çünkü bu dönemde hırsızlarla da mücadele ettiklerini dile getiren Mehmet Pamuk, "Fıstığı iki çeşit toplama var. Mahsule kadar fıstığı boz toplama var, birde iyice içi olgunlaşınca topluyorsunuz. Olgunlaşmasını beklerseniz eğer son 1 ay arazinizin başında beklemek zorundasınız. Çünkü fıstık olgunlaşmaya başlarsa hırsızlar dadanıyor. Traktörle geliyorlar, silkeleyip boşaltıyorlar. Ben çok yaşadım. 24 saat devamlı bekleyemezsiniz. Bu hırsızlık işi bütün köylüleri tedirgin ediyor. Her tarafta hırsız dolanıyor. Silahla, köpekle dağda hırsız kovalıyorsun. Hırsızlık üreticinin başlı başına sorunu. Hiç kimseden de birşey elde edemiyorsunuz. Savcılığa da verseniz, jandarmaya da verseniz giden gidiyor. Onlarda haklı, başka köylerden bu iş için gelenler var, dağda hangi birini takip edeceksiniz?" diye konuştu.

FISTIK DOMATESTEN DEĞERSİZ Mİ?

Fıstığı çalan hırsızların elini kolunu sallayarak hale götürüp sattığını, bu soruna bir çözüm bulunması gerektiğini söyleyen Mehmet Pamuk, "Devlet destek verirken, prosedür olarak bana form doldurtturup, arazinin tapusunu istiyor. Muhtardan şu evrağı imzalat gel diyor, o evrağı verirseniz size destek veriyor. Hırsız, benim arazime girip traktörle soyup, sonra da kendi fıstığı gibi Hale satamamalı. Köyün muhtarından kağıt alınmalı, bu adamın arazisinden şu kadar fıstık çıktı diye form doldurulmalı. O muhtar o fıstığı onaylamalı, vatandaş bu belgeyle Hale götürüp satım yapabilmeli. Muhtarın mühürü, imzası olmadan, mal sahibinin mühürü imzası olmadan satım yapılamamalı. Ortada belge olmalı. Bu yolla hırsızların önü kesilmeli. Ancak fatura yok, birşey yok. Hırsızlığı yap götür Hal'e sat. 8-10 senede iki defa fıstık soydurdum. 100 dönüm arazinin fıstığı gitti. Domatesi belgeye dayadılar. Fıstığı niye yapmıyorlar fıstık domatesten değersiz mi? Kayıt altına alınmalı. Ben vergi vermeye razıyım, en azından önüne gelen araziye girip çarpma derdine düşmez" dedi.

18-20 LİRAYA SATTIĞINIZ FISTIK 200 LİRAYA ÇIKAR MI?

Fıstığın iki senede bir verim verdiğini, çiftçinin para kazanamadığını söyleyen Pamuk, "Çiftçi zarar ediyor, stokçu kazanıyor. İki yıl önce fıstığı 8.5 liraya sattık. Bugün çekirdeğin fiyatı belli. 8.5 liraya fıstık olur mu? O kadar eziyete hesap ettik zarar ettik. Geçen yıl fıstık azdı fıstık az olunca fiyat yükseldi. Biz toptan 13-14 liraya çıkabildik. 14 liraya da ancak ucu ucuna kurtardı. Yok yılında 100 dönüm araziden ancak yüzde 10-15'inden ürün alıyorsunuz. Ama hepsine bakmak zorundasınız. 1000 ağaç varsa 100 ağaç ancak verim vermiş. Yine zarar ediyorsunuz. Piyasada satılan fıstıklar bir önceki yılın boz fstığı. Fıstık bol olunca yine 8-9 liraya giderse yine para kazanamayacağız. Piyasada iç fıstığı 100 liraya 150 liraya hatta 200'leri duymaya başladık. Böyle bir rakam mümkün değil. 18-20 liraya sattığımız fıstık nasıl olurda 200 liraya çıkar, bu da doğal değil" dedi.

GÜNEYDOĞUBİRLİK LAZIM

Fıstık çoksa fiyatların ucuza gittiğini, fıstık az olduğu zamanda yine üreticinin kazanmadığını bu defa stokçuların para kazandığını söyleyen Pamuk, çözüm konusunda şunları dile getirdi:"Fiyat anlamında geçmişte bir Güneydoğubirlik vardı. Baz fiyat belirlerdi, malıda alır ambarına koyardı. Fıstıkta aşağı düşmezdi üretici korunurdu fındık gibi. Şimdi fındık bizi geçti. Fındığı 14-15 liraya sattılar. Fıstık kadar zulmü, eziyeti, senesi yok. Böyle bir birlik olupta bunu satın alıpta garanti vermezse çiftçi bu işleri yapmaktan kaçınır artık. Niye baklavacısı, iç fıstıkçısı kazanıyor. Üretici bekleteyim dese olmaz. Fıstık bol olunca çekirdek fiyatına satılıyor. Geçmişte Güneydoğubirlikle çözüm bulunmuş.Bu tür bir çözüm bulunmazsa üretici maliyetini kurtarmadığı için üretim bile yapmayacak. Çiftçiler bırakıyor çünkü adamı kurtarmıyor. Yazık milli servetler eriyor." Meral KINACILAR