Op. Dr. Samet Bayrak, 25 Aralık Kurtuluş Bayramı münasebeti ile böyle bir etkinliğin yapılmasından dolayı Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teşekkür etti.Antep harbinde sağlık teşkilatının nasıl kurulduğu anlatan Bayrak, "Sağlık hizmetleri son derece zor ve yetersiz şartlarda olağanüstü gayretlerle gerçekleştiriliyordu. Savaş sırasında önceleri yaralı kadın ve erkekler ayrı ayrı koğuşlarda yatırılıyordu" dedi.

KATILIM YOĞUNDU

Eski Adliye binasının restore edilerek sanat merkezine dönüştürülmesiyle onlarca sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapan Gaziantep Sanat Merkezi’nde, “Bir Kent, Tarih ve Kültürü ile Buluşuyor” söyleşileri düzenlenmeye devam ediyor. Bu kapsamda konferans salonuna dönüştürülen eski ağır ceza mahkemesi salonundaki üçüncü söyleşi, Op. Dr. Samet Bayrak tarafından “Antep Harbi’nde Sağlık Hizmetleri” başlığıyla yapıldı.

3 TÜRK HEKİM VARDI

Antep harbinde sağlık teşkilatının nasıl kurulduğu anlatan Bayrak, “Harp yıllarında Antep’te Op. Dr. Mecit Barlas, Dahiliyeci-Ürolog Dr. İbrahim Söylemez, Sağlık Müdürü Dr. Şahap Bey olmak üzere 3 Türk hekim vardı. Çatışma başladığında sağlık hizmetleri tam organize edilmemişti. Doktorlar ilk zaman Şıh Camiindeki Müdafa-i Hukuk hastanesine gidip mevcut yaralıları tedavi ediyorlardı. Kuvay-i Milliye teşkilatlanmasında aktif görev alan Dr. Hamit gerek şehirde gerekse 25’inci alayda sağlık hizmeti verdi. Çok ağır olmayan kadın yaralılar tedavileri yapılıp evlerine gönderiliyordu. Çok ağır yaralı kadınlar ise hücrelerde yatırılıyordu. Kadınlar için ayrıca kadın hasta bakıcı olmadığından hemşirelik görevini askerde sıhhiye olarak çalışmış kişiler yapıyordu. 1’inci Dünya harbinde ‘Sıhhiyeci’ olan 15 Antepli hasta bakıcı ateş altında, gece gündüz akın akın gelen yaralıları iyi etmek için uğraşıp durdular” dedi.

FİTHAT TEYZE'NİN MÜCADELESİ

Fitnat Teyze’ye dikkati çeken Bayrak, daha sonra Bazoğlu soyadını alan Fitnat Teyze’nin, Dr. Mecit Barlas’ın yanında fedakârca hizmet verdiğini aktardı.

Harpte Hilal-i Amber (Kızılay) bayrağı olmasına rağmen Şıh Camii’nin Fransızlar tarafından bombalandığına da değinen Bayrak, Antep Harbinin imkânsızlıklar içinde gerçekleştirilen bir harp olduğunu, dönemin şartları ölçüsünde Mustafa Kemal Paşa Atatürk’ün harbin her noktasında olduğunu belirtti. BÜLTENH