Antep’te savaş öncesi 2 hastane bulunuyordu, bunlardan bir tanesi Amerikan, diğeri de Türk hastanesiydi. Her ikisi de kentin Ermeni bölgesi içinde kalmıştı. Türk hastanesi kolejdeki Fransız karargâhının kuşatıldığı ilk çatışmalarda Fransız topçusunun ağır bombardımanı altında kalmış ve tamamen harap olmuştu. Yeri ise şimdiki Akyol semtinde Bahçelievler’in bulunduğu yerdeydi. Antep savunmasının başlarında çatışmalarda yaralananlarla, Pazarcık ve Maraş’tan gelen yaralılar da Sarı Hastanede tedavi edilmeye çalışılmıştı.

hastane.jpg

1905 yılında Amerikan hastanesinin batısında şimdiki Bahçelievler semtinin bulunduğu yerde Türklere ait Hamidiye Gurebâ Hastanesi kurulmuştu. Antep halkının beyaz ve sarı adını verdiği hastane 35 yataklı idi. Erkek hastalara ait olan Hamidiye Gurebâ Hastanesi Beyaz Hastane, kadınlara tahsis edilen Hamidiye İnâs Sarı Hastane idi. Bu hastanede çalışan doktorların hepsi Antep Amerikan Tıp Fakültesinden mezun olan Ermenilerden oluşmakta idi.

s1amet.jpg

1918’de Hamidiye Gurebâ Hastanesi boş binalardan ibaretti. Fransız işgali esnasında binaya Antepli çeteler gizleniyor bahanesiyle, Fransızlar tarafından hastane binaları bombardıman ile tahrip edildi. Savunma esnasında 30 Mayıs- 18 Haziran arasında Fransızlar Sarı Hastane ile Beyazınoğlu Hanını boşaltmışlardı. Fransızların boşalttığı bu yerlere, yıldırım taburunun birinci ve ikinci bölükleri; Bölük komutanları Teğmen Kara Ali efendi ile Ökkeş Bahri Efendi teslim aldı. Hastaneye daha sonra 4. Bölük askerleri geçti.

samet.jpg

FRANSIZLAR HASTANEYİ TAHRİP ETTİ

Fransız işgali esnasında çeteler Akyol semtinde bulunan Türk hastanesinde (Ayıntab Gurebâ Hastanesi) gizleniyor bahanesiyle, Fransızlar tarafından hastane binası bombardımanla tahrip edildi. 29 Temmuz 1920’de Fransız topları 150 metre mesafede bulunan diğer adı Sarı Hastane olan binayı orada gizlenen 4. Bölüğü bombalamaya başladılar. Düşman bütün topçu ateşini bu cepheye yöneltti, makineli ve piyade tüfekler de ateş etmeye başladı. Hastaneye birbiri ardına atılan yüzlerce mermi siper, mazgalları tamamen ve hastaneyi ise kısmen yıktı. Hastanenin kapı ve pencereleri tamamen harap oldu. Bombardıman aralıksız bütün şiddetiyle devam etti, çatışma sırasında 29 Temmuz 1920’de yıldırım taburu 4. Takım Komutanı Hayri Efendi yaralandıktan sonra Şıh Camii Hastanesine getirildi. Hastane defteri 611 numarada ki kaydında “ Sarı Hastanede Toptan yaralanmıştır” kaydı mevcuttur.

SÜRECEK