Gaziantep Fıstık Tanıtım Grubu Üyesi ve KATEM Fıstıkçılar Sitesi Dernek Başkanı Ali Demir, Ortadoğu'da devam eden savaşın en çok Gaziantep'teki fıstık üreticisini etkilediğini söyledi.

Antep Fıstığında bu yıl yüksek rekoltenin beklendiğine işaret eden Demir, şu an toptan fiyatı 30 lira civarında olan fıstıkta bir artışın olmamasını öngördüklerini söyledi. Demir, "Toptan fiyatımız 30 perakende satış da 45 ya da 50 lira civarı" dedi.

'2014 yılında fiyat açıklanırken yüksek açıldı ve bu ürünün önü kapandı' diyen Demir, "Çünkü biliyorsunuz ki, İran'da da var ABD'de de var. Bu durumda bizim ürünün önü kapanınca diğer ülkeler ürünlerini sattılar. Bu nedenle çok fazla zarar eden gerek stokçular, gerek esnaflar bunun bedelini ödedi. Dünyada bir de savaş ve kriz var. Komşularımız Irak, Suriye'de savaş var, Mısır, Libya da öyle. Daha önce Orkadoğu'ya büyük sevkıyatlar oluyordu. Ortadoğu'da devam eden savaşlar en çok da Gaziantep'teki fıstık üreticisini etkiledi. Tarım İl Müdürlüğü ve Fıstık Araştırma'dan aldığımız bilgilere göre, 100 bin tonun üzerinde rekolte var. İnşallah ürün bol olsun, çiftçimiz de kazansın biz de kazanalım" diye konuştu. (AA)