Baklava’dan çikolataya, helvadan birçok tatlıya kadar çeşitli ürünlerin içerisinde kullanılan Antep Fıstığı son yılların en yüksek fiyatlarına ulaştı.
Son yılların en yüksek rakamlarına ulaşan fıstık fiyatları 25 liradan başlıyor. Baklavada kullanılan boz iç fıstığın fiyatı ise 100 liraya kadar çıkıyor. Gaziantep Elmacı Pazarı’nda fıstıkçılık ile uğraşan Gaziantepli fıstıkçılar ise fıstık fiyatlarındaki artışın rekolte düşüklüğünden ve piyasada az fıstık olmasından kaynaklandığını belirtti. Fıstıkçılar fiyat artışından memnun olmadıklarını ve vatandaşların da fıstık fiyatlarının yüksek olmasından şikayetçi olduğunu kaydetti.

“REKOLTE DÜŞÜK FİYATLAR BU YÜZDEN DENGESİZ VE YÜKSELİŞTE”
Elmacı Pazarı esnafından Atilla Durur, 2013 yılında Antep fıstığının rekoltesinin düşük olmasından dolayı fiyatların yüksek ve dengesiz bir şekilde arttığını söyledi. Durur, “1999 yılından beri bu işi yapıyorum. Tabii ki bu sene fıstıkla ilgili haberler çıkıyor. 2013 yılı mahsulün yok yılıydı. Rekolte düşük. Fiyatlar bundan dolayı dengesiz ve yükseliyor. 2014 yılında bol fıstık olursa fiyatlar tekrar gevşeyecektir. Ama şu anda fiyatlar uçtu gidiyor. 27 ile 43 lira arasında değişiyor ürün kalitesine göre. İç fıstık olarak da kırmızı iç boz 80 ile 100 lira arasında satılıyor. İnşallah bu sene fiyatların düşmesini bekliyoruz. Mahsul olursa. Tabii bunun içinde yağmur yağması lazım. Fıstıklara bakım olması gerekiyor. Bunlar olduktan sonra da tekrar fiyatlar düşer” ifadelerini kullandı.

“FISTIK FİYATLARI GEÇEN SENEYE GÖRE İKİYE KATLANDI”
Bir diğer fıstıkçı Turan Efendioğlu ise fıstık fiyatlarının geçen seneye oranla tam iki kat arttığını belirterek, “Fıstık fiyatlarında çok büyük bir artış oldu. Geçen sene 20 lira civarında olan fıstık bu sene 36 lira civarına çıktı. Bunu şuna bağlıyoruz. Geçen sene fıstık olmadı. Bir sene olur bir sene olmaz. Geçen sene hem yoktu artı dolu vurmuştu. Bu sene de fıstığın az olma ihtimali olduğunu söylüyorlar. En ucuz fıstık 32 lira 36 lira arasında değişiyor” dedi.

STOKÇULAR FİYAT ARTIŞINI ETKİLİYOR
Elmacı Pazarı’nda uzun yıllardır kuruyemiş ve fıstıkçılık mesleği ile uğraştığını ifade eden Mehmet Kasapbaşı, Antep fıstığından bu yıl olağanın dışında gerçekleşen fiyat artışında stokçuların etkili olduğunu kaydetti. Kasapbaşı, “Elmacı Pazarı esnafıyım. Antep fıstığı iki senede bir verimliliği daha fazla olur. Bir sene az bir sen çok olur. Geçen yılki sezonda hem mahsul azdı; bir de dolu vurgunu olmuştu. Tabii bunların da etkisi oldu. Bir de bunların yanında stok yapanlar var. Fiyatın yükselmesi bundan kaynaklanıyor. İnşallah bu sene mahsul daha fazla olur” şeklinde konuştu. Aydın Şenkaya ve Osman Koç isimli fıstık satıcıları da fıstık fiyatlarında yaşanan artışın vatandaşların alım gücünü azalttığını ve kendilerini de zor durumda bıraktığını belirtti.