Antep fıstığı üreticileri, bu yıl fıstık hasadının az olmasından tedirgin olduklarını söyledi. İlkbahar mevsiminde ilçede yaşanan dolu ve fırtına ile yaz mevsiminin aşırı sıcak olması nedeniyle Arabanlı Antep fıstığı üreticileri, bu yıl verimin az olacağını belirtti.

BAKLAVA FİYATLARI’DA DÜŞECEK Mİ?

Antep fıstığı üreticileri, verimin az olması nedeniyle bu yıl fıstık fiyatlarının biraz yüksek olduğunu belirterek ‘Bırakın bu yıl üretici para kazansın’ dedi. "Fıstığın fiyatının düşmesiyle, baklava fiyatında da düşme olacak mı" diye soran fıstık üreticileri, fıstık fiyatının düşmesini isteyenlerin bu konu üzerinde de çalışma yapmasını istedi.

ANTEP FISTIĞI FİYATLARI

DÜŞÜRÜLMEK İSTENİYOR

Gümüşpınar Köyü Muhtarı ve antep fıstığı üreticisi İbrahim Özkan, şunları söyledi:

“Antep fıstığı fiyatlarının düşürülmesi için basına açıklama yapıldığını görüyorum. Söz konusu antep fıstığı fiyatlarının yükselmesi olunca nedense herkes fıstık fiyatının düşmesi için elinden gelen çabayı gösteriyor. Ama aynı şahıslar biz üreticiler geçen yıl hasat döneminde elde ettiğimiz kuru kırmızı antep fıstığının kilosunu 9-10 ile 11 lira arasında değişen fiyatla sattığımız zaman hiç kimse üreticiyi düşünerek fiyatın yükselmesi için bir kelime etmedi. Nedense bu yıl bir kilo kuru kırmızı antep fıstığının fiyatı 24 ile 26 lira arasında değişen fiyatlara yükselmesiyle birlikte geçen yıl hiç konuşmayanlar sık sık basın açıklaması yaparak antep fıstığı fiyatını düşürmek için elinden gelen çabayı gösteriyor." Babasından kalan yüz dönüm bahçesi olduğunu anlatan Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen yıl hasat döneminde antep fıstığı bahçelerimde yaklaşık 6 ton fıstık hasat ettim. Geçen yıl elde ettiğim 6 ton fıstık içerisinde kuru kırmızı fıstığın bir kilosunu 9 ile 11 lira arasında değişen fiyatla sattım. Bu yıl ilkbahar mevsiminde ilçede yaşanan dolu ve fırtına ve yaz mevsiminde de aşırı sıcak olmasıyla erken hasada başladım.

Biz, Arabanlı üreticiler olarak bölgede yaşanan dolu, fırtına ve aşırı sıcaklardan mağdur olmuşuz bir de fıstık fiyatları düşerse mağduriyetimiz devam eder. Antep fıstığı fiyatı düşsün diye yoğun çaba içerisinde olanlara soruyorum, Gaziantep’te üretilen ve lezzetini antep fıstığından alan ve bir kilosu 50-60 liradan satılan baklavanın fiyatı 20 liraya düşecek mi? diye soruyorum.” İHA