Suriye’deki iç savaştan kaçan sığınmacıların bir kısmı, tarihi eski Antep evlerinde uygun fiyata barınma olanağı buluyor.

Karagöz Mahallesi'nde bulunan eski Antep evleri, Suriye’deki baskılardan kaçan vatandaşların yaşam mekanı oldu. Eski Antep evlerinde genellikle Suriyelilerin kaldığını dile getiren Karagöz Mahalle Muhtarı Mehmet Çeteci, Suriyelilerden memnun olduğunu, belirterek, “Buralar hep boş kalacağına, hiç olmazsa Suriyeliler kalsın dedik. Suriye’deki baskılardan kaçan insanlar hiç olmazsa burada 150-200 TL kira vererek kalabiliyorlar” dedi.

AKIN EDİYORLAR

Gaziantep’in eski yerleşim yerlerine Suriyelilerin akın ettiğini söyleyen Muhtar Mehmet Çeteci, “Diğer semtlerde aylık kira 800 900 TL, burada ise hiç değilse 150-200 lira ila geçimlerini idare etmeye çalışıyorlar. Yani durum bu. Burada benim mahallemde istediğiniz zaman gezebilirsiniz de, taş yapılı binaların hepsinde Suriyeli var. Dairelerde ise mahallenin yüzde 25’ini oluşturan Türk halkı var. Mahallemin yüzde 80’i şu anda Suriyeli” şeklinde konuştu.

BOŞ KALMASINDAN İYİDİR

“Antik Antep evlerinin kapalı bırakılıp da haşere ile uğraşmaktansa, hiç değilse Suriyeliler kalsın” diyen Çeteci, Suriyelilerin insanca yaşamak için mücadele verdiklerini kaydederek şunları söyledi: “Tabi ki boş kalmaması da benim açımdan daha iyidir. Bu evler boş kalırsa muhtar olarak benim sıkıntım daha da artar. Yani Suriyelilerin bu evlerde oturmasını ben şahsen kabul ediyorum. Şurada bir Türk ailesi gelip de aylık 250 liraya oturmazken, burada kişi başına 150 lira, 200 lira aylık alınıyor. Bunu da yapmaları bir sıkıntı teşkil ediyor. Yardıma ihtiyacı var, ekmeğe ihtiyacı var. Ev sahibi şu ev için ay başı para almazsa ne olacak sanki. Şu anda bu evlerde 130 aile var. Yaşayan vatandaş sayısı olarak tahmin ediyorum. Biz bu 130 aileyi 5 ile çarparsak, bin kişi, bin 500 kişi bu evlerde yaşayan Suriyeli var.” İHA