Büyükşehir Belediyesi ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı’nın arasında çok önemli bir kredi anlaşması imzalandı. Öte yandan Ankara’da İlbank AŞ’de yapılan kredi imza törenine, İlbank A.Ş Genel Müdürü Turgut Dedeoğlu, GASKİ Genel Müdürü Hüseyin Sönmezler, JİCA ve Kalkınma Bakanlığı yetkilileri katıldı. İller Bankası ve JICA arasında yapılan anlaşmayla tahsis edilen krediden en büyük payı 11 milyar 350 milyon Japon Yeni'ne karşılık gelen 275 milyon TL ile Gaziantep'e yapıldı.

Belediyenin bugüne kadar aldığı en yüksek kredi miktarını içeren anlaşma Suriye’deki iç savaş nedeniyle göçten etkilenen kentlerin altyapı projelerinin desteklenmesi için kullanılacak.

ŞAHİN: TEMEL İHTİYAÇLAR İÇİN

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, yaptığı açıklamada, Suriye’deki krizden etkilenen ve Gaziantep’e göç ederek şehir içinde ve kamplarda yaşayan Suriyeliler nedeniyle kentte yaşanan hızlı nüfus artışının birçok temel ihtiyacın karşılanması zorunluluğunu beraberinde getirdiğini belirtti.

ALTLYAPI TESİSLERİ

En temel ihtiyaçlardan biri olan barınma ihtiyacındaki artış nedeniyle, yeni yerleşim bölgelerindeki yapılaşma hızı ve yoğunluğun katlanarak büyüdüğünü ve söz konusu yerleşim bölgelerinin altyapı tesislerinin acilen hayata geçirilmesi zorunluluğunu ve bunun yanı sıra mevcut altyapı tesislerinin rehabilite edilmesi ihtiyacını doğurduğuna dikkati çeken Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Bu kapsamda GASKİ Genel Müdürlüğümüzce hazırlanan mevcut içmesuyu ve kanalizasyon tesislerinin rehabilitasyonu ile yeni yerleşim yerlerine ait altyapı projelerinin, yüksek maliyetli olması nedeniyle kendi öz kaynaklarımızla kısa vadede hayata geçirilmesinin mümkün olmadığı anlaşıldı. Suriye'deki siyasi kriz nedeniyle yaşanan göçten etkilenen kentlerin altyapı projelerinin desteklenmesi amacıyla İller Bankası ile JICA arasında imzalanmış olan 45 milyar Japon Yeni tutarındaki krediden karşılanması için İlbank ve JICA temsilcileri ile yaptığımız görüşmeler başlattık.”

ANLAŞMAYI İLK İMZALAYAN İL GAZİANTEP

2014 Eylül'ün de başlayan görüşmelerin akabinde 2015 Temmuz ayında resmi başvuru yapıldığını ifade eden Şahin, sonraki süreçte, krediye konu olacak projelerin belirlenerek tamamlandığını, fizibilite raporlarının hazırlanarak İller Bankası'nın onayına sunulduğunu, teknik ve finansal açıdan uygun görülerek onaylandığını bildirdi.

BORULAR DÖŞENECEK

JICA kredisiyle Alleben Sol Sahil Kanalizasyon Kollektör Hattı Projesi, Beylerbeyi-Beykent İçmesuyu-Kanalizasyon-Atıksu Arıtma Tesisi Projeleri, Kızılhisar-Serince İçmesuyu-Kanalizasyon Projeleri, İbrahimli 2 İçmesuyu-Kanalizasyon Projeleri, Kilisyolu-Bozdağ Kanalizasyon Projeleri ve Kayıp Kaçak Azaltılmasına Yönelik Boru Değişim Projelerinin hayata geçirileceğini belirten Şahin, şunları aktardı: “Söz konusu projelerimiz için toplam 275 milyon TL tutarında kredi temin edildi. Bu kapsamda bir adet atık su arıtma tesisi inşa edilecek ve yaklaşık 900 bin metre içmesuyu ve kanalizasyon borusu döşenecek. Bilindiği üzere JICA kredisi, Suriyeli misafirlerimizin yoğun olarak göç ederek yerleştiği illere tahsis ediliyor. Tahsis sebebi itibariyle son derece uygun şartlardaki krediden faydalanmak üzere Gaziantep'le beraber 7 ilimiz daha başvuruda bulundu. Ancak krediyi kullanacak ilk il olmak Gaziantep'e kısmet oldu. Gaziantep, GASKİ Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla proje ve fizibilite çalışmalarını tamamlayarak 45 milyar Japon Yeni'ne karşılık gelen krediden önemli bir payı alarak alt kredi sözleşmesini imzaladı.” HABER MERKEZİ