SOSYAL Güvenlik Kurumu İl Müdürü Mehmet Uzun, sahte sigortalı sayısında ve SGK’dan maaş alabilmek için anlaşmalı boşanmaların artığına dikkat çekti.

Sahte sigortalılık konusunun önemli olduğunu belirten Uzun, “Bizim mevzuata göre 4/A’ya göre SSK’lı çalışan her vatandaşımız fiili çalışma karşılığı sigortalı olması gerekiyor. Çalışmadığı halde bize bildirim yapılıp pirimi ödeniyorsa bu bizim için sahte sigortalı anlamına geliyor. Bazı fason işyerleri var, bunlar vatandaşlarımız dolandırıyor, bunlara dikkat etmek gerekiyor. Bu duruma vatandaşlarımızın çok dikkat etmesi gerekiyor. Vatandaşımız çalışmıyorsa öyle durumlara aldanmasınlar. Bizim isteğe bağlı sigortalılığımız var. Parasını sahte işyerine vereceğine isteğe bağlı sigortalı olsun bize primlerini ödesinler” dedi.

ŞİKAYET GELİYOR

SGK’dan maaş alabilmek için ulumazalı boşanmaların yapıldığını ve bunun tespit edildiğinde ödenen maaşın faizi ile birlikte geri alındığını ifade eden Uzun, “İnsanlar fiilen boşanmadığı halde resmiyette mahkeme kararı ile boşanıyor bu şekilde bize ihbarlar, şikayetler geldiği zaman bunları tespit ediyoruz. Bu kişilerden ödediğimiz maaşı faizi ile birlikte geri alıyoruz. Burada da çok büyük mağduriyetler oluyor. Burada vatandaşlarımıza önerim, hakketmediği bir şeyi talep etmesinler, böyle bir yola girmesinler. Biz bunu er ya da geç tespit ediyoruz. Bu konuda da gerekli işlemleri yapıyoruz” açıklamasını yaptı.

İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEKLERİ

Sigortalılara, rapor aldıkları zamanlarda ödenen iş görememezlik ödenekleri hakkında bilgiler veren Uzun, özellikle işverenlere uyarılarda bulundu. Hastanelerden alınan rapor sonrasında bunun SGK’ya yetkili kişiler tarafından usulüne uygun olarak bildirilmesi gerektiğini kaydeden Uzun, “Sigortalılarımızın rapor aldığı süre zarfında biz onlara, geçici iş göremezlik ödeneği ödüyoruz. Örneğin bir sigortalı rapor aldığı zaman 3’üncü gününden itibaren 8 gün toplamda biz onlara geçici iş göremezlik ödeneği ödüyoruz. Bunun için bazı şartlar var. Sigortalılarımız rapor aldığı zaman internetten ekranlarına düşüyor. Orada çalıştı, çalışmadı ödeneği ödeyebilmemiz için çalışmıyor olması gerekiyor. O haneye de çalıştı, çalışmadı butonunu eklemeleri gerekiyor. Bunu işverenlerimiz işaretlemese işverenlerimize ceza vermek zorunda kalıyoruz. Bu kamu işyerleri de dahil özellikle ceza ile karşı karşıya kalan kamu işyerlerimiz de bunu biliyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken çalışan sigortalıların rapor aldığı zaman bu işi kim yapıyorsa muhasebeci ya da personellerinden herhangi biri, o raporun karşılığı olarak çalıştı ya da çalışmadı hanesini işaretlemesi gerekiyor. Bu raporlar başhekim onayladıktan sonra işverenlerin ekranlarına düşüyor. Bu konu çok önemli, çok fazla telefonlar alıyoruz” dedi.

ÇIKIŞ BİLDİRGELERİ UNUTULUYOR

İşe giriş çıkışlarda işten ayrılan kişinin çıkışının SGK’ya bildiriminin unutulduğunu aktaran Uzun, “İşten ayrılan sigortalının çıkışının bildirilmesi unutuluyor. Bir sigortalı işten çıktığı zaman 10 gün içerisinde bunun bize bildirilmesi gerekiyor ya da işten çıkmayıp nakil veya belli sebeplerden naklolmuşsa internetten o haneleri işaretlemesi gerekiyor. Aksi taktirde 10 gün içerisinde bize bildirilmediği için asgari ücretin onda 1’i kadar ceza veriyoruz. Bir şirkete yeni bir ortak katıldığı zaman bunun bize 15 gün içerisinde bildirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. İHA