Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay başkanlığında Ankara'da Suriyeli zirvesi yapıldı. Son günlerde artan olaylar nedeniyle yapılan Zirve'ye Vali Erdal Ata ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'de katıldı. Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Suriyeli misafirlerin sayısındaki artışın birtakım toplumsal sorunları ve dinamikleri beraberinde getirdiğini belirterek, "Yeni gelişmeleri değerlendireceğiz. Tespit ettiğimiz sorunlara çözüm önerilerini tartışacağız" dedi. Nüfusu 35 bine ulaşan kampın bulunduğunu aktaran Atalay, "Tespitlerimize göre, 1 milyon 140 bin civarındaki Suriyeli ise kamplar dışında, çeşitli illerimizde hayatını sürdürmektedir" değerlendirmesini yaptı.

Atalay başkanlığında, Türkiye'de bulunan Suriyelilerle ilgili Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD) yürütülen çalışmaların değerlendirildiği toplantı düzenlendi. Toplantı öncesinde basın mensuplarına açıklama yapan Atalay, Türkiye'deki Suriyelilerle ilgili önemli bir değerlendirme gerçekleştireceklerini söyledi. Hoşgörü geleneğine sahip bir millet olunduğunu belirten Atalay, bu geleneğin oluşmasında ve yüzyıllar boyunca devam etmesinde Anadolu'nun birbirinden çok farklı etnik köken, din ve kültüre mensup topluluklara ev sahipliği yapmasının etkisinin bulunduğunu anlattı.

KÜLTÜRÜMÜZÜN BİR PARÇASI

Atalay, farklılıkların ve değerlerin kaybolmaksızın bir arada barınabilmesi ve etkileşim halinde bulunmasının Anadolu topraklarını medeniyetlerin beşiği haline getirdiğini dile getirerek, "Birbirini baskılamak, değiştirmeye çalışmak yerine mutlu bir toplum teşkil etmek için farklılıklardan yararlanmak, bu topluluklara ve topraklara sükunet getiren milletimizin adeta temel özelliğidir, niteliğidir. Bu nedenle yüzyıllar boyunca etnik veya dini kökenine bakılmaksızın pek çok grup Anadolu'nun bağrında nefes alma imkanı bulabilmiş ve çok kültürlü yapımızın bir parçası haline gelebilmiştir."

KAMPLARDA 220 BİN SURİYELİ VAR

Atalay, yaklaşık 220 bin Suriyelinin kamplarda barındığına işaret ederek, bir kısmı çadır bir kısmı da konteyner kent olmak üzere 22 kampta hizmet sunulduğunu bildirdi. Nüfusu 35 bine ulaşan kampın bulunduğunu aktaran Atalay, "Tespitlerimize göre, 1 milyon 140 bin civarındaki Suriyeli ise kamplar dışında, çeşitli illerimizde hayatını sürdürmektedir" dedi. Suriyelilerin yoğunlukta bulunduğu güneydoğu illerinde ve bazı metropollerde şehirlerin ekonomik, kültürel ve sosyal dokularında bazı değişiklikler yaşandığını dile getiren Atalay, şunları kaydetti: "Bu ortamda göç alan bölgelerde yaşanan bazı adli olaylar ayrımcı bir bakış açısıyla bazen büyütülebilmektedir. Zaman zaman şiddet olayları da yaşanmaktadır. Milletimiz iyi bir ev sahipliği yapmıştır. Basına, kamuoyuna yansıyan olaylar şu anda mevzi olaylardır. Suriyeli sığınmacı kardeşlerimiz de hem sabırlı hem de çok uyumludur."

UZMAN KURUM HALİNE GELDİLER

Bu gelişen olayları büyük kitlelere mal etmenin yanlış olduğunu belirterek, "Halen bütün illerde, bütün ilçelerde bizim vatandaşlarımız, yerel yönetimlerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız elinden gelen yardımı yapmaya çalışmaktadır" dedi. Atalay, göç dalgasının başladığı ilk günden itibaren kendisinin sorumluluğundaki AFAD'da bütün devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimlerin işbirliğiyle çok önemli çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Eğitim, sağlık, psiko-sosyal destek, asayiş güvenlik ve insani yardım alanında bu çalışmaları mümkün kılan tüm kurumlara teşekkürlerini ileten Atalay, "Doğrusu çok iyi bir çalışma yürütülüyor. AFAD'ı biz sistem oluşturma açısından üç yıldır doğrusu çok farklı bir hale getirdik. Şu anda Türkiye'nin acil durumlarda, afet durumlarında çok övüneceği bir kurum haline gelmiştir. İşini iyi yürüten ve koordinasyonu iyi sağlayan, iyi uzman bir kurum haline gelmiştir" diye konuştu.

TOPLUMSAL OLAYLAR

AFAD'ın en önemli görevinin koordinasyon olduğunu belirten Atalay, insani yardım, eğitim, sağlık, psikolojik destek, sosyal ve kültürel dinamikler gibi pek çok boyutu kapsayan çalışmalar sayesinde Türkiye'ye sığınanların acılarının bir ölçüde giderildiğini söyledi.

Atalay, "Fakat Suriye'de yaşanan krizin 3 yılı aşkın süredir devam ediyor oluşu ve Suriyeli misafirlerin sayısında görünen artış beraberinde farklı birtakım toplumsal sorunları, dinamikleri de getirmiştir. Konuyla ilgili çabalarımıza ek olarak bugün yeni gelişmeleri değerlendireceğiz. Tespit ettiğimiz sorunlara çözüm önerilerini de burada tartışacağız" dedi.

HEYET ÇALIŞMA YAPTI

Konuyu 16 Temmuz'da dar bir kapsamda değerlendirdiklerini anımsatan Atalay, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Efkan Ala, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile kendisinin başkanlığında uzun bir toplantı yaptıklarını söyledi. Gelişmeleri değerlendirdiklerini ve konuya ilişkin rapor hazırlanmak üzere bürokratlardan bir teknik heyet kurduklarını aktaran Atalay, "Teknik heyet çalışmasını tamamladı. Bugün, daha geniş çapta bu toplantımızda o çalışmaları masaya yatıracağız" diye konuştu.

BİZİM KARDEŞİMİZ

Atalay, 5 milyon 400 bin Suriyelinin tedavi gördüğünü belirterek, Sağlık Bakanlığının büyük bir çalışma yürüttüğünü söyledi. Türkiye'nin neresinde olursa olsun Suriyeli sığınmacının bir devlet hastanesine başvurduğunda ücretsiz tedavisinin yapıldığını ifade eden Atalay, ücretin AFAD tarafından hastaneye yatırıldığını hatırlattı. Bütün bu çalışmaların büyük bir koordinasyonla yürütüldüğünü vurgulayan Atalay, şunları kaydetti:

"Kamplarımız, 4 yıla yakın bir sürede uluslararası standartların üzerinde bir hizmet sunmaktadır. Bunlarla övünüyoruz. Suriyeliler bizim kardeşlerimizdir, onlara ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz ama 4 yıla yaklaşan bu sürede şehirlerimizdeki yapılar ve yeni gelişmeler sebebiyle daha ileri değerlendirmelere ihtiyaç vardır. Biz AFAD olarak da bunu hissettik. Onun için bugünkü toplantıyı daha ileri değerlendirmeler için yapmış oluyoruz."

Toplantıya, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gençlik ve Spor Bakanı Çağatay Kılıç'ın yanı sıra Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Jandarma Genel Komutanlığına atanan Orgeneral Abdullah Atay, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile Suriyelilerin yoğun olduğu diğer illerin valileri ve belediye başkanları da katıldı. DHA