Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı İslim Arıkan ve daha önceki dönemlerde Başkanlık görevinde bulunan Prof Dr. M.Kemal Kıymık, Hasan Coşkun ve Halil Uğur hep birlikte Ankara’da bir dizi ziyaretlerde bulunarak Gaziantep'te yaşanan enerji sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdiler. Arıkan, yaşanan sıkıntılarının anlatıldığı Ankara'da çözüm için destek istedikleri söyledi.

Ankara'da ziyaret kapsamında Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar Komisyonu Başkanı Gaziantep Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, EPDK Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Tancan, TEDAŞ Genel Müdürü Muharrem Çepni, TEDAŞ Genel Müdür Yardımcısı Orhan Gayretli ve TETAŞ Enerji Satış Daire Başkanı Halil İbrahim Gök makamlarında ziyaret eden ekip, mutlu döndü.

ÖZELLEŞTİRMEYE ELEŞTİRİ

Ankara'ya giden ekip, Gaziantep özelindeki sorunlarını sıraladı. "Yapılan Özelleştirme bir işletme özelleştirilmesi. Proje onayı EnerjiSA’ya tarafından Gaziantep’te yapılmakta" diyen ekip, " Ancak enerji nakil hatlarının, trafoların mülkiyeti devlete ait olduğu için bunların geçici kabul, kabul işlemleri de TEDAŞ tarafından yapılmakta. Türkiye’nin hızlı büyüyen sanayi şehrindeki bir orta gerilim işletmesinin geçici kabul, kabul işlemleri için maalesef Enerjisa merkezi olan Adana’ya gitmek gerekiyor. Çünkü TEDAŞ’ın yetkilileri, koordinatörleri de Adana’da bulunuyor. Kabul işlemleri için, TEDAŞ Koordinatörlüğü’nün Gaziantep’te olması veya bu yetkinin Gaziantep Enerjisa’ya verilmesi sağlanmalıdır. OSB’lerde bu geçerli değil, OSB sınırlarında bulunan işletmelerin proje, kabul işlemleri OSB Müdürlüğü’nde yapılmaktadır"

DENETİMSİZLİK İSRAFI

"Özelleştirme sonucu 2015 tarihine kadar Gaziantep yatırım programı onaylanmıştır. Yapılacak yatırımların arz güvenliği sıkıntısı yaratmayacak kadar erken, kaynak israfı yaratmayacak kadar da geç yapılması esastır. Onaylanan bu yatırım programı 2015 dönemine kadar 84.915.243 TL’dir. Bunun içerisinde bakım onarım ve yatırımda dahildir. Denetimsizliğin yarattığı kaynak israfı ve tüketiciye yansıyan yükü düşünülürse bakım onarım son derece önemlidir. Ayrıca Gaziantep İlimizin hatlarının eski olduğu düşünülürse, bakım onarım için bu bedelin yetersiz olduğu görülecektir. Ek bütçe talepleri için müracaat edilmelidir"

ÇAĞRI MERKEZLERİ ÖNEMLİ BİR SORUN

"Çağrı merkezleri- Call center Adana’da bulunuyor, bu teknik açıdan sorun değil. Çağrı merkezleri nerede olursa olsun, önemli olan arızaya müdahale süresinin kısa olmasıdır. Ancak Enerjisa açısından şebekeyi tanımak zaman alabilir. Şebekenin sayısallaştırılması gerekmektedir. Bu arızaya müdahaleyi hızlandıracaktır. Ayrıca; Şebekenin sayısallaştırması ve bu bilgilerin enerji nakil hatları(ENH), trafo merkezlerinin teknik verilerinin meslektaşlarımıza açılması, zaman kaybı ve yersiz taleplerin engellenmesi açısından önemlidir. Programlı elektrik kesintileri dışındaki kesintiler için, vatandaşın bir hak iddia etmesi için, bu kesintilerin kayıt altına alınması ve bilgilendirmeye açık olması gerekmektedir. TEİAŞ 12.İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüğü bünyesinde bulunan ve şehir merkezini besleyen, Gaziantep1/Gaziantep3/Gaziantep4 trafo merkezlerinin kurulu gücü 420 MVA, şehir merkezi tüketimi ise yaklaşık 200MVAh’tir. Kurulu güçten elde edilen imkanlardan yararlanmak adına; programlı veya arızadan kaynaklı kesintilerin olmaması için dağıtım şebekesindeki trafo merkezleri arasında ring sistemlerinin geliştirilmesi gerekmektedir"

BİLİMSEL AKIL IŞIĞINDA ÇÖZÜM

"Bizim bu özelleştirmeden beklentimiz; varlıkların verimli işletilmesi, güvenli ve kaliteli verilmesi, kayıp/kaçak oranının düşürülmesi, yenileme ve genişleme yatırımlarının yapılması, rekabet sonucu sağlanan faydaların tüketicilere yansıtılmasıdır. Enerjisa’nın bunu layıkı ile yapabileceğini biliyoruz, bu sürenin mümkün olduğunca kısa olmasını istiyoruz. Bahse konu olan sorunların ortak ve bilimsel akıl ışığında çözülmesini talep ediyoruz"

LEYLA ÖZEKŞİ POLAT