*Gaziantep'te trafik sıkıntısı var ama, yolları ve mekanları öğrendim

*Yemekleri çok güzel en büyük tehlike yemekler ve kilo alma korkusu.

*Gaziantep'te hayat yemek üzerine kurulmuş. Herkes bugün ne yiyeceğiz diyor

*Birkaç kilo aldım. Katmer yedim ama tadına baktım, dayanamadım.

*Zeugma müzesi çok önemli bir yer, orayı tavsiye ediyorum herkese

*Şehir biraz takıma uzak. Taraftarlar başarı oldukça biraz daha geliyor

*Kadınlar maça az geliyor, özellikle oyuncuların eşleri geliyor.

Gaziantepspor Teknik Direktörü Okan Buruk Türkiye gazetesinden Burcu Çetinkaya ile yaptığı röportajda ilginç gözlemlerde bulundu. Gazinatep hakkında yaşadıklarını konuşan Okan Buruk, Gaziantepspor için ise farklı bir gözlem yaptı ve “genel olarak baktığımızda Anadolu takımları için küme düşme korkusu yaşamamak ve üst sıralara tırmanabilmek aynı şekilde bizim hedefimiz de bu” dedi.

İŞTE RÖPORTAJIN TAMAMI

BURCU ÇETİNKAYA

Burcu ile Çetin Yollar ismindeki sunduğum gezi programı sebebiyle şehir şehir dolaşırken, otobüs ve uçaklar ikinci evim oldu adeta. Ama yolculukların güzel tarafı Türkiye'mizin dört bir tarafında güzel insanlarla konuşabilmek, başarılı, değerli insanların sohbetlerini ekrana yansıtabilmek. Yine bir çekim sebebiyle ziyaret ettiğimiz Gaziantep'te Gaziantepspor'un başarılı teknik direktörü Okan Buruk ile sohbet etme imkanımız oldu. Televizyon röportajını yaptığımızdaki tevazu içindeki cevaplarından sonra ard arda 3 puanları toplamalarını da saygıyla takip ettim. Okan hocayı hedefimiz küme düşmemek derken, Gaziantepsporun ilk 7'ye demir atmasını ve Anadolu takımlarının yükselişine hep saygı duymuş birisi olarak ilgiyle takip ediyorum.

Bu sezon hedefiniz ne?

Bizim durumumuzda bir takım için, tabii ki bu sezon küme düşme korkusu yaşamamak. Tırmanabildiğimiz kadar yukarılara tırmanmak ve ilk onun içinde olmak. Ama lig nereye götürür belli olmuyor tabii ki. Bazen çok iyi gidiyorsunuz, bazen düşüyorsunuz. Ama genel olarak baktığımızda Anadolu takımları için küme düşme korkusu yaşamamak ve üst sıralara tırmanabilmek aynı şekilde bizim hedefimiz de bu.

Nasıl bir şehir Gaziantep, alıştınız mı?

Gaziantep güzel bir şehir. Sosyalleşme açısından özellikle. Geçen sene Elazığ'da yaşadım, Elazığ buraya göre daha küçük bir şehirdi. Burası daha sosyal, yemekler çok güzel.

Yerlisi oldunuz mu Gaziantep'in, gezdiniz mi her yeri?

Baya yolları öğrendim. Zaman zaman trafik sıkıntısı var ama, yolları ve mekanları öğrendim. Seviyorum da aslında böyle yeni yerlere gitmeyi yeni yerleri keşfetmeyi. O anlamda güzel geçiyor. Buradaki en büyük tehlike yemekler ve kilo alma korkusu. Gaziantep'in yemekleri çok güzel çünkü.

Kilo aldınız mı? Katmer yiyor musunuz?

Burada hayat yemek üzerine kurulmuş. İnsanların en büyük sıkıntısı, bugün ne yiyeceğiz. Kilo almamaya çalışıyorum ama birkaç kilo aldım. Katmer, bu sabah kahvaltısında da yedim mesela. Az yedim ama tadına baktım, dayanamadım.

Gaziantep'e ilk defa gelenler nereleri gezip görsünler?

Zeugma müzesi çok önemli bir yer, orayı tavsiye edeyim başta. Hep yemek yemek olmasın buradaki kültürel aktiviteler de önemli . Yine bir diğer güzelliği şehirde çok fazla park olması. Bu da dışarıdan gelen insanlar için ve burada yaşayanlar için güzel yanlarından birisi.

Gaziantepspor nasıl gidiyor?

Şehir biraz takıma uzak. Başarı oldukça biraz daha geliyorlar, onu yakalamaya çalışıyoruz biz de. Genç ve yeni bir takım kurduk, bu sene. Desteğe ihtiyacımız var ama tribünler çok doluyor, çok ilgi var dersem biraz yalan olur ama ümit ediyorum ki yavaş yavaş gelecekler.

Maça geliyorlar mı? Gelsinler mi?

Pasoligleri varsa, maça bekliyoruz. Gelsinler evet.

Spor yapıyor musunuz?

Yapıyorum, zaten her gün sahada oluyoruz, her gün antreman var. Morale göre de değişiyor ama kazandığımız hafta daha çok sahada oluyoruz, daha çok koşuyoruz. Zaman zaman araya girip oynama şansımız oluyor. Kaybettiğimiz zaman moral bozukluğundan işe biraz daha fazla yöneliyoruz. Kazanıp kaybetmeye göre de spor yapma oranım değişiyor.

Kadınlar Gaziantep'te geliyor mu hocam maçı izlemeye?

Geliyorlar. Özellikle oyuncuların eşleri geliyor.

Başka kadın taraftar yok mu yani?

(Gülüyor.) Az da olsa kadın taraftarımız geliyor ama. Zaten bazen büyük maç olmazsa statta kaç kişi olduğunu sayabiliyorsunuz.

Yolda sizi durduruyorlar mı, ilgi var mı size şehirde?

İlgi güzel, şu bazen beni şaşırtıyor; 'Hayırdır, ne yapıyorsunuz burada diyorlar' . Futbola ilgisinin o kadar düşük olduğu insanlar da var.

Futbolcu olmasaydınız ne olurdunuz ?

Futbolcu olmaktan başka birşey düşünmedim. Kötü birşey aslında ama başka hiç birşey düşünmedim, elimde ikinci bir meslek yoktu. Aslında Türkiye'deki futbolcuların en büyük eksiği bu yurtdışıyla kıyaslayınca, eğitime devam etmemek gibi bir eksiğimiz var.

Gençlere, futbolcu olma yolunda ilerleyenlere veya hayal kuranlara bu konuda ne tavsiye edersiniz, sadece futbolla mı ilgilensinler?

Okullarına devam etmeyi tavsiye ediyorum. Eğitim önemli, futbolda ne kadar devam edecekleri belli olmaz sonuçta.

Başka hedefleriniz var mı? Teknik direktörlükten başka?

Şimdilik bu yolda ilerliyorum, hayat ne gösterir bilemem ama şu anda böyle memnunum.

Futbol dışında bir şeyle ilgilendiniz mi?

Milli takımda koordinatörlük yaptım, yani kısa bir süre yöneticilik yaptım o kadar. Sahada olmayı seviyorum ama sahada olmak benim için önemli.

Hocam haftalar önce televizyonda konuştuğumuzdan sonra üst üste galibiyetler aldınız, tevazu içinde hedefimiz her Anadolu takımı gibi küme düşmemek demiştiniz, hala hedef küme düşmemek mi? Yoksa ilk 6 mı?

Evet şartlar öyle oldu. Şu anda oraya döndü. 6.lık kovalıyoruz. Galatasaray, Beşiktaş deplasmanları var ama, diğer maçlar da var. 6. lık için uğraşacağız.

Seyirci bu galibiyetlerden sonra da hâlâ parmakla mı sayılıyor?

Evet ama önümüzdeki deplasmandan sonraki maçlara daha çok katılım olur diye ümit ediyorum.

Okan Buruk kimdir?

İlk olarak Büyükçekmece'de yerel bir kulüp olan Karadeniz İdman Ocağı'nda oynayan Okan Buruk 11 yaşında Galatasaray'ın alt yapısına girdi. Sırasıyla Galatasaray, Inter, Beşiktaş, Galatasaray ve İstanbul BB takımlarında oynamış ve 2009-10 sezonunun sonunda futbolu bırakmaya kararı vermiştir. Bu kararından sonra Türkiye formasıyla 19 Mayıs'ta Çek Cumhuriyeti ile oynanan maçta 9. dakikada Emre Aşık'la beraber oyundan çıkarak jübilesini yapmıştır. Türkiye Millî Futbol Takımı'nın 3. olduğu 2002 FIFA Dünya Kupası'nda forma giymiş ve 2006 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Danimarka Milli Futbol Takımı'na attığı golle dikkatleri üzerine çekmiştir. 2010-2013 yılları arasında milli takım yardımcı antrenörlük ile başladığı teknik direktörlük kariyerine, 2013-2014 sezonunda Elazığspor ile devam etmiş ve 2014 yılında da Gaziantepspor'u çalıştırmaya başlamıştır.