Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Zirve Üniversitesi Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, çatışma ortamının bölgenin geleceği için ciddi sorunlar teşkil edeceğini söylerken bu çatışmaların altında yatana gerçekler hakkında ve Amerika’nın İşid’e yaptığı harekat hakkında değerlendirmelerde bulundu.

İşid’in son yıllarda Irak ve Suriye’de ciddi şekilde terör estirdiğini söyleyen Dede, “İşid özellikle son bir yıllık süreçte bölgeyi terör yuvası haline getirdi. Musul ve Kerkük gibi petrol bölgelerinde çok etkili oldu. Buralarda konsoloslukları, bankaları, barajları, köyleri ve daha pek çok noktayı hedef olarak seçti. Bunları yaparken de zalimce ve acımasızca bir politika izledi” dedi.

YERİNDE BİR ADIM

İşid’in bir anda böyle yükselişe geçmesinde bölge ülkelerindeki iç karışıklıkların çok etkili olduğunu da vurgulayan Dede, “Bu örgütün birden bire bu kadar güçlenmesi biraz da otorite boşluğundan kaynaklanıyor. Suriye ve Irak’taki karışıklıklar ve çatışmalar bu duruma ciddi zemin hazırladı. Bu nedenle Amerika’nın muhtemel bir müdahalesi bekleniyordu. Biraz geç olmasına rağmen bu müdahale Peşmerge ve PYD güçleri ile beraber yapıldı.” diyerek yapılan müdahalenin yerinde bir adım olduğunu belirtti.

SEBEBİ IRAK HÜKÜMETİ

Amerika’nın İşid’e beklenenden daha geç müdahale etmesinin bir takım sebepleri olduğunu belirten Dede, “Tüm siyasi çevreler Amerika’dan daha erken bir müdahale bekliyordu ama bu olmadı. Bunun altında bir takım mesajlar olabilir. Bu mesajların özellikle Irak hükümetine yönelik olduğunu söylenebilir. Çünkü ABD Irak hükümetinin belli başlı politikalarından rahatsızdı ve bu rahatsızlığını da İşid’e bir süre müdahale etmeyerek gösterdi. Ardından Irak yönetiminde yaşanan değişiklikler sonucu bu adımlar gerçekleşti.” diye konuştu.

KOLAY OLMAYACAK

İşid’in günümüzde genelde El-Kaide ile kıyaslandığını ifade eden Dede, İşid’in El-Kaide oranla çok daha zalim ve acımasız olduğunu belirtti. Dede, bu durumun en basit örneği olarak da bölgede kurşuna dizilerek, kafası kesilerek öldüren insanları, oradaki mazlumların yaşadığı zorlukları ve acıları gösterdi. Bu nedenlerden dolayı İşid’in bölgede kolaylıkla yok edilemeyeceğini belirten Dede, “İşid’in yok edilmesi kolay olmayacak. Çünkü İşid’in varlığı ve politikaları mezhepsel temellere dayanıyor. Bu durum halk bazında da çatışma ortamının oluşmasına neden oluyor. Bunun dışında İşid banka soygunları, haraçlar ve daha pek çok yolla elde ettiği maddi güce hakim. Bu maddi güç nedeniyle paralı askerler İşid’de yoğun şekilde mevcut ve bunlar da para için her şeyi yapabilecek nitelikteler.” dedi. BÜLTEN