Türkiye 3. Göz Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Baydar, Gaziantep Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Gaziantep Şubesi Üyeleriyle, MÜSİAD Gaziantep şubesinde bir araya geldi. MÜSİAD Gaziantep Şubesini ziyaret eden Hikmet Baydar, 2015 yılında Mali piyasalardaki gelişmeler ve geleceğe yönelik beklentiler, şirket varlık ve yükümlülüklerin yönetimi, şirket yönetirken en sık yapılan hatalar, faiz ve kur riskinden korunma yolları hakkında bilgi verdi.

“TEDBİRLERİ ELDEN BIRAKMAMALIYIZ”

Yirmi çeyrektir pozitif büyümeye devam ettiklerini dile getiren Çelenk, enflasyonun düşme trendinde olduğunu, Ocak ayı verilerinde gelinen son noktanın 7,25 olarak belirlendiğini aktardı. Merkez bankasının faizde 17-25 Aralık sürecindeki seviyelere dönmesini ümit eden Çelenk, şöyle konuştu:“YCari açıkta düşüş devam ediyor, Ocak ayı itibariyle 45,8 yüz milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bunda petrol fiyatlarındaki düşüşün büyük rolü olmuştur. 2015 yılında cari açığın düşmeye devam edeceğini öngörüyoruz. Sanayi üretimi ocak ayında dip yaptıktan sonra Şubat ayında artmaya başladı. 2015 Ocak dönemi dış ticarette 2,6 milyar dolar küçülme oldu, Avrupa’da pazar kaybı var, yaptırımlara maruz kalan Rusya’da pazarda düşüş var. Avrupa Birliğinde durgunluk var. Bu sebeplerden dolayı yeni pazar arayışlarına girmemiz gerekmektedir. İşsizlikte artış var, 2014’te 1 milyon 400 bin kişiye istihdam sağlanmasına rağmen işsizlik artıyor. Bunda en büyük etken genç nüfusun artması, yeni iş ihtiyacının doğmasıdır. Önümüzde üç aylık yoğun bir seçim süreci var, iyimser olmakla beraber tedbirleri de elden bırakmamalıyız. Hepimiz bu süreçte neler olabileceğinin farkında olmalıyız. Yakın tarihimizde bunun çok fazla örnekleri var”

“AMERİKA İLE ARAMIZDAKİ TEK FARK, ORADAKİ İNSANLAR BİRBİRLERİNİ YEMİYOR”

MÜSİAD üyelerine, geçmişi hakkında kısa bilgiler veren Hikmet Baydar, 1992-2002 yılları arasında yönettiği paranın 1 katrilyon civarında olduğunu aktardı. Türkiye döndüğünde Amerika’nın, herkesin gözünde büyüttüğü kadar büyük olmadığı söyleyen Ekonomist Hikmet Baydar, “Amerika ile aramızdaki tek fark, oradaki insanlar birbirlerini yemiyor. Orada herkes bir ekip, dolayısıyla bir bütünün parçası olmayı tercih ediyorlar, onun için işleri çok kolay. Bizde herkes başarılı olmak isterken birbirlerinin ayağını kaydırmakla uğraşıyorlar. O yüzden maalesef biz birbirimizle uğraşırken onlar, uzaya bakıyorlar. The Ekonomist diye bir dergi var. 2001 yılında AK Parti ilk seçimi kazandığı zaman çok iyi hatırlıyorum o dönemde Türkiye’ye yönelik siyasi yorumları da okumuştum. Direk Türkiye batacak diye yorum yapılmıştı. Yorum buydu, ‘Bu hükümet bu ülkeyi batıracak’. Sadece bu yorumu yapmak için bir dergi çıkardılar. Bir dönem The Ekonomist’te kapak olduk. Yurt dışından Türkiye’ye medyada oyun yapıyorlar. Olmayan bir şeyi olmuş gibi gösteriyorlar. Bu oyunlara karşı her zaman daha dikkatli olmak gerekir” dedi. İHA