Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, açılış ve prokol için geldiği Gaziantep’te bir taşla iki kuş vurdu. Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde 180 bin çocuğun kalp taraması yapılacağı ‘Küçük Kalpler Projesi’ne imza atan Bakan Yılmaz, ardından GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve UNDP işbirliğiyle yürütülen ‘GAP Evde Kuluçka Merkezi’nin de açılışına katıldı.

Yılmaz, AK Parti’nin iktidara geldiği günden bu yana Güneydoğu Anadolu Projesi’ni önemsediğini, “2003-2014 yılları arasında GAP bölgesine 32 milyar 300 milyon lira yatırım yapıldı” dedi. İktidara ilk geldikleri 2002 yılında GAP bölgesine yapılan yatırımların, kamu yatırımlarındaki payının yüzde 5 olduğunu ifade eden Yılmaz, 2008’de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı eylem planıyla bu oranın hızla arttığını ve dönem dönem yüzde 14’lerin üzerine çıktığını kaydetti.

1. EYLEM PLANI TAMAM

1. GAP Eylem Planı’nın tamamlandığına işaret eden Yılmaz, “Artık ikinci döneme giriyoruz. Şimdi yeni bir döneme giriyoruz. Geçtiğimiz günlerde Başbakanımız Mardin’de yeni eylem planını ilan etti. Bundan sonra da insan odaklı, bütüncül bir eylem planı ortaya koyduk. Sadece sulamadan sağlığa değil aynı zamanda ulaşımdan enerjiye kadar bütün altyapıyı kuşatan bir eylem planımız oldu” diye konuştu. Artık bölgede KOBİ’ler başta olmak üzere ekonomiyi ve girişimciliği geliştirmeyi öngören çalışmaların da hayata geçirileceğini aktaran Yılmaz, kentsel dönüşümü daha nitelikli şekilde sürdürürken, sosyal alandaki ilerleme ve gelişmeleri daha üst seviyelere çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

AMAÇ İNSAN

Türkiye’nin tüm enerjisini harekete geçirmeyi hedefleyen, kapsayıcı, kucaklayıcı ve topyekun kalkınmayı öngören bir anlayışa sahip olduklarını vurgulayan Bakan Yılmaz, “Kalkınmada sosyal boyut çok önemli. Bütün bunları insanımız için yapıyoruz. Kalkınmanın vasıtası da insan, amacı da insan” dedi.

İMZALAR ATILDI

Törende hazırlanan protokolü Türk Kalp Vakfı Başkanı Semiramis Sekban, GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Yavuz Coşkun ile Philips Sağlık ve Bakım Ürünleri Türkiye Genel Müdürü Esen Tümer tarafından imzalandı.

180 BİN

ÇOCUK

TARAMADAN GEÇİRİLECEK

GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Türk Kalp Vakfı, Philips Türkiye ve bölgedeki illerin valilikleri ve üniversitelerin işbirliğiyle hayata geçirilen “Küçük Kalpler Projesi” kapsamında 6-10 yaştaki 180 bin çocuğa kalp sağlığı taraması yapılacak. Gaziantep’ten başlatılan çalışma, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Kilis, Mardin ve Şanlıurfa’yı da kapsıyor.

SORULARI YANITLADI

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, partilerin seçim bildirgelerine ilişkin, “Diğer partiler ilan ettikleri hedeflerde bile iktidara gelme imkanını görmüyorlar. Dolayısıyla rahatlar. Yarın uygulayacakları bir şeyi taahhüt etmiyorlar” dedi. Bakan Yılmaz, Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi’nin açılış töreninde siyasi partilerin seçim bildirgelerine ilişkin değerlendirmede bulunarak, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CLARK: TESADÜF DEĞİL

UNDP Başkanı Helen Clark yaptığı konuşmada, “Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin acılarının Türk halkının desteğiyle nasıl hafifletildiğine şahit olduğum kamplardan geliyorum. GAP Enerji Verimliliği Danışmanlık ve Kuluçka Merkezi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yenilenebilir enerji çözümlerini desteklemeyi ve sanayide ve binalarda enerji verimliliğini teşvik etmeyi amaçlayan yenilikçi bir girişim. Merkezin kurulmasına dahil olan çeşitli paydaşların ortak bir vizyonu paylaşmaları ve bu vizyonu gerçekleştirmek için taahhütlerini tereddütsüz yerine getirmeleri sayesinde bugün burada bu açılış törenini yapıyoruz. Bu merkezi, bölgede sürdürülebilir ve kapsayıcı büyümenin desteklenmesi için yapılan kapsamlı çalışmaların bir parçası olarak görüyoruz. Türkiye’nin sanayide elektrik tüketiminin yüzde 4’üne sahip olan ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli sanayi büyüme merkezi olan Gaziantep’te açılıyor olması bir tesadüf değil” dedi. AA