Türkiye Sakatlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı Hulusi Kalender, Gaziantep'in altyapısının engellilere uygun olmadığını, kentte ne yazıkki planlanarak değil, denenerek bir takım uygulamaların yapıldığını belirterek, "Gaziantep altyapıda yüzde 20-30 geçmez notuyla sınıfta kaldı. Bir Eskişehir, Yalova'nın notu 70'lerde" dedi.

YASA BİR DEVRİMDİ

Ak Parti'nin 2005 yılında çıkardığı Özürlüler Yasası'yla adeta bir devrim yaptığını, daha önce yapılması gereken ancak yapılmayan konular nedeniyle bunu bir devrim olarak gördüklerini anlatan Hulusi Kalender, "Bu yasa ilk çıktığında içi boştu. Sonradan doldurulmaya başlandı. Ak Parti ile birlikte engelliler konusunda bir farklılık, farkındalık oldu. Daha doğrusu olması gereken oldu, yapılması gerekenler yapıldı" dedi.

KAMU BİNALARI TEK TEK ELDEN GEÇİRİLECEK

Kamu binalarının engellilere uyumlu hale getirilmesi için tanınan sürenin 2012 yılında yeniden uzatıldığını söyleyen Hulusi Kalender, "2012'de belediyelerin yapması gereken işlemler yapılmayınca bakanlık süreyi uzattı. Yapılması kolay değil, çok zor birşey. Önce bunun bir profilinin çıkarılması lazım. Bir bina sadece engelliler için değil, tüm insanlara hizmet için yapılır. Bir işin içindeki insanlar, birde o işe aday insanlar var. Bir engelliye yapılır ama ondan herkes faydalanır. Bakanlık, otobüsleri engellilere yönelik yapın dedi. Bunun içinde illerde izleme komisyonları kurdular. Bu komisyonları içinde STK'larda var. Bununla ilgili yönetmelikler çıktı, bunlar uygulamaya geçildi ama yine de ortada herhangi somut bir şey göremiyoruz. Komisyonlar Vali yardımcısı başkanlığında bütün kamu binalarını tek tek elden geçirecekler. Elden geçirilen binalar için bakanlık tarafından bir format oluşturuldu, bu formata göre olup olmayacağına bakacaklar. Tabi araya seçimler girdi biraz duraklama var" diye konuştu.

MESELE KALDIRIM MESELESİ DEĞİL

Gaziantep'in altyapısının engelliler için uygun olmadığını öne süren Kalender, "Gaziantep engellilere ancak yüzde 20-30 uygun diyebiliriz. Türkiye'de yüzde 100 iyi olan yer yok. Ancak bir Eskişehir, bir Yalova iyi durumda. Bu illerde uygunluk yüzde 70'lerde. Gaziantep bu durumda sınıfta kaldı. Örneğin tramvay durakları yapıldı ama, tramvaylara girdiğin zaman merdivenler var. Yeni gelen tramvaylar düzeltiliyor. Şehrimizde maalesef herşey denenerek yapılıyor, önceden bir planlama yok. Bu işler bir vizyon işi, vizyon meselesi. Şehrin merkezinde demir dikeşler ve sivri dikeşler dikiliyor. Bunlar birinci derece sakatlığa yol açıyor. Belediyeye mail atıtım, bunların tehlike arzettiğini söyledim. Her kaldırımın bir inişi bir çıkışı olması lazım. Çıkış var, inişi yok. Sadece kaldırım meselesi değil. Bizi yıllarca kaldırımlarla, yapılarla kandırdılar. Bizim derdimiz o değil ki. Engellilerin ulaşımı önemli. Bu insanları o zaman çalıştırırız, istihdama katabiliriz. Tabi kentimizde iyi niyetli çalışmalar davar"dedi. Meral KINACILAR